Connect with us

Πολιτισμός

Έναρξη της έκθεσης «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία»

Published

on

Ο Δήμος της Μαρτυρικής πόλης Καλαβρύτων και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα έχουν δημιουργήσει φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα», η οποία θα φιλοξενηθεί από το Κέντρο Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα (Ηρακλειδών 66 Θησείο) από σήμερα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου έως και τις 10 του μηνός.
Η έκθεση είναι επισκέψιμη Καθημερινά, Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 πμ. – 19:00 μμ. και Σαββατοκύριακο 10:00 π.μ.- 15:00 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), με ελεύθερη είσοδο και κατόπιν συνεννόησης.
Η έκθεση έχει ως θέμα το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, μια σειρά δηλαδή ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στα Καλάβρυτα και στην ομώνυμη Επαρχία τους κατά την τελευταία φάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο φακός της φωτογραφικής έκθεσης εστιάζεται και παρακολουθεί το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που διακόπτει απότομα την περίοδο της άνθησης και της ευημερίας της περιοχής, την κατάληψη της Ελλάδος, τριπλή Κατοχή, την εγκατάσταση στην πόλη των ιταλικών δυνάμεων Κατοχής τον Μάιο του 1941, στη δράση της εθνικής αντίστασης στην επαρχία Καλαβρύτων και στα γεγονότα που προηγήθηκαν της «Επιχείρησης Καλάβρυτα».
Ιδιαίτερη αναφορά και έμφαση δίνεται στην παρουσίαση της γερμανικής στρατιωτικής «Επιχείρησης Καλάβρυτα», της μεγαλύτερης ναζιστικής θηριωδίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος. Μέσα από την έκθεση αρχειακού υλικού, μαρτυριών και φωτογραφιών ξεδιπλώνεται το χρονικό των γεγονότων, η λεηλασία και η πυρπόληση των Καλαβρύτων αλλά και χωριών της επαρχίας καθώς και οι μαζικές εκτελέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια χρονική περίοδο.
Ξεχωριστή θέση, τέλος, κατέχουν η ίδρυση και η λειτουργία, οι δράσεις και οι δραστηριότητες του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αυτής της νέας κιβωτού στην ιστορία της πόλης που στεγάζει τη μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Η Ένωση Καλαβρυτινών
Η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, συμμετέχοντας στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Δήμου της Μαρτυρικής τελεί αύριο Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. το καθιερωμένο ετήσιο Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Το Τρισάγιο πραγματοποιείται στην πλατεία «Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων» στο Νέο Κόσμο ανελλιπώς από το 2011.
Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Θεόδωρος Χαμακιώτης, απόγονος θυμάτων της 13ης Δεκεμβρίου 1943, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων και εκλεκτό μέλος της Ένωσης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement