Connect with us

Μαγειρική

Χοιρινή σπάλα με μήλα και αρωματικά         

Published

on

 

 

Υλικά (για 4-5 άτομα)

1.2 κ. χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κομμάτια των 80 γρ.

1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 μπουκέ γκαρνί με δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και μαϊντανό

330 ml. αφρώδης μηλίτης

500 ml. ζωμός κοτόπουλου

1 + 2 ξινόμηλα, κομμένα το πρώτο σε μικρά κομμάτια και τα άλλα δύο σε 8 φέτες

6 καρότα μικρά, ολόκληρα

3 πατάτες μικρές, στα 6 κομμάτια

100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά: 120 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους από ενιαίο κομμάτι

Εκτέλεση:

Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας όλα τα κομμάτια του κρέατος. Χαράξτε το πράσο και τα κρεμμυδάκια κατά μήκος και κόψτε σε ανοιχτές μικρές ροδέλες. Καθαρίστε τα καρότα, τις πατάτες και κόψτε στα 6. Ετοιμάστε το μπουκέ γκαρνί δένοντας με σπάγκο, μερικά κλωνάρια θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μαϊντανό. Τέλος, καθαρίστε τα μήλα, το πρώτο θα το κόψετε σε μικρά κομματάκια και τα υπόλοιπα δύο σε 8 φέτες. Βάλτε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε υψηλή ένταση και αφού πάρει θερμοκρασία, βάλτε σε δυο δόσεις τα κομμάτια του χοιρινού, να πάρουν χρώμα και γεύση, περίπου για 10’ τη δόση. Αφαιρέστε τα κομμάτια σε μπολ. Αν χρησιμοποιήσετε κύβους από μπέικον, τώρα είναι η ώρα να τα μαγιάρετε αφού κατεβάσετε την ένταση της εστίας χαμηλά, να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφαιρέστε τα μαζί με το κρέας στο ίδιο μπολ. Χαμηλώστε την ένταση στα 4/9 και ρίξτε για 5’ μέσα στο λάδι το πράσο με τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε τις πατάτες, τα καρότα και τα κομματάκια από το πρώτο μήλο. Επίσης προσθέστε και το μπουκέ γκαρνί. Αφήστε για άλλα 5’. Προσθέστε πίσω στη κατσαρόλα το κρέας και στη συνέχει τον μηλίτη. Ανεβάστε την ένταση, ανακατέψτε και προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και αλατοπιπερώστε. Κλείστε το καπάκι για 10’ και μετά χαμηλώστε πάλι την ένταση στο ελάχιστο αφήνοντας το καπάκι μισάνοιχτο. Αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει επί 60’ λεπτά ανακατεύοντας που και που, μη σωθούν τα υγρά. Μετά τη μια ώρα, ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα μήλα που θέλετε να διατηρήσουν το σχήμα τους για το τελικό πιάτο, και αφήστε να σιγοβράσουν όλα μαζί άλλα 20’ πριν κλείσετε το μάτι και βέβαια πάντα παρακολουθώντας να μη μείνετε από υγρά. Ελέγχετε δοκιμάζοντας το κρέας ότι είναι μαλακό και αφαιρείτε το μπουκέ γκαρνί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement