Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η πόλη «απέναντι» στα άτομα με αναπηρία-Ο Γεράσιμος Φεσσιάν επαναφέρει τα τεχνικά προβλήματα στην ανάπλαση της Άνω Πόλης

Published

on

Μπορεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία να αποτελεί συνταγματική και καταστατική υποχρέωση της Πολιτείας και ταυτόχρονα, επιταγή κοινωνικής δικαιοσύνης, ωστόσο, η Πάτρα φαίνεται πως εξακολουθεί να διατηρεί τον τίτλο της «εχθρικής» πόλης, αφού ακόμη και σε οτιδήποτε καινούριο υπονομεύει κάθε έννοια σεβασμού και λειτουργικού.

Ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα πως η πόλη δεν είναι φιλική απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αποτελεί το έργο ανάπλασης της Άνω Πόλης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι έχουν επισημανθεί τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των ΑμΕΑ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα η παραμικρή ενέργεια για να αντιμετωπισθούν.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, Γεράσιμος Φεσσιάν κάλεσε τη «Γ» σε μία αυτοψία στα έργα της Άνω Πόλης και συγκεκριμένα, στα ολοκαίνουργια πεζοδρόμια της Παπαδιαμαντοπούλου.
Οι υψομετρικές διαφορές τόσο επί των πεζοδρομιών, όσο και οι επικίνδυνες κλήσεις στις ράμπες που έχουν δημιουργηθεί καθιστούν «μαρτυρική» τη διέλευση των συμπολιτών με καροτσάκια.
«Εκτός από την επικίνδυνη κλήση που έχει η ράμπα και καθιστά αδύνατη την κάθοδο ή την άνοδο καταλήγει σ’ ένα φρεάτιο, η σχάρα του οποίου έχει τόσα κενά που οι ρόδες από το καροτσάκι θα πέσουν μέσα. Άρα η ράμπα έγινε για να γίνει κι όχι για να εξυπηρετεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το έργο της ανάπλασης θα έχει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν θα επιτρέπει τη χρήση από ΑμΕΑ. Θα παραδοθεί ένα έργο που μόνο φιλικό και λειτουργικό για όλους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», ανέφερε ο κ. Φεσσιάν, αναφέροντας πως «το έργο είτε πρέπει να διορθωθεί, είτε να μην πληρωθεί από τη αρμόδια Διαχειριστική της Περιφέρειας. Γιατί αν πληρωθεί και το παραλάβουμε τότε δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο. Ότι δεν μας ενδιαφέρει η ουσία, αλλά η βιτρίνα. Έχουν ευθύνη όμως και οι σύλλογοι των ατόμων με αναπηρία, γιατί δεν πρέπει να ανέχονται τέτοια έργα, αλλά να τα προλαμβάνουν. Θα μου πείτε πως το έργο γίνεται βάση μελετών. Ποιος όμως τις ελέγχει; Ποιος γνωρίζει αν οι προδιαγραφές για την πρόσβαση των ΑμΕΑ τηρούνται; Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εξαλειφθούν αν θέλουμε να έχουμε μια φιλική πόλη».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο κ. Φεσσιάν ανέφερε πως «δεν φθάνει κάθε 3η Δεκεμβρίου να θυμόμαστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά πρέπει σε κάθε δράση και προγραμματισμό να σεβόμαστε τις πραγματικές τους ανάγκες. Αυτό το έργο δεν εκφράζει την ευρωπαϊκή προοπτική της πόλης μας. Πρέπει να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος ουσιαστικός κι όχι με επιστολές διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργεί ένα συμβούλιο προσβασιμότητας, στο οποίο θα συμμετέχουν οι σύλλογοι ατόμων με αναπηρία, ώστε να γίνεται διαβούλευση και να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα. Κάτι τέτοιο έγινε με τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και κάτι πρέπει να γίνεται σε όλα τα έργα, ειδικά εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ. Διαφορετικά η πόλη μας θα χάσει άλλη μια ευκαιρία. Μόνο αν συνεργαστούμε όλοι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας», τόνισε ο κ. Φεσσιάν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement