Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έκτακτα μέτρα στην Αιγιάλεια- Κλειστή παραμένει η Παλαιά Εθνική Οδός-Προληπτική εκκένωση οικισμού αν χρειαστεί

Published

on

Σε ετοιμότητα για τη μετακίνηση των περίπου 17 κατοίκων του οικισμού Βιλιβινιώτικα της Τ.Κ. Ροδιάς  σε ασφαλές μέρος βρίσκεται από χθες η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αιγιαλείας μετά την μεγάλη κατολίσθηση της Πέμπτης.

Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες το πρωί κατά την έκτακτη συνεδρίασή του το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας του δήμου που συνεδρίασε εκτάκτως παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου αλλά και των αντιδημάρχων Νίκου Καραΐσκου που είναι υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία και Βασίλη Χριστόπουλου, πολιτικού προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών, αρμόδιου για τη Δ.Ε. Διακοπτού.

Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, η προληπτική μετακίνηση 17 ατόμων που κατοικούν στον οικισμό γίνεται με αφορμή την έλευση, σήμερα, της νέας κακοκαιρίας καθώς ήδη μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι έχουν πλησιάσει τα σπίτια τους από την Πέμπτη.      “Ο οικισμός βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά η οποία διολισθαίνει καθώς μεγάλοι όγκοι νερού κατεβαίνουν σε μια περιοχή που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βλάστηση ώστε να συγκρατούνται τα εδάφη. Η κατάσταση επιδεινωθεί ήδη από τις προηγούμενες κακοκαιρίες, το έδαφος είναι εξαιρετικά ασταθές και υπάρχει φόβος για μια μεγάλη κατολίσθηση, μεγαλύτερη ακόμη από την πρωτοφανή μετακίνηση χωμάτινων όγκων που είχαμε την Πέμπτη» αναφέρει ο κ. Καραϊσκος στη «Γ».

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ

Επίσης προσωρινά κλειστός θα παραμείνει και ο επαρχιακός δρόμος από τα Ζαχλωρίτικα προς Ελαιώνα με συνεργεία να είναι συνεχώς στο μεγάλο μέτωπο που έχει ανοίξει από το ύψος της παλαιάς εθνικής από τη Γέφυρα Τσαργή έξω από το Αίγιο, προς τη Γεφυρα Ζαχλωριτίκων στο ύψος της Ολυμπίας οδού.

Σε σχέση με την παλαιά εθνική, το Σ.Τ.Ο Αιγιαλείας εκτίμησε χθες ότι η κυκλοφορία θα πρέπει να παραμείνει κλειστή μέχρι νεοτέρας καθώς, παρά την ολοκλήρωση του καθαρισμού χθες, υπάρχουν βράχοι έτοιμοι να αποκολληθούν καθώς στηρίζονται σε σαθρό έδαφος.  «Η περιοχή του Ελαιώνα είναι επικίνδυνη από τη στιγμή που το έδαφος είναι κατολισθήσιμο και αναμένουμε πως θα υπάρχουν προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων. Για αυτό θα υπάρχουν μηχανήματα και εργολάβοι για να παρέμβουν», σημειώνει ο κ. Μπονάνος.

Υπενθυμίζεται ότι η έντονη βροχόπτωση του πρωινού της Πέμπτης διήρκησε μισή ώρα και ήταν αρκετή για να κλείσει η παλαιά εθνική οδός και το ρεύμα της Οδού προς Αθήνα έμεινε κλειστό για αρκετές ώρες. Οι εικόνες με οχήματα που παρασύρθηκαν από τη λάσπη στην παλαιά εθνική έκαναν τον γύρο του διαδικτύου αν και οι επιβαίνοντας σε αυτά δεν κινδύνεψαν.

Στο σημείο έσπευσαν από προχθές μηχανήματα της Περιφέρειας Πυροσβεστική και Αστυνομία. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο, καλείται το Υπουργείο Υποδομών να παρέμβει  για τεχνικά έργα που θα παρέχουν ασφάλεια και φυσικά μόνιμη λύση, σε μια περιοχή τουλάχιστον 3 χλμ. όπου η έλλειψη βλάστησης λόγω καταστροφής από τις φωτιές του καλοκαιριού (26/7/2023).

Προβλήματα σημειώθηκαν προχθές και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στην Πούντας-Καλαβρύτων στο ύψος του Μεγάλου Σπηλαίου που αποκλείστηκε για αρκετή ώρα, στην Αιγίου-Καλαβρύτων μέσω Φτέρης μεταξύ Αχλαδιά και Πυργακίου αλλά και στην Μαμουσιάς-Δερβενακίου. Στην Κοινότητα Τράπεζας επίσης σημειώθηκαν κατολισθήσεις μικρής έκτασης μέσα στο χωριό, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Η έντονη βροχόπτωση, προκάλεσε τα γνωστά μεγάλα προβλήματα έως το 5ο χιλιόμετρο της γραμμής Διακοπτό-Καλάβρυτα ενώ έκλεισε πάλι ο Οδοντωτός.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement