Connect with us

Υγεία

Για ποιον καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο οι αριστερόχειρες – Τι υποστηρίζουν έρευνες και ειδικοί

Published

on

Ο κόσμος είναι σχεδιασμένος για να εξυπηρετεί τους δεξιόχειρες. Δεν μπορείτε να κάνετε δουλειά με το ψαλίδι αν δοκιμάσετε με το αριστερό χέρι. Παρά το γεγονός ότι οι αριστερόχειρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην έχουν απαντήσει γιατί κάποιοι είναι αριστερόχειρες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η επιλογή του χεριού είναι ένας συνδυασμός της αναπτυξιακής διαδικασίας ενός παιδιού και 40 γονιδίων, σύμφωνα με το MedlinePlus.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που συνοδεύουν τους αριστερόχειρες, όπως η μεγαλύτερη δημιουργικότητα ή η ευφυΐα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που υποδηλώνουν διαφορές στην υγεία ανάμεσα σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.

Άρθρο στο British Journal of Cancer υπέδειξε ότι οι αριστερόχειρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, οι αριστερόχειρες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από τις δεξιόχειρες γυναίκες. Ωστόσο, η έρευνα που συνδέει την αριστεροχειρία και τον καρκίνο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών και έντονης συζήτησης.

Η σχέση καρκίνου και αριστεροχειρίας

Σε άλλη μελέτη οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερες από 12.000 στην Ολλανδία για 13 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, 252 γυναίκες πέθαναν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ αριστερόχειρων και δεξιόχειρων και διαπίστωσαν ότι οι αριστερόχειρες είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Επιπλέον είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα ευρήματα της έρευνας περιορίστηκαν από τον μικρό αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ωστόσο αυτή η έρευνα εισέπραξε αρνητικά σχόλια καθώς θεωρήθηκε ότι η αριστεροχειρία δεν μπορεί να συνδεθεί τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Η σύγχυση της έρευνας για τη σχέση του καρκίνου του μαστού με την αριστερόχειρα ήταν αρκετή για να τη θεωρήσει μύθο η οργάνωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, «Susan G. Komen». Η οργάνωση εξήγησε ότι αρκετές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αριστερόχειρες δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν μείωση του κινδύνου καρκίνου

Ένα άρθρο στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του χεριού (σ.σ. το να είναι κανείς δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας) και του κινδύνου ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι τα άτομα που ήταν αριστερόχειρες ή αμφιδέξιοι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν όγκο στον εγκέφαλο σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Ο μειωμένος κίνδυνος παρατηρήθηκε τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, καθώς και σε όγκους στην αριστερή ή την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα τους χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement