Connect with us

Ελλάδα

Δρομολογούνται άμεσες παρεμβάσεις-Πρωτοβουλία των Υπουργείων Υποδομών και Κλιματικής Κρίσης 

Published

on

Σε συνέχεια τελευταίων ανησυχητικών εκθέσεων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και κατόπιν και του επίσημου αιτήματος συνδρομής για βοήθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, συναντήθηκε χθες με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ), Παναγιώτη Τερεζάκη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Το Υπουργείο Μεταφορών, με πρωτοβουλία της κ. Αλεξοπούλου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ανακοίνωσαν χθες την εκκίνηση των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα.
«Ο Oδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την τοπική κοινωνία καθώς αποτελεί τον σύνδεσμο των τοπικών περιοχών με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και αναδεικνύει τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής» επισήμανε χθες η κ. Αλεξοπούλου.
Το τρενάκι έχει διακόψει τη λειτουργία του μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που είχαμε την Πέμπτη που μας πέρασε 2 Νοεμβρίου ημέρα κατά την οποία το «μέτωπο» με τις καταστροφές επεκτάθηκε ανατολικά, στις περιοχές Ζαχλωρίτικα, Ελαιώνα, Ροδιά, προς τους οικισμούς Δερβενάκι και Μαμουσιά.
Η Περιφέρεια είχε ξεκινήσει ενέργειες αμέσως μετά την κακοκαιρία της Τρίτης 17 Οκτωβρίου η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει σε πρώτη φάση η γραμμή του Οδοντωτού (18 – 22 Οκτωβρίου). Παρά το γεγονός ότι εκείνη η αποκατάσταση έγινε αμέσως, η Περιφέρεια κάλεσε εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου για επιτόπια επιθεώρηση στην κοίτη του ποταμού. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου παρουσία της Πολιτικής Προστασίας των δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτη Φλωράτου.
Λίγες μέρες μετά η Περιφέρεια έλαβε την έκθεση αυτοψίας του Νίκου Δεπούντη, Αν. Καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου γίνεται αναφορά σε ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 4 σημεία στη γραμμή του τρένου, από τα 1.700 μ., έως και το 4ο χλμ., με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.
Εκτός από τα 4 σημεία μέσα στην κοίτη του Βοραϊκού, στα οποία κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις συγκράτησης των πρανών και στην ευρύτερη περιοχή του Διακοπτού, μετά τις 2 Νοεμβρίου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 8-10 ακόμη νέα σημεία άμεσου κινδύνου! Για τα προβλήματα αναμένεται νέα έκθεση του Πανεπιστημίου καθώς, κατά την επιτόπια νέα επίσκεψη επιστημόνων και Μηχανικών της Περιφέρειας, την περασμένη Παρασκευή 3 του μηνός, διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν νέες επιθεωρήσεις.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement