Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το Κωνσταντοπούλειο εκπέμπει «SOS»

Στην έσχατη λύση των απολύσεων πλεονάζοντος προσωπικού προχωρά η διοίκηση σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει όρθιο τον οίκο ευγηρίας

Published

on

 

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Η δραματική μείωση του ταμειακού αποθεματικού του Κωνσταντοπούλειου Ευγηρείου εξαιτίας αφενός των διαχρονικών παθογενειών κι αφετέρου της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος, το οποίο εκπέμπει SOS, ζητώντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας.

Η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου σήμανε χθες «καμπανάκι κινδύνου», δίνοντας στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα, το οποίο ενώ διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, ο Δήμος Πατρέων ως εποπτεύουσα Αρχή δεν επιτρέπει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων με μηδενική αποδοτικότητα.

«Το ταμειακό αποθεματικό του Ιδρύματος μειώθηκε μέσα σ’ έναν χρόνο κατά 240.000 ευρώ. Κι αυτό, γιατί αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος μετά την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ και την ίδια ώρα λόγω της πανδημίας είχαμε μείωση των εσόδων τόσο από τα ενοίκια που εισπράττουμε, όσο και από τις μισθοδοσίες που στοιχίζουν στο ίδρυμα περίπου 70.000 ευρώ μηνιαίως», δήλωσε ο πρόεδρος, Βασίλης Δελδήμος.

Η ταμίας της Δ.Ε., Γιώτα Γιαννοπούλου και ο γραμματέας, Αντώνης Γεωργακόπουλος παρουσίασαν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τη ζοφερή «συρρίκνωση» του αποθεματικού.

«Το 2022 τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 273.000 ευρώ σε σχέση με το 2021. Προσλάβαμε έκτακτο προσωπικό λόγω κορωνοϊού με αποτέλεσμα οι μισθοδοσίες να αυξηθούν κατά 15.000 ευρώ, τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 30.000 ευρώ, η ΔΕΗ κατά 18.000 ευρώ, το πετρέλαιο για θέρμανση κατά 41.000 ευρώ, τα φάρμακα και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό κατά 31.000 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως λόγω του κορωνοϊού είχαμε μείωση των ενοικίων, τα οποία αφορούν στην συντριπτική τους πλειονότητα επαγγελματικούς χώρους, ενώ και η επιχορήγηση από την Πολιτεία ήταν μειωμένη κατά 24.170 ευρώ», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Τα μέλη της Δ.Ε. χαρακτήρισαν έσχατη λύση τις απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, ενώ αναφέρθηκαν και σε παθογένειες του παρελθόντος που όπως ανέφεραν, στοίχιζαν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα στο Ίδρυμα. «Στα δύο χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του Ιδρύματος έχει γίνει καταγγελία πέντε συμβάσεων εργασίας σε εργαζόμενους για πειθαρχικούς λόγους. Κανείς απ’ αυτούς δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, γεγονός που καταδεικνύει πως το πρόβλημα ήταν διαχρονικό και δεν αφορά στη σημερινή διοίκηση. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες στοίχισαν μαζί με τρεις συνταξιοδοτήσεις 93.500 ευρώ», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Βασίλης Δελδήμος απαντώντας στις καταγγελίες για τις επιπλέον τρεις απολύσεις που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου που έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας στο Ίδρυμα διευκρίνισε πως «το 2019 οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου βάση μελέτης βιωσιμότητας που είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση δέχτηκαν μία μείωση στο μισθό τους 15%. Επειδή φέτος απαίτησαν την επαναφορά του αρχικού τους μισθού, ο οποίος λόγω επιδομάτων ξεπερνά κατά πολύ τη συλλογική σύμβαση εργασίας, τον περασμένο Αύγουστο τους κάλεσα έναν προς έναν. Επειδή ήταν αδύνατη η επαναφορά του 15% τους αντιπροτείναμε να επανέλθει πρώτα ένα 5% και από το 2024 αν τα οικονομικά το επέτρεπαν να προστεθεί και το 10%. Τρεις εξ αυτών δεν αποδέχτηκαν την πρότασή μας κι έτσι η διοίκηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στις καταγγελίες των συμβάσεών τους. Πρόκειται για αορίστου χρόνου εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πλεονάζον προσωπικό. Το Ίδρυμα βάσει του αριθμού των ωφελουμένων που φιλοξενεί μπορεί να λειτουργεί με 35 άτομα προσωπικό και σήμερα εργάζονται 43, εκ των οποίων οι τρεις θα αποχωρήσουν».

«Το Κωνσταντοπούλειο εκμηδένισε το ταμειακό του απόθεμα για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους», είπε από την πλευρά του, ο κ. Γεωργακόπουλος.

Η ταμίας της Δ.Ε. του Ιδρύματος ανέφερε πως στα δύο χρόνια της θητείας της παρούσας διοίκησης έγιναν πολλά, όπως, η αποκατάσταση των συμβάσεων με τους ωφελούμενους, αρκετοί από τους οποίους φιλοξενούνταν στο Ίδρυμα με ποσά από 250-300 ευρώ το μήνα, ενώ στο Κωνσταντοπούλειο -χωρίς να το υπαγορεύει κάποια νομοθεσία ή το καταστατικό του- φιλοξενούνται και δέκα άποροι. Ακόμη, η κα Γιαννοπούλου τόνισε πως το Ίδρυμα δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ, ενώ σχολίασε πως στα δύο χρόνια της θητείας της η σημερινή διοίκηση έχει δεχτεί περισσότερους ελέγχους απ’ όσοι είχαν γίνει από την ίδρυσή του.

«Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή βρέθηκε στο Ίδρυμα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους, μέχρι και στα υπόγεια. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Γιατί είναι η πρώτη φορά που όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και ορκωτούς λογιστές», τόνισε με νόημα.

 

Το αίτημα στον Δήμο Πατρέων

Τα στελέχη της διοίκησης χαρακτήρισαν κρίσιμο το 2024 για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος, εξαιτίας και των επιπρόσθετων χρημάτων που πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους για αποζημιώσεις, που ωστόσο, μεσοπρόθεσμα θα έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς θα μειωθεί το ποσό της μηνιαίας μισθοδοσίας. «Ουδέποτε είχαμε πρόθεση να κάνουμε απολύσεις. Γι’ αυτό από τον περασμένο Μάιο ζητήσαμε εγγράφως από τον Δήμο Πατρέων να μας επιτρέψει την εκποίηση ακινήτων που είναι ‘βάρος’ για το ίδρυμα αφού δεν είναι αποδοτικά, αλλά πληρώνουμε γι’ αυτά κανονικά ΕΝΦΙΑ. Από πότε περιμένουμε απάντηση. Γι’ αυτό και επανήλθαμε με συγκεκριμένη πρόταση εκποίησης ενός αγροτεμαχίου που ενώ η αντικειμενική του αξία είναι μικρή καταφέραμε με διαπραγματεύσεις να τριπλασιάσουμε το ποσό. Δεν ξεπουλάμε την περιουσία του Ιδρύματος. Απεναντίας επιδιώκουμε την πλήρη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία είχε απαξιωθεί πλήρως από τις προηγούμενες διοικήσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι υπήρξαν ακίνητα τα οποία ήταν μισθωμένα για πολλά χρόνια και οι ενοικιαστές αποχώρησαν αφήνοντας ‘φέσι’ χιλιάδων ευρώ, χωρίς κανείς ποτέ να τα διεκδικήσει», τόνισε ο κ. Δελδήμος.

Η Διοίκηση ζητά τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου, καθώς και έκτακτη επιχορήγηση του Ιδρύματος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «λουκέτου».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Aπό αριστερά, η ταμίας Γιώτα Γιαννοπούλου, ο πρόεδρος, Βασίλης Δελδήμος, ο γραμματέας Αντώνης Γεωργακόπουλος και ο αντιπρόεδρος, Νίκος Λεμέσιος

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement