Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ρεσιτάλ πιάνου με έργα ορόσημο

Ο σπουδαίος διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, ο Πατρινός Παναγιώτης Γώγος το προσεχές Σάββατο στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας

Published

on

 

Μια ξεχωριστή βραδιά με κλασικά και αξεπέραστης αξίας έργα επιφυλάσσει για το φιλόμουσο κοινό της Πάτρας ο διεθνούς φήμης σολίστας Παναγιώτης Γώγος, το προσεχές Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7.

Το πρόγραμμα του Ρεσιτάλ πιάνου που θα παρουσιάσει περιλαμβάνει έργα των κορυφαίων μουσικών F. Schubert, L.v. Beethoven και F. Chopin.

Ο δεξιοτέχνης πιανίστας Παναγιώτης Γώγος επιστρέφει στην αίθουσα που μαθήτευσε για να παρουσιάσει την δουλειά του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα εμφανιστώ -για πρώτη φορά!- στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πατρών -από τις πιο ωραίες και ιστορικές αίθουσες μουσικών εκδηλώσεων πανελληνίως! Τις πρώτες πρόβες, πρώτες εξετάσεις και συναυλίες τις έδωσα σε αυτόν το χώρο οπότε μια συγκίνηση οπωσδήποτε υπάρχει», δηλώνει στην «Γ».

Όσον αφορά στο ρεπερτόριο, επισημαίνει: «Στο πρώτο μέρος εκτός από 2 Impromptus του Schubert θα ερμηνεύσω την Σονάτα σε Ρε ελάσσονα του Beethoven, την επονομαζόμενη “Καταιγίδα” έργο ορόσημο στη δημιουργία αλλά και στη ζωή του συνθέτη! Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον F. Chopin έναν σύνθετη με τον οποίο έχω ειδική σχέση ενδεχομένως λόγω της μαθητείας μου κοντά σε πνευματικούς επιγόνους του μεγάλου Ρομαντικού στο Παρίσι».

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Εκτός από τις συναυλίες που ετοιμάζει για τη νέα χρονιά αναλαμβάνει όπως μας αποκαλύπτει και μια θέση – πρόκληση. «Το 2024 περιλαμβάνει συναυλίες βεβαίως σε αρκετές πόλεις και νησιά της Ελλάδας (Αθήνα, Ιωάννινα, Ρόδος Πάρος κα) αλλά και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία). Παράλληλα, πρόκειται να αναλάβω την καλλιτεχνική διεύθυνση σε ένα νέο Διεθνές Ινστιτούτου Πολιτισμού που πρόκειται να ιδρυθεί το προσεχές διάστημα με πολυποίκιλες δράσεις πνευματικής καλλιέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε για τη δύναμη της Τέχνης και της Μουσικής ιδίως στην εποχή μας και ο διακεκριμένος πιανίστας μας είπε: «Οι καιροί που ζούμε είναι καιροί δύσκολοι. Ίσως βγήκαμε από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η πνευματική κρίση όμως σοβεί και επιδεινώνεται για αυτό πιστεύω ακράδαντα πως η ενασχόληση με την Τέχνη και μάλιστα με την Μουσική – είτε ως ενεργών είτε ως ενεργούμενος – είναι μια πράξη αντίστασης, ένα άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά όπως μας προτρέπει ο Ελύτης…».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Παναγιώτης Γώγος γεννήθηκε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία έξι ετών στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών. Ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του ως σολίστ και λίγο αργότερα έλαβε, επίσης με άριστα, δίπλωμα Αντίστιξης και Φούγκας. Για τρία χρόνια εργάστηκε στην Αθήνα με τον πιανίστα και καθηγητή του Ωδείου Tchaikovsky Valery Sagaidatschny, ενώ το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου ΧΟΝ που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” στο πιάνο και στη μουσική δωματίου στο Εθνικό Ωδείο της Τουλούζ στη Γαλλία υπό την καθηγήτρια Thérèse Dussaut, από όπου αποφοίτησε το 2004 με “Prix de Perfectionnement” και “Prix de Musique de Chambre”. Στενή συνεργασία τον συνέδεσε επί σειρά ετών και με την καταξιωμένη πιανίστα και παιδαγωγό Monique Deschaussées στο Παρίσι. Το 2005 η Ακαδημία Αθηνών τον βραβεύει ως εξαίρετο νέο καλλιτέχνη και του απονέμει το βραβείο Μυκονίου. Από το 2006 έως το 2009 γίνεται δεκτός στη γνωστή “Cité Internationale des Arts” στο Παρίσι η οποία και τον επέλεξε να την εκπροσωπήσει ως σολίστ στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε σειρά συναυλιών και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων στον “Φιλολογικό Παρνασσό” της Αθήνας, στο Loewen Palais και στο Kulturhaus στο Βερολίνο, στην Salle Michelet στο Παρίσι, στο Mendelssohn Haus στη Λειψία της Γερμανίας, στο Berliner Palmenkonzerte στο Βερολίνο, στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, στο Cadogan Hall του Λονδίνου και στο Konzerthaus της Βιέννης. Τον Δεκέμβριο του 2010 εκπροσώπησε την Ελλάδα στις επετειακές τελετές για το “Έτος Σοπέν 2010” στο αναγνωρισμένου κύρους Πολωνικό Salon Chopin στο Παρίσι καθώς και στο Schloss Ribbeck στο Βερολίνο. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως “Santa Maria” Chamber Orchestra Lucerne, Marburg Youth Orchestra, Athens Simfonietta, Orion Symphony Orchestra καθώς και με μαέστρους όπως οι Alois Springer, Dieter Lange, Toby Purser κα. Τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων στην Musikverein-Βrahms Saal της Βιέννης ενώ τον Ιούνιο του 2015 έκανε το ντεμπούτο του στη Μόσχα σε επετειακή εκδήλωση για τα 175 χρόνια από τη γέννηση του P.I. Tchaikovsky. Η τέχνη του εκλαμβάνεται ως συνέχεια της μεγάλης πιανιστικής παράδοσης του Alfred Cortot.

Ροή ειδήσεων

Advertisement