Connect with us

Μαγειρική

Κότα γεμιστή με ρύζι, κιμά και αποξηραμένα φρούτα       

Published

on

 

 

Υλικά (για 4-5 άτομα)

1 ολόκληρο κοτόπουλο

Για τη γέμιση

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

50 γρ. ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα

50 γρ. ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένους

5 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ

1 κουτ. σούπας κουκουνάρι

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 μικρό ξυλάκι κανέλα

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 κουτ. γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 δαφνόφυλλο

50 γρ. χυμό ρόδι

3 γρ. βερμούτ

30 γρ. ελαιόλαδο

250 γρ. ζωμό κοτόπουλου

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα επάλειψης

1 κουτ. σούπας μέλι

40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon

½ κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

2 κουτ. σούπας βερμούτ

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

σπόρους ροδιού

δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 5΄. Προσθέτετε το κουκουνάρι, το ρύζι, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι ενώ συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3΄ ακόμη. Σβήνετε με το βερμούτ και τον χυμό, προσθέτετε τον ζωμό και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρετε, προσθέτετε τα ξερά φρούτα και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο εσωτερικά. Αφαιρείτε από τη γέμιση τα μπαχαρικά και το δαφνόφυλλο, γεμίζετε το κοτόπουλο και δένετε τα πόδια του με σπάγκο. Σε ταψί τοποθετείτε το κοτόπουλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο, τοποθετείτε το ταψί στο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30΄. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά για τη σάλτσα ψησίματος και ξεκινάτε να αλείφετε το κοτόπουλο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία ανά 20΄ για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1 ώρα και 40΄. Σερβίρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα με τη γέμισή του, στην οποία προσθέτετε σπόρους ροδιού και ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement