Connect with us

Λοιπά Αθλήματα

Σωτήρης Β. Μιχόπουλος στη «Γ: «Επόμενος στόχος μου η Ολυμπιάδα του 2028»

Ο 20χρονος Πατρινός χρυσός Πρωταθλητής του Τάε Κβο Ντο στην κατηγορία Νέων στο Πανευρωπαϊκό» για την επιτυχία του

Published

on

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην Κατηγορία Νέων +87 κιλών στον τελικό του Βουκουρεστίου κατακτώντας το πιο ψηλό βάθρο και κάνοντας υπερήφανη όχι μόνον την Πάτρα αλλά κι όλη την Ελλάδα μιας και κατέκτησε το μοναδικό χρυσό.

Ο 20χρονος Σωτήρης Μιχόπουλος αθλητής του Τάε Κβο Ντο του Α.Σ. «Έκρηξη» που προπονείται με τον ομοσπονδιακό προπονητή Αντώνη Αντωνακόπουλο νίκησε 2-0 τον Μολδαβό Μαρινέσκου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ήταν η πιο μεγάλη επιτυχία για τον Πατρινό αθλητή απέναντι στον αντίπαλο που είχε αντιμετωπίσει και πάλι στις Ολυμπιακές μέρες νεότητας που επίσης είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο.

Ο αθλητής του Αντώνη Αντωνακόπουλου εκπροσώπησε τα Εθνικά χρώματα με τις οδηγίες του Ομοσπονδιακού προπονητή Απόστολου Λούκου και όπως απέδειξε στο τερέν παρουσιάστηκε άρτια διαβασμένος στη «γούρικη» Ρουμανία. Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης έβγαλε εκτός μάχης τον Άγγλο αντίπαλο, ενώ συνέχισε μ’ ένα πολύ δύσκολο Ισπανό αντίπαλο, με περισσότερα από 30 παιχνίδια στο διεθνές στερέωμα. Στον τρίτο γύρο βρέθηκε «απέναντι» στον Έλληνα Φίλιππα Δημητρακόπουλο, με τον οποίο είχαν ξανασυναντηθεί, όμως με πολύ προσεγμένο παιχνίδι που επεφύλαξε και μεγάλες ανατροπές πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς ο Πατρινός αθλητής με αντίπαλο τον Μολδαβό παρά τις δυσκολίες, υπερείχε ξεκάθαρα και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης.

Η Πάτρα είναι περήφανη για τον Σωτήρη Μιχόπουλο, ο οποίος έχει αποδείξει μέσα από την διαδρομή του πως είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες αθλητές που κάνουν σημαντικά βήματα με αρκετή «προσωπική» δαπάνη που προκύπτει από την συμμετοχή σε βαθμολογούμενα Τουρνουά g1 που καθορίζουν την παγκόσμια κατάταξη. Ο ίδιος μίλησε στη «Γ» για την επιτυχία του και για τους μελλοντικούς του στόχους.

– Σωτήρη, επέστρεψες με το χρυσό μετάλλιο από το Βουκουρέστι. Πώς αισθάνεσαι για την μεγάλη σου αυτή επιτυχία;
Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την απόδοσή μου. Για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι κέρδισα το χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση που έχω κατακτήσει μέχρι σήμερα. Το 2017 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων είχα κερδίσει το χάλκινο, ενώ το 2019 στο Εφήβων είχα φέρει την 5η θέση όπως και πέρυσι στο Νέων.
Η φετινή χρονιά ήταν καλή από το ξεκίνημά της καθώς κέρδισα το χρυσό στο Πανελλήνιο των Νέων, είχα συμμετοχή στο European Games- στην Ολυμπιάδα της Ευρώπης όπως λέγεται- και στο κλείσιμο του 2023 κέρδισα το χρυσό στους Πανευρωπαϊκούς.
Η προετοιμασία για τη συμμετοχή μου σε αυτήν την διοργάνωση ήταν σκληρή ιδίως το τελευταίο διάστημα. Είμαστε όλοι -εγώ ο δάσκαλος μου, ο προπονητής μου, ο φυσικοθεραπευτής μου -με το κεφάλι κάτω, προσηλωμένοι στον στόχο μας. Πήγαμε στο Βουκουρέστι για να φέρουμε το χρυσό μετάλλιο και τα καταφέραμε. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη.

-Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία την ώρα του αγώνα αλλά και πριν;
Στον αγώνα ρίχνω το βάρος στη συγκέντρωση και στην ψυχραιμία. Ακόμα και αν βρεθώ πίσω στο σκορ δεν πανικοβάλλομαι, αλλά δίνω μέχρι το τέλος το καλύτερο που μπορώ. Προσπαθώ να μην επηρεάζομαι από όσα θα ακούσω την ώρα του αγώνα, δίνω το βάρος στις οδηγίες του προπονητή μου και συγκεντρώνομαι. Για παράδειγμα, στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού στον γ΄ γύρο βρέθηκα πίσω στον σκορ έξι πόντους, κάτι που θεωρητικά ήταν δύσκολο να το γυρίσω, αλλά τα κατάφερα διότι έμεινα ψύχραιμος και συγκεντρώθηκα στον στόχο μου.

-Πώς ένοιωσες που αναμετρήθηκες στον προημιτελικό με Έλληνα συναθλητή σου Φίλιππο Δημητρακόπουλο;
Έχουμε καλές φιλικές σχέσεις με τον Φίλιππο Δημητρακόπουλο, έχουμε συναντηθεί ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Βέβαια, όταν μπαίνουμε στο τερέν είμαστε αντίπαλοι γιατί ο καθένας θέλει να κερδίσει όπως είναι λογικό, αλλά πριν και μετά τον αγώνα έχουμε τη σχέση που αρμόζει στους αθλητές που διέπονται από τις αρχές της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Και οι δύο εκπροσωπήσαμε την χώρα μας στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, όπου κερδίσαμε τους αντίστοιχους αγώνες και κληρωθήκαμε να παίξουμε στον ημιτελικό. Χαιρετηθήκαμε μεταξύ μας πριν και μετά τον αγώνα, χαιρετίσαμε τους προπονητές και τους γονείς μας που ήταν παρόντες μιας και ο τρόπος συμπεριφοράς μας, ο σεβασμός και η πειθαρχία στον συναθλητή μας είναι το πρώτο που μαθαίνουμε. Γιατί, πρώτα από όλα πρέπει να είμαστε σωστοί αθλητές.

– Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το άθλημα του Τάε Κβο Ντο;
Ήμουν 6 ετών όταν οι γονείς μου με πήγαν στον Αθλητικό Σύλλογο «Έκρηξη» για να δοκιμάσω το άθλημα. Έκανα παράλληλα και ποδόσφαιρο αλλά τελικά με κέρδισε το Τάε Κβο Ντο. Ήταν ένα άθλημα που μου ταίριαζε θα έλεγα. Έκανα σκληρή προσπάθεια, πέρασα και δυσκολίες όπως τραυματισμούς και χειρουργεία, αλλά επανήλθα και σωματικά και ψυχικά, με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, των προπονητών μου και της ομάδας μου.
Το παν για μένα είναι η θέληση και η αγάπη για το άθλημα. Δεν θεωρώ ότι έκανα θυσίες σε όλη τη διαδρομή μου, γιατί ήταν επιλογή μου να κάνω μια παραπάνω προπόνηση ή να τηρήσω ακριβώς το διαιτολόγιο που μου πρότειναν για να κερδίσω τον στόχο μου. Όταν κάτι το θες πολύ και μοχθείς για να το κατακτήσεις δεν θεωρώ ότι είναι θυσία, αλλά ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου σου.

-Ποιος είναι ο επόμενος αθλητικός σου στόχος;
Δυστυχώς δεν μπορώ να κυνηγήσω την Ολυμπιάδα του 2024 όμως βήμα- βήμα θα δουλέψω για την Ολυμπιάδα του 2028 στο Λος Άντζελες. Έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας να «χτίσουμε» την προετοιμασία μας, έχουμε όρεξη ιδίως μετά από την επιτυχία στο Πανευρωπαϊκό και θέτουμε υψηλούς στόχους για το μέλλον. Και μιλάω σε πληθυντικό, γιατί η όλη η προσπάθεια είναι συλλογική κι όχι ατομική. Έχω στο πλευρό μου, εκτός από τους γονείς μου τον δάσκαλο μου τον Αντώνη Αντωνακόπουλο, τον προπονητή μου Σπύρο Ραμαντάνη, τον φυσικοθεραπευτή μου Αλέξη Τσόκανο και την διαιτολόγο μου Τζίνα Τσιχλιά.

– Η πολιτεία στηρίζει το άθλημα ή όχι;
Ο βασικός «χορηγός» από το ξεκίνημά μου ήταν και παραμένει ο πατέρας μου. Τελευταία έχω δύο ακόμα χορηγούς, τον Πλέγα και τον Δούβρη, που με βοηθούν με τον δικό τους τρόπο στηρίζοντας μέρος των απαιτήσεων. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και χωρίς τη στήριξη της οικογένειάς μου δεν θα μπορούσα να κυνηγήσω τα όνειρά μου. Θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει περισσότερο τον αθλητισμό.

– Σε ποιόν θα ήθελες να αφιερώσεις το χρυσό μετάλλιο;

– Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε αυτούς που είναι από την πρώτη μέρα δίπλα μου, με στηρίζουν με κάθε τρόπο και πήραν μεγάλη χαρά από την επιτυχία μου.
Σίγουρα θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στην οικογένεια του ΑΣ «Έκρηξη», στους δασκάλους μου, στους συναθλητές μου.

– Έχεις κάποιο γούρι πριν τον αγώνα;
– Σίγουρα σε κάθε αγώνα φοράω πάντα τον βαπτιστικό μου σταυρό. Το βράδυ πριν τον αγώνα μιλάω με τον πατέρα μου, ενώ το ίδιο πρωί με την μητέρα μου, η οποία μου δίνει την τελευταία ευχή για καλή επιτυχία.

– Με τι θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον, πέραν από τον αθλητισμό;
Είχε περάσει άνευ εξετάσεων λόγω του πρωταθλητισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ψυχολογίας, αλλά λόγω των αθλητικών υποχρεώσεων έπρεπε να βρίσκομαι στην Πάτρα κι έτσι συνεχίζω τις σπουδές μου, εδώ. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια στο εξωτερικό και με ενδιαφέρει πολύ το αντικείμενο. Στόχος μου είναι μετά το πτυχίο μου να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Ψυχολογία και να ασχοληθώ στο μέλλον με αυτό.

«Ο Σωτήρης είχε την δίψα να παίζει αγώνες»

Για την επιτυχία του αθλητή του, ο προπονητής του Αντώνης Αντωνακόπουλος σημειώνει στην «Γ»: «Ο Σωτήρης είναι ένας αθλητής που δουλεύει σκληρά, αυτό το άθλημα του ταίριαξε θα έλεγα, αφοσιώθηκε σε αυτό και κατόρθωσε να φθάσει στην κορυφή. Από μικρός διψούσε και διψάει για να παίζει αγώνες, να κάνει προπόνηση, να μπαίνει μέσα στο τερέν ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και αυτό είναι που τον έχει εξελίξει.

Τον εξιτάρει ο αγώνας και φυσικά στόχος του είναι να κερδίζει. Είμαστε πολύ περήφανοι για την τεράστια αυτή επιτυχία του Σωτήρη. Θέλω να πω πως είχαμε προετοιμαστεί καλά, είχαμε μελετήσει τους αντιπάλους μας, δουλέψαμε μεθοδικά γιατί θέλαμε πολύ να κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό.

Έχοντας ξεπεράσει όλους τους κακούς οιωνούς (τραυματισμούς που είχε ο Σωτήρης στο παρελθόν) προχωράμε με σκληρή δουλειά για να κατακτήσουμε πλέον τους μεγάλους στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η Ολυμπιάδα του 2028».
Να σημειωθεί πως ο ΑΣ Έκρηξη έχει ένα φυτώριο αθλητών που κατακτούν πανελλήνιες σημαντικές διακρίσεις και ανοίγει τα φτερά της όχι μόνο σε πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διοργανώσεις.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement