Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ριζική τομή της εξέλιξης-«Τεχνητή Νοημοσύνη στο παρόν και στο μέλλον» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα η «ΓΝΩΜΗ»

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών στις 6 μ.μ. στο «Βυζαντινό»

Published

on

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε χρόνο παρόντα εξελίσσεται ραγδαία. Αποτελεί τον πυρήνα της Τεχνολογίας που διατρέχει όλο το πλέγμα των επιστημών και επικουρεί ή προπορεύεται της διεπιστημονικής εξέλιξης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι αυτή που καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Το σημαντικότερο είναι πως εγείρει δέος, καθότι η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα, δεν είναι απλά μια ριζοσπαστική καινοτομία αλλά μείζον άγνωστο που προκαλεί ό,τι το περιβάλλει ανησυχία έως φόβο για τους περισσότερους από μας.

Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα ψήγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης εμφανίστηκαν από τη δεκαετία του 1940, με ένα κύκλωμα συνδεδεμένων τεχνητών νευρώνων για να εξελιχθεί σήμερα ως η τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τον συνδυασμό υπολογιστικών πράξεων τέτοιων που να μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη.

Την δεκαετία του ’40 άνθρωπος φοβήθηκε την περαιτέρω ανάπτυξη του κυκλώματος των τεχνητών νευρώνων και η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την χρήση του GPT-4, που είναι η πλέον εξελιγμένη εφαρμογή ΤΝ στον κόσμο.

Το θαύμα Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα δηλ. η «μηχανή» που δεν χρειάζεται τον άνθρωπο για να την τροφοδοτήσει με δεδομένα που τα προσλαμβάνει π.χ. με αισθητήρες ή με κάμερες τα επεξεργάζεται και βγάζει συμπέρασμα, είναι αυτονόητο να εγείρει φόβο και ανασφάλεια.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κυριότερη αιτία του φόβου για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η έλλειψη γνώσεων. Όπως προκύπτει από την έρευνα το 71,5%, δηλαδή περίπου 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη.

Το 16,5% κάτι έχει ακούσει, αλλά δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται, ενώ, μόλις το 8,6% έχει πολύ καλή γνώση των βασικών εννοιών της τεχνητής νοημοσύνης.

Σήμερα είναι μια ευκαιρία για όλους να «συναντηθούμε» με την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα από τον έγκριτο λόγο Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιωαννίνων και να ενημερωθείτε έγκυρα για την άγνωστη Τεχνολογία που διατρέχει σε κάθε τομέα την καθημερινότητά μας στην ημερίδα με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη στο παρόν και στο μέλλον”, που διοργανώνεται από τη «ΓΝΩΜΗ» υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου “Βυζαντινό” ώρα 6 μ.μ.

Το Πρόγραμμα

Χαιρετισμοί

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Aναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας

Χρήστος Βασιλόπουλος: Αντιπεριφερειάρχης, – Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Εισηγήσεις -Ομιλητές:

-«Τεχνητή Νοημοσύνη πυλώνας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», Χρυσόστομος Στύλιος Καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής ΙΝΒΙΣ ΕΚ «Αθηνά».

– «Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιακή Δημοκρατία», Νικόλαος Καρακαπηλίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

– «Τεχνητή Νοημοσύνη και φυσική γλώσσα» Κυριάκος Σγάρμπας, αν. Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

-«Τεχνητή ευφυΐα και ασφάλεια τροφίμων», Στέλιος Κουρής, Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

– «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ογκολογία: Πρόγνωση-Διάγνωση-Παρακολούθηση» Σπύρος Λυκοθανάσης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λήξη ημερίδας – Συζήτηση.

Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η δημοσιογράφος της «Γ» Τέτα Γιαννάρου.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement