Connect with us

Πολιτική

Το τρίπτυχο Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές – Πού θέτει τον πήχη η ΝΔ

Published

on

Την «μαγική συνταγή» που θα οδηγήσει σε νίκη τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, εκμυστηρεύτηκε στον Αρχισυντάκτη του Διεθνούς Φήμης περιοδικού διεθνών σχέσεων «Foreign Policy» Ραβί Αγκραβάλ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο και τη στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο για τις κρίσιμες κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Οικονομίαπατριωτισμός και μεταρρυθμίσεις φαίνεται πως είναι το τρίπτυχο που συμπυκνώνει τις προτεραιότητες Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών.

«Πιστεύω, στην ”τριγωνοποίηση”, στο να εστιάζουμε στην οικονομική ανάπτυξη, να είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες, ενώ ταυτόχρονα να είμαστε προοδευτικοί όταν πρόκειται για θέματα στα οποία πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η κοινωνία προοδεύει” δήλωσε αναφερόμενος και στην προωθούμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τσέπη των πολιτών, η εμπιστοσύνη και οι μεταρρυθμίσεις

Στην φιλοσοφία του Πρωθυπουργού το κρίσιμο για την εκλογική νίκη και τη διεύρυνση των ποσοστών είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία όμως περνά όχι μόνο μέσα από τις μεταρρυθμίσεις αλλά κυρίως… ως γνωστόν, μέσα από την τσέπη των πολιτών.

«Στο τέλος της ημέρας, η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει, νομίζω, το αποτέλεσμα των εκλογών» τόνισε ο Πρωθυπουργός δείχνοντας την realpolitik που θα καθορίσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες πέντε μήνες πριν το μεγαλύτερο πολιτικό ορόσημο του 2024.

Παρά τον ντόρο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (ζήτημα που το Μαξίμου θέλει γρήγορα να κλείσει και να φύγει από την επικαιρότητα, καθώς αφορά μια μειοψηφία στη χώρα και αναδεικνύει διχασμούς και διαφωνίες) ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως το «κλειδί» για τη νίκη είναι η τσέπη των πολιτών και όλες οι κινήσεις με την επιστροφή του από το Νταβός θα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των δυσχερειών που βιώνουν τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους.

«Τελικά, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι κατά βάση λογικοί. Κοιτάζουν τι είναι καλό για τους ίδιους και για την οικογένειά τους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα κριτήρια της κάλπης έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται ο ίδιος, ενώ αναγνώρισε πως οι βασικοί λόγοι που οι πολίτες αποξενώνονται από κόμματα και σε πολλές χώρες στρέφονται στην ακροδεξιά έχουν να κάνουν με την στασιμότητα των μισθών την ώρα που ο πληθωρισμός ροκανίζει τα όποια έσοδα.

Βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η προώθηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Δικαιοσύνη, οι αλλαγές στο κράτος, η διεύρυνση της ανάπτυξης με δεδομένη την θετική εικόνα στους δείκτες της οικονομίας, η στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών και η έλευση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Το 41%, το 33% και ο «μαγικός» αριθμός

Πάντως προσώρας η κυβέρνηση δεν θέτει δημόσια τουλάχιστον, πήχη για τις ευρωεκλογές, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει πως η το Μαξίμου δεν επιθυμεί να μπει «σε μία λογική αριθμών».

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας πάντως, γίνεται συζήτηση εάν ο πήχης θα πρέπει να οριστεί στο 41% των εθνικών εκλογών ή στο 33% των ευρωεκλογών του 2019.

Αρκετοί πιστεύουν πως το 35% αποτελεί τον «μαγικό αριθμό», σύμφωνα με τον οποίο θα κριθεί όχι μόνο η απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά συνολικά το Κυβερνητικό έργο.

Το σίγουρο είναι ότι στην Κυβέρνηση ποντάρουν και στην ενίσχυση της συμμετοχής των αποδήμων στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τον Πρωθυπουργό να προσέρχεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή για να μιλήσει ο ίδιος για το νομοσχέδιο.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement