Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καλπάζει η γρίπη, ακολουθεί ο κορωνοιός-Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων λόγω συγχρωτισμού τις γιορτές

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Σε ρυθμούς ανοδικής τροχιάς φαίνεται να κινείται ένα ιογενές τρίπτυχο κορονοϊού, γρίπης και λοιπών εποχικών ιώσεων σε όλη την Επικράτεια, γεγονός που αρχίζει να δίνει «δειλό» στίγμα και στην περιοχή της Αχαΐας το οποίο στοιχειοθετείται από τον αριθμό των προσερχομένων ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για peak έξαρσης που σηματοδοτείται με μαζική προσέλευση, αλλά είναι αυξημένος ο αριθμός των προσερχομένων με covid-19 και γρίπη. Ειδικότερα στην διάρκεια δυο εφημεριών του ΠΓΝΠ διαγιγνώσκονται 20 -25 περίπου περιστατικά με covid -19 εκ των οποίων 2-3 χρήζουν εισαγωγής για νοσηλεία ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των προσβεβλημένων από γρίπη, άρα στην κοινότητα τα κρούσματα είναι πολλά.

Πλησιάζουν όμως γιορτές και είναι βέβαιη η αύξηση του συγχρωτισμού όπου εν παραλλήλω με την επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας στο πλαίσιο της πρόβλεψης αναμένουμε αύξηση των περιστατικών» επισημαίνει στην «Γ» η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων (ΤΕΠ) Γενική Ιατρός – Επειγοντολόγος Ελένη Παυλίδου.

Με αφετηρία τις δηλώσεις της Διευθύντριας του Τμήματος Επειγόντων και την εικόνα της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης στην κοινότητα η «Γ» απευθύνθηκε στην αν. καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου και στην Επιμελήτρια Α’ του ΕΣΥ Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο Λυδία Λεωνίδου για την αποκρυπτογράφηση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής όπως αυτή αποτυπώνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειο του Ρίου σε επίπεδο νοσηλειών.

Κ. Ακινόσογλου: «Δεν απειλείται στο Σύστημα Υγείας »

Ερωτηθείσα από την «Γ» η αν. καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με κορονοϊό και γρίπη και αν υπάρχουν αυξημένες νοσηλείες κορωνοϊού, εστιάζει στην υπογράμμιση της σημασίας του αντιγριπικού εμβολιασμού, αλλά και του επικαιροποιημένου εμβολίου για την covid-19 και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνει: «Είναι γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση των περιστατικών κορονοϊού αλλά και της γρίπης με περιστατικά γρίπης που νοσηλεύονται ακόμα και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει κατά τόπους έξαρση των συγκεκριμένων ιών, αφού σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση κατά 24% στις νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 το περασμένο επταήμερο. Ευτυχώς στην περιοχή μας και ειδικότερα στο ΠΓΝΠ δεν έχουν εισαχθεί ανάλογα περιστατικά χρήζοντα νοσηλεία σε ΜΕΘ. Το φαινόμενο εξακολουθεί να επιτηρείται και αναμένεται να δούμε τις επόμενες μέρες ποια τροπή θα πάρει, όμως σε χρόνο παρόντα δεν πιέζεται επουδενί το Σύστημα Υγείας.

Είναι προφανές ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να σπεύσουν και βεβαίως και για το επικαιροποιημένο κατά του κορωνοϊού».
Αναφερόμενη η ίδια στην κατάσταση που επικρατεί στο ΠΓΝΠ σε σχέση με νοσηλείες λόγω κορονοϊού αναφέρει: «Υπάρχουν νοσηλείες της covid-19 κυρίως σε υπερήλικες αλλά και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν διάφορα προβλήματα υγείας. Εισαγωγές αποκλειστικά ασθενών από ιό γρίπης δεν έχουμε προς το παρόν.

Βεβαίως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην κοινότητα που θα ήταν περισσότερα αν γινόντουσαν τεστ PCR γιατί τα απλά τεστ πολλές φορές δε μας δίνουν πάντα τα αποτελέσματα. Μόνο αν κάνεις τεστ PCR ξέρεις ακριβώς αν είσαι θετικός ή αρνητικός και πρέπει να περάσει το πενθήμερο ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης και βεβαίως ο κίνδυνος υποτροπής. Επίσης στην κοινότητα πολλαπλά είναι τα κρούσματα γρίπης».

Σε σχετικό ερώτημα της «Γ» αν υπάρχει περιστατικό στην Ελλάδα από την περίφημη πνευμονία της Κίνας και αν αφορά και τους ενήλικες δηλώνει « Γνωρίζω ότι έχουν εμφανισθεί κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα σε παιδιά σε χώρες της Ευρώπης αλλά δεν έχει αναφερθεί από επίσημες πηγές ανάλογο περιστατικό στην Ελλάδα ενώ κρίνεται αντιμετωπίσιμη. Η συγκεκριμένη πνευμονία φαίνεται ότι εστιάζει στην παιδική ηλικία και δεν έχει καταγραφεί περιστατικό μετάδοσης σε ενήλικα»

Λυδία Λεωνίδου: «13 οι νοσηλείες covid-19 στο ΠΓΝΠ»

Σήμα εγρήγορσης και μέτρων προφύλαξης εκπέμπει η Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Λυδία Λεωνίδου, η οποία επισημαίνει στην «Γ» ότι θεωρείται αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων covid -19, γρίπης και εποχικών ιώσεων, αυτή την περίοδο υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας εν όψει του συγχρωτισμού λόγω εορταστικής περιόδου, γιατί προφανώς θα υπάρξει αυξητική τάση. Καθησυχαστική εμφανίζεται αναφερόμενη στις νοσηλείες ασθενών με covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειο του Ρίου, επισημαίνοντας : «Προς το παρόν στο ΠΓΝΠ δεν έχουμε εικόνα έξαρσης της covid -19 καθότι οι 13 νοσηλείες ασθενών με κορονοϊο δεν εμφανίζουν βαριά συμπτωματολογία αναπνευστικής ανεπάρκειας και οι συγκεκριμένοι νοσηλευόμενοι αφορούν ουσιαστικά ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με άλλα παθολογικά νοσήματα που πάσχουν και από covid -19.Περιστατικά βαριάς εικόνας από τον ιό της γρίπης δεν έχουμε πλήν της νοσηλείας ενός ατόμου. Είναι προφανές ότι έπεται η κορύφωση της γρίπης η οποία αναμένεται κατά τα συνήθη Ιανουάριο -Φεβρουάριο και παράλληλα η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω αύξησης του συγχρωτισμού των εορταστικών ημερών. Θεωρώ επιβεβλημένο το εμβόλιο της γρίπης και στις ευπαθείς ομάδες απαραίτητο και το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού γιατί συννόσηση κοροναϊού με γρίπη ή άλλου ιού επιβαρύνει σαφώς την κατάσταση του ασθενούς».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement