Connect with us

Μαγειρική

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια       

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150γρ. φακές

1 φύλλο δάφνης

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

½ κουτ. γλυκού κύμινο

½ κουτ. γλυκού κανέλα

100γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο

100ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου

1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας κουκουνάρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κρεμμύδια, σε φέτες

2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

Εκτέλεση:

Σε μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια να πάρουν καστανό χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Προσθέτετε το ξίδι και, όταν καραμελώσουν, αποσύρετε από τη φωτιά. Σε κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, τις φακές και τη δάφνη και μαγειρεύετε μέχρι βράσουν αλλά χωρίς να λιώσουν. Ελέγχετε συχνά αν έχουν βράσει. Τις στραγγίζετε. Σε βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τις φακές με τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με σπάτουλα. Προσθέτετε το ρύζι και τον ζωμό και αλατίζετε αν χρειάζεται. Ανακατεύετε μέσα τα μισά καραμελωμένα κρεμμύδια και, τέλος, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Σερβίρετε σε πιάτα γαρνίροντας με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το κουκουνάρι και επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement