Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιχειρηματικές προσδοκίες-Ζητούμενο για το 2024, το κλίμα ασφάλειας και ευημερίας

Published

on

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Υπάρχει μια σχεδόν… μαρξιστική θεώρηση σύμφωνα με την οποία μια εκλογική διαδικασία μπορεί να καλλιεργήσει φιλοδοξίες που δύνανται ακόμη και να αλλοτριώσουν τη δημοκρατία μας. Η θεωρία αυτή μάλιστα έχει αποτελέσει πολλές φορές, κατά τα πρόσφατο παρελθόν, πηγή προβληματισμού και για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η μετά-μνημονιακή περίοδος, είναι μια απόδειξη ότι στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν ελπίδες, ιδιαίτερα σε εκλογικές περιόδους, που διέψευσαν τις προσδοκίες της επιχειρηματικής κοινότητας για αποκατάσταση του πραγματισμού στη χώρα.

Τελικά η Ελλάδα απέκτησε σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό καθώς η δοκιμασία της κρίσης βοήθησε ώστε η οικονομία να αποκτήσει ρεαλιστικό πλάνο και στόχο να κινείται σε θετικό και αναπτυξιακό έδαφος. Το απέδειξε τόσο κατά την πανδημία όσο και την πληθωριστική κρίσης που ακολούθησε.

Κάθε φορά βέβαια που οι εκλογές πλησιάσουν όμως, το άγχος στον επιχειρηματικό κόσμο αυξάνεται λόγω της προηγούμενης «εμπειρίας» κάτι το οποίο εντοπίσαμε σε πολλές συζητήσεις με οικονομικούς παράγοντες, το έτος που πέρασε.

Πλέον όμως είμαστε στο 2024 και πολλά από τα προηγούμενα λάθη έχουν αποκατασταθεί. Κοινή συνισταμένη των απόψεων οικονομικών παραγόντων της περιοχής είναι ότι το 2024 θα έχει σαφώς λιγότερα… άγχη σε σχέση με το 2023.

Ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί επίσης πατριωτικό το καθήκον να συνεχίσει την προσπάθεια ανόρθωσης, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος της στασιμότητας παραμένει ενεργός.

Μας ενδιαφέρουν οι νέοι

Η νέα χρονιά εύχομαι να φέρει υγεία και ευημερία σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό για το 2024 να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας κοντά στους νέους ανθρώπους και να συνδράμουμε ώστε να κινηθούν προς μια θετική κατεύθυνση ως προς τις προσδοκίες τους, να βαδίσουν δημιουργικά, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και μεγάλη αυτοπεποίθηση και να κινηθούν στους σωστούς δρόμους, στην οδό της καινοτομίας και της αυξημένης παραγωγικότητας.

Η Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους επιχειρώντας και αυτή με τη σειρά της να εξομαλύνει το έδαφος της γραφειοκρατίας, φροντίζοντας και για τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, παράλληλα με τις δράσεις που στηρίζουν την επιχειρηματική εξωστρέφεια και τις εξαγωγικές δραστηριότητες που παράγουν πλούτο για την περιοχή μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας.

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας

Ασφάλεια ίσον ευημερία

Δύο πράγματα που έρχονται στο μυαλό σήμερα καθώς η νέα χρόνια βρίσκεται εδώ, είναι ειρήνη και υγεία καθώς αυτά παραμένουν ζητούμενα για τον κόσμο μας, και για το 2024.

Εφόσον υπάρξουν και οι σωστές συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον και ευημερία, ο παραγωγικός κόσμος με τις επιχειρήσεις θα αναζητήσει και θα βρει τις λύσεις που ενδείκνυνται σε ένα πρόβλημα που είναι σήμερα πρώτο στην ατζέντα, διεθνώς, την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της. Το Επιμελητήριο Αχαΐας διαθέτει πλάνο για την απαραίτητη βοήθεια που μπορεί να αναζωογονήσει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας και έχει αποδείξει, μέσα από τον απολογισμό της διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως αυτά που έτρεξαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 αλλά και το σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 που ήδη τρέχει, ότι αποτελεί αξιόπιστο στρατηγικό σύμμαχο για κάθε νέο επενδυτή και δημιουργικό επιχειρηματία στην περιοχή μας.

ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας

Αμοιβές, εξαγωγές και ανταγωνιστικές ΜμΕ

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρας μας είναι η μείωση του πληθυσμού ιδιαίτερα σε παραγωγική ηλικία και μια μεγάλη πρόκληση για το 2024 είναι η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην παραγωγική διαδικασία και την απασχόληση, όχι ως χαμηλά αμειβόμενο δυναμικό. Απαραίτητη το νέο έτος είναι η αναβάθμιση του ρόλου της μεταποίησης. Δεδομένης, τώρα, της σημαντικής εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια πολιτική με στόχο την ενίσχυση του δευτερογενή τομέα.

Επίσης, η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, ενός τομέα που αποτελεί σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ και της Δυτικής Ελλάδας θα συνεισφέρει στην βελτίωση των εξαγωγών δυνατοτήτων των αγροτικών προϊόντων. Τέλος ενίσχυση κλάδων όπως η ενέργεια και οι τεχνολογίες πληροφορικής, καθώς και η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και πολύ μικρών, θα καταστήσει τις ΜμΕ πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, Πρόεδρος 10ου Παραρτήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου Ο.Ε.Ε.

Καλύτερο μείγμα πολιτικής

Το 2023 ήταν ένα έτος που προσέθεσε ανασφάλεια, στην οικονομία αλλά και στο κοινωνικό πεδίο. Η κατ επανάληψη προσφυγή στις κάλπες εν μέσω και μιας μεγάλης αβεβαιότητας σε επίπεδο διεθνές για την πορεία το τιμών, αποσταθεροποίησε την πορεία στο επιχειρηματικό πεδίο ενώ στα τέλη του έτους, αποκαλύπτοντας -με καθυστέρηση λόγω των εκλογών- τις προθέσεις της, η κυβέρνηση επιφύλαξε μια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη για τις ΜμΕ με το νέο άδικο φορολογικό.

Το 2024 μπορεί να κινηθεί σ ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον με την πολιτική εξουσία να κάνει επιτέλους πράξη τις προγραμματικές προεκλογικές της υποσχέσεις και να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι του 41%. Η βιωσιμότητα των ΜμΕ είναι ζητούμενο όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και για την κοινωνία. Είναι τεκμηριωμένο και γνωστό στους κυβερνώντες ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την πορεία της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας γι αυτό και θα πρέπει να βρεθεί μια νέα συνάρτηση της πολιτικής με την ευημερία για τις επιχειρήσεις, τον επαγγελματία κατ αυτοαπασχολούμενους οικογενειάρχες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.) νομού Αχαΐας.

Δημιουργία και συλλογική ευημερία

Εν μέσω των εορτών της δημιουργίας και της ευχαρίστησης, με την προσδοκία που καλλιέργησε η έλευση του νέου έτους, προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο ομαλή την προσαρμογή μας στις άμεσες απαιτήσεις που κουβαλά το αύριο και το πατριωτικό καθήκον μας να διεκδικούμε ως επιχειρηματικός κόσμος πολλές καλές στιγμές και λιγότερα προβλήματα μέσα στο 2024.

Η επιχειρηματική κοινότητα, παρά τις δυσκολίες, πρέπει να βαδίσει πάνω στο όραμα για ένα καλύτερο αύριο, της δημιουργίας και της συλλογικής ευημερίας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, έχουμε ήδη δείξει ότι αντέχουμε, παραμένουμε πιστοί στις δυνάμεις μας και τις ενώνουμε ώστε να γίνουμε ακόμη περισσότερο παραγωγικοί. Είναι υποχρέωση και για την επόμενη μέρα που ξημερώνει, με ελπίδα και αισιοδοξία.

ΑΡΙΣΤΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ, Πρόεδρος Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιχειρηματικής Κίνησης

Πολιτική με γνώμονα την κοινωνική ισορροπία

Μια δύσκολη, αλλά συνάμα παραγωγική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα του 2023 μας δίδαξαν πως οφείλουμε και μπορούμε να συνεργαζόμαστε, δρώντας προς την πλευρά της εξουσίας αλλά και προς κάθε κατεύθυνση αγωνιστικά με γνώμονα την κοινωνική ισορροπία και τις συνεταιριστικές αξίες, στοχεύοντας στην περαιτέρω εξέλιξη του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους καλή χρονιά με υγεία, αποδοτικότητα και ευημερία.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΤΟΛΙΑΣ, Πρόεδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων

Ροή ειδήσεων

Advertisement