Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

O δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, με άρθρο του στην «Γ» μιλά για την αναγκαιότητα ενός νέου οδικού χάρτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σήμερα (6 μμ.) θα βρεθεί στην Πάτρα (αίθουσα Εμπορικού Συλλόγου) σε εκδήλωση του ιδρύματος «Α. Παπανδρέου»

Published

on

Την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους επισημαίνει σε άρθρο του στην «Γ» ο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ο κ. Δούκας θα βρεθεί σήμερα στην Πάτρα καθώς είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα: “Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, στις 18:00, στην αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΙΑΠ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Μέσα από το άρθρο του στην «Γ» ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, δίνει το στίγμα του για την αναγκαιότητα της αλλαγής του μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής:

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Για να ανταποκριθούμε όμως σε αυτή την πρόκληση, απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ένας νέος οδικός χάρτης για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της τεχνητής νοημοσύνης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με εργαλεία του προηγούμενου αιώνα.

Θα αναφέρω μόνο ότι σε πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Παρατηρητήριου του ΟΟΣΑ καταγράφονται δύο στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση  της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις 135 χωρών, που καλύπτουν το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πιο συγκεντρωτικών κρατών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο δείκτης εσόδων των ελληνικών δήμων ως προς το ΑΕΠ, δείκτης που απεικονίζει τον βαθμό αποκέντρωσης ενός κράτους, είναι σταθερά μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο του συνόλου των χωρών του δείγματος.

Επίσης η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία από τις ασθενέστερες και πιο εξαρτημένες οικονομικά Αυτοδιοικήσεις,  μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της  προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις ενώ τα ίδια έσοδα έχουν έναν μικρό συμπληρωματικό ρόλο.

Με δύο λόγια, την ώρα που η Ευρώπη, μετατρέπεται σε Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, στην Ελλάδα βαδίζουμε σε ένα μοντέλο κρατικού μονοπωλίου.

Είναι ένα μοντέλο, που δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Απαιτείται ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, που θα αποτελέσει μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, που θα τις θωρακίζει απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες απειλές και θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες αξιοποιώντας τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις.

Είναι χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε απέναντι στα πιεστικά προβλήματα των δημοτών μας, στο θέμα της ασφάλειας, της στέγης, των καθαρών πόλεων, της ενεργειακής φτώχειας.

Καλώ, λοιπόν, όλους τους αιρετούς να δώσουμε ενωμένοι αυτή την κρίσιμη μάχη, ανεξαρτήτως κομμάτων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement