Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Από εκπτώσεις… καρναβάλι-Ατζέντα εορταστική με άξονα την Αποκριά προετοιμάζουν οι έμποροι

Αδύναμοι τζίροι το πρώτο 20ήμερο, παρά το κύμα προσφορών στα καταστήματα της Πάτρας

Published

on

«Ναυάγιο» χαρακτηρίζουν οι έμποροι της Πάτρας την κίνηση κατά τις δύο πρώτες Κυριακές της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, στις 14 και 21 Ιανουαρίου, ενώ υποτονικά κινείται η αγορά και αυτή την εβδομάδα, πλησιάζοντας προς το τέλος Ιανουαρίου.

Κυριαρχία της ακρίβειας και περιορισμένες προσδοκίες διατηρούν οι έμποροι της Πάτρας και για τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι το σύνολο των καταναλωτών έχει το ενδιαφέρον του στραμμένο στο ‘καλάθι του νοικοκυριού’.

«Ουδέν νεώτερον αναμένεται από το… εκπτωτικό μέτωπο» και για τον Φεβρουάριο το μήνυμα που μεταφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος. «Η αγορά χορεύει στο ρυθμό της ακρίβειας στα τρόφιμα. Από τις αρχές Ιανουαρίου έχουμε εκπτώσεις που πλησιάζουν το 60%, μεσοσταθμικά σε όλα τα είδη είμαστε ήδη ψηλά, στο 30% και πλέον. Δεν υπάρχει αναμονή για κάτι καλύτερο απλά ο κόσμος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα εκτός από τα αναγκαία στο Σούπερ Μάρκετ. Η τελευταία ‘ανάσα’ για την αγορά ήταν ο Νοέμβριος και οι γιορτές, πάμε πλέον στον αυτόματο έως το τέλος του χειμώνα…» σύμφωνα με τον Κώστα Ζαφειρόπουλο.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα, ανάλογη είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, για ένα 15ήμερο, τις πρώτες δύο εβδομάδες των εκπτώσεων, ο κόσμος κυκλοφορούσε στα καταστήματα, αλλά οι αγορές ήσαν λίγες ή μικρότερης αξίας, σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου οι περισσότεροι καταναλωτές είχαν ήδη πραγματοποιήσει αγορές, ε αποτέλεσμα να ατονήσουν γρήγορα. «Από αυτή τη Δευτέρα 22 του μηνός στην αγορά το κλίμα θυμίζει περίοδο εκτός εκπτωτικής περιόδου με τα περισσότερα είδη να μένουν στις προθήκες και τα ράφια» κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Ψωνίζουν λιγότερο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο περασμένος Νοέμβριος (2023) ήταν ο τελευταίος καλός μήνες με αύξηση στις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων.

Ο τζίρος του Νοεμβρίου δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τις απώλειες συνολικά για περασμένο έτος καθώς, με βάση επίσημα στοιχεία, ένα στα δύο νοικοκυριά, το 2023, περιόρισαν σημαντικά τις αγορές ειδών ένδυσης, υπόδησης αλλά και σε οικιακά είδη, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.

Μηνιάτικο… 19 ημερών

Στο μεταξύ, μόλις για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%), σύμφωνα με τα απογοητευτικά στοιχεία αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών 2023 (12η κατά σειρά) η οποία διεξήχθη υπό τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη κρίση ακρίβειας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024.

Σύσκεψη για Καρναβάλι

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου και δεν συμπίπτουν με την κορύφωση της Αποκριάς καθώς φέτος Τσικνοπέμπτη είναι στις 7 Μαρτίου και στις 17 Μαρτίου είναι η τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι πάντως αποφασισμένος να συμμετέχει και φέτος με δικά του δρώμενα στην Πατρινή Αποκριά ενώ, όπως και πέρυσι, συζητείται παράταση στο ωράριο των καταστημάτων για το τελευταίο Σάββατο 16 Μαρτίου.

Αυτή την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στο Δ.Σ. του Συλλόγου θα τεθεί το θέμα των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων. Οι προτάσεις που συζητούνται είναι ο Διαγωνισμός Καρναβαλικής Βιτρίνας 2024 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό του Πατρινού Καρναβαλιού. Παράλληλα στις προθήκες των καταστημάτων της Πάτρας, σε συνεργασία με την «ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας», θα τοποθετηθούν στολές πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού» που διακρίθηκαν για την έμπνευση και την εμφάνισή τους τα προηγούμενα έτη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement