Connect with us

Διεθνή

Γάζα: Η πιο έντονη μέρα των μαχών – Νεκροί οι μισοί διοικητές της Χαμάς

Published

on

Κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός, με τη χθεσινή να είναι η πιο έντονη μέρα των μαχών από τότε που ξεκίνησε η χερσαία επίθεση πριν από έξι εβδομάδες,.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν την Τρίτη ότι είχαν εξαπολύσει επίθεση στην «καρδιά» του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα και ότι αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς του ναυτικού έκαναν επιδρομή στο αρχηγείο γενικής ασφάλειας της Χαμάς εκεί. Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν επίσης στο Shujai’iya, ένα άλλο προπύργιο της Χαμάς στο βορρά.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε σπίτια που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τοπικού νοσοκομείου και έναν δημοσιογράφο του AP εκεί.

«Λάβαμε 45 μάρτυρες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε σπίτια τριών οικογενειών στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ την τελευταία ώρα», δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ο Δρ Ειάντ Αλ-Τάμπρι, επικεφαλής του νοσοκομείου Σουχάντα Αλ-Ακσα στο Ντέιρ αλ-Μπαλαχ.

Στο νότο, μάρτυρες είπαν ότι ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε ένα σχολείο στο Χαν Γιουνίς, όπου εκατοντάδες εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο την Τρίτη, ανέφερε το Reuters.

Ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού Στρατού, στρατηγός Γιαρόν Φινκελμαν, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, με την υποστήριξη πολεμικών αεροπλάνων, έφτασαν την Τρίτη στην καρδιά του Χαν Γιουνίς και περικύκλωσαν επίσης την πόλη. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες al Qassam, δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμετείχαν σε βίαιες συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς.

 

IDF: Οι μισοί διοικητές της Χαμάς είναι νεκροί

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν περίπου τους μισούς από τους διοικητές μονάδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ κάνει την υπόθεση πως η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο κ. Νετανιάχου, δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από χθες, ιδίως στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Χαν Γιουνίς.

Ο κ. Νετανιάχου καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς.

Χαμάς: Τέλος η ανταλλαγή ομήρων αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα

Την παύση της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα θέτει η Χαμάς ως προϋπόθεση για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και την ανταλλαγή ομήρων, καθιστώντας υπεύθυνο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη (5/12) ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς σε συνεντευξη Τύπου, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή ανταλλαγή κρατουμένων έως όπου σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θεωρούμε τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό) Νετανιάχου πλήρως υπεύθυνο για τη ζωή των Ισραηλινών ομήρων και για την παρεμπόδιση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής», πρόσθεσε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement