Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη, Φωκίωνα Ζαΐμη στη «Σύνοδο Κορυφής για την Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου» στη Βαρκελώνη

Published

on

 

Στο πλαίσιο προώθησης της πρωτοβουλίας της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε με τα υπόλοιπα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR στη «Σύνοδο Κορυφής για την Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στη Βαρκελώνη. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Καταλονίας και τον Πρόεδρο, Pere Aragones i Garcia με παρουσία του Υφυπουργού της Ε.Ε. (Υπουργείο Εξωτερικών Ε.Ε. και Συνεργασίας της Ισπανίας), Pascual Ignacio Navarro Ríos, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών και Ε.Ε. της Περιφέρειας Καταλονίας, Meritxell Serret i Aleu. 

Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Αλβανία, Μαρόκο) και οι εκπρόσωποι φορέων [Πρόγραμμα Interreg Euro-MED, Ίδρυμα PRIMA, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο (IEMed), MedCities, Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Tοπική Συνέλευση (ARLEM) κ.ά.] οι οποίοι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις τόσο μεταξύ τους όσο και με θεσμικούς παράγοντες της Περιφέρειας Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο της Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.ά.) με σκοπό να προωθήσουν τη δημιουργία μιας Μακροπεριφέρειας στη Μεσόγειο, μια πρωτοβουλία με πληθώρα ευκαιριών που θα οδηγήσει στην επίτευξη καλύτερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας στη Μεσόγειο. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου εγκρίθηκε ομόφωνα η δήλωση υπέρ της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου σύμφωνα με την οποία οι παρόντες εκπρόσωποι της Μεσογείου δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για μια πιο βιώσιμη, συνεκτική Μεσόγειο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της και θα τους παρέχει αναπτυξιακές ευκαιρίες. Με τη δήλωση αυτή παροτρύνουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ε.Ε., ιδιαίτερα την τρέχουσα ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να δεσμεύσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί για τη θέσπιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Μεσογείου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, δήλωσε: «Συμμετέχουν πολλές χώρες της Ε.Ε. και της Μεσογείου. Συνεχίζουμε να προωθούμε την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και προσπαθώντας να πείσουμε την Ε.Ε. σε επίπεδο Συμβουλίου και Επιτροπής να αποδεχθούν την στρατηγική και να δρομολογήσουν νέους σημαντικούς πόρους με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσπαθούμε με την Μακροπεριφέρεια Μεσογείου να ενεργοποιήσουμε υφιστάμενους πόρους έως 7δις ευρώ για όλες τις χώρες της Μεσογείου και από τις τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Εφόσον στην επόμενη Σύνοδο υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες γίνει αποδεκτή εισήγηση από την Ισπανική προεδρία τότε η στρατηγική μπαίνει σε θετική τροχιά. Θα πρέπει όμως οι χώρες του Νότου να βγουν από την αδράνεια και με διεκδίκηση, επίμονη, οργάνωση και ομαδικό πνεύμα να πάρουν πρωτοβουλίες». 

Τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, συνόδευσε στις εργασίες του, κατά την παραμονή του στη Βαρκελώνη, ο συνεργάτης του, Γιάννης Κανακάρης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement