Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διασύνδεση με… αρρυθμίες-Έκδοση αποδείξεων μέσω της ΑΑΔΕ από έναν στους τρεις αυτοκινητιστές ταξί στην Πάτρα

Χωρίς σήμα ο POS λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης  

Published

on

Με ταχείς ρυθμούς αλλά και ζητήματα που παραμένουν ακόμη αναπάντητα προχωρά η εγκατάσταση των POS αλλά και συστημάτων IRIS τα οποία είναι σε on-line σύνδεση με την ΑΑΔΕ για εκατοντάδες επαγγελματίες μεταξύ των οποίων είναι Ταξί, Περίπτερα και πωλητές – παραγωγοί σε Λαϊκές Αγορές.

Το 2024 αναμένεται θα είναι ένα έτος σταθμός για χιλιάδες επαγγελματίες στην Αχαΐα καθώς μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών το σύστημα Taxisnet και την ΑΑΔΕ, κάτι που θα κάνει πιο εύκολο το έργο της φορολογικής διοίκησης.

Προς τα παρόν όμως η προσαρμογή κάνει… δύσκολη τη ζωή πολλών επαγγελματιών καθώς οι παραγγελίες για να νέα POS και συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS τρέχουν με ταχύτητα αλλά παραμένουν και πολλές ακόμη εκκρεμότητες.

Για τα σωματεία αυτοκινητιστών Ταξί σε Πάτρα – Δυτική Αχαΐα – Ερύμανθο αλλά και Αίγιο – Καλάβρυτα παραμένει ακόμη άλυτο το… σταυρόλεξο της διασύνδεσης των POS μέσω των γραμμών κινητής τηλεφωνίας καθώς σε πολλές περιοχές εξακολουθεί να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη σήματος.

Το πρόβλημα δεν αφορά περιορισμένο αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των δρομολογίων καθώς έχει παρατηρηθεί προβληματική κάλυψη ακόμη σε περιοχές που απέχουν έως και 5 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας!

«Σε Ερύμανθο, Δυτική Αχαΐα αλλά και ορεινές περιοχές της Πάτρας, παρατηρημένα, δεν υπάρχει καθόλου σήμα με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα POS. Η κατάσταση στην κινητή τηλεφωνία βελτιώνεται βέβαια με χρόνο με το χρόνο αλλά, πλέον, είμαστε το ‘παρά πέντε’ μιας διαδικασίας η οποία θα έχει επιπτώσεις, με πρόστιμα για τους συναδέλφους που δεν θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις αλλά και στο ‘και πέντε’ πριν πολλοί επαγγελματίες αρχίσουν να χάνουν την υπομονή τους όταν ο πελάτης τους ζητά ήδη, αν και δεν οφείλουν άμεσα, απόδειξη από POS αλλά δεν υπάρχει σύνδεση δικτύου» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτήτων Ταξί Πάτρας Γιώργος Σιδέρης.

Τα ίδια παράπονα και από τα Σωματεία Αυτοκινητιστών Ταξί Αιγιαλείας αλλά και τα Καλάβρυτα όπου πάνω από 40% των δρομολογίων κινείται σε περιοχές χωρίς κάλυψη Internet.

Στην περιοχή της Πάτρας έχουν ήδη προχωρήσει σε εγκατάσταση POS πάνω από 300 επαγγελματίες αυτοκινητιστές Ταξί ενώ εκκρεμούν ακόμη 500 παραγγελίες.

Η προθεσμία εγκατάστασης-παραγγελίας λήγει στις 29-2-2024 ενώ από 1η Μαρτίου το πρόστιμο είναι στα 1.500 ευρώ.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δηλώνουν με απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

«Υπάρχουν και άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα όμως οι ανήλικοι ιδιοκτήτες μεριδίων Ταξί που δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό και να προμηθευτούν νέα ταμειακή. Θεωρούμε ότι δεν απευθυνόμαστε σε ώτα από μη ακούωντες και τα ζητήματα αυτά θα λυθούν άμεσα. Επισημαίνουμε στο κοινό ότι οι επαγγελματίες θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις μέσω της ΑΑΔΕ μετά τις 29 Φεβρουαρίου» τονίζει ο κ. Σιδέρης.

H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε από το 2024 σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις 

Επίσης οι δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από την αρχή του χρόνου θα είναι «κλειδωμένες». Δηλαδή τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement