Connect with us

Πολιτισμός

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία ολοκληρώνει την περιοδεία της στην πόλη της Πάτρας

Published

on

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, το πολυαγαπημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φιλοδοξώντας να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο ακόμα περισσότερους εφήβους στον μαγευτικό κόσμο της όπερας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με το λυρικό θέατρο μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών μεθόδων που μυούν τους μαθητές στη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής ενός έργου όπερας. Στο πλαίσιο της δράσης παρουσιάζεται η κωμική όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, κοστούμια και βίντεο-animation Πέτρου Τουλούδη, η οποία συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και απολαυστική ματιά. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Η περιοδεία του εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα τερματίζει τη συναρπαστική διαδρομή στην Περιφέρεια με μία στάση στην πόλη της Πάτρας στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2023, στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών και στο 6ο Γυμνάσιο Πάτρας. Η επίσκεψη της ΕΛΣ στα σχολεία της πόλης θα ολοκληρωθεί με δύο διαδοχικές παραστάσεις της Ωραίας Ελένης του Όφενμπαχ στις 28 Νοεμβρίου 2023 στο Royal Theatre, στις 10.00 και 12.00 αντίστοιχα.

Η μοναδική εμπειρία όμως δεν τελειώνει με το κλείσιμο της περιοδείας. Φέτος, Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία δίνει ραντεβού επί της οθόνης με όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς επιθυμούν να μυηθούν διαδικτυακά στην ακαταμάχητη γοητεία του λυρικού θεάτρου, αλλά και με όσους τη γεύτηκαν και την αγάπησαν ήδη μέσω της διά ζώσης εκδοχής του προγράμματος, εγκαινιάζοντας την πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Opera Box, που υπόσχεται στους χρήστες μια αξέχαστη εμπειρία μύησης στην τέχνη της όπερας. Υποβολή συμμετοχής αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Οι μαθητές των σχολείων που επισκέφθηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2023 είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον/τη μαέστρο της παραγωγής, τους λυρικούς τραγουδιστές και τους μουσικούς. Επιπλέον έλαβαν μέρος σε βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης και, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος, συνδημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό, το οποίο εντασσόταν στη ροή της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, με την παρουσίαση της οποίας έκλεινε η επίσκεψη της ΕΛΣ στα σχολεία.

 

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία φέτος απέκτησε και την εξ αποστάσεως εκδοχή της εισάγοντας στις σχολικές αίθουσες το Opera Box με στόχο να απογειώσει τη γνωριμία και τη διάδραση των εφήβων με το λυρικό θέατρο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέροντας στους χρήστες μια απολαυστική βιωματική περιήγηση στην τέχνη της όπερας μέσα από ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον. Εκεί οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν δωρεάν την κινηματογραφική εκδοχή της παράστασης σε παραγωγή της Foss Productions και σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, καθώς και μια σειρά από πρωτότυπα πολυμεσικά και διαδραστικά υλικά διασκεδαστικής γνωριμίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου, αλλά και εμπλουτισμού της μουσικής διδασκαλίας: πρωτότυπα μουσικολογικά κείμενα σχετικά με την όπερα, βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό videogame, κουίζ, βίντεο animation, και άλλα πολλά. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που δηλώνουν συμμετοχή έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διάρκειας 90΄ για τη διευκόλυνση της χρήσης του Opera Box και την καθοδήγηση με ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές για τη βέλτιστη εφαρμογή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχεται σε αυτό.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Υποβολή εξ αποστάσεως συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Ροή ειδήσεων

Advertisement