Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Ελλάδα, πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή άμυνα

Published

on

 

 

Η Ελλάδα, με πρότασή της, πρότεινε τη χρήση του στρατηγείου της Λάρισας ως το κέντρο επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της διέλευσης των εμπορικών πλοίων από την απειλή των Χούθι.

Και ως συνήθως, κάποιοι έσπευσαν να συνωφρυωθούν και να κάνουν λόγο για επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας. Όχι, δεν αναφερόμαστε τόσο στην αντιπολίτευση που έτσι κι αλλιώς, για πολιτικούς λόγους θα διαφωνήσει. Αναφερόμαστε κυρίως σε κάποιους «αντικειμενικούς» ή ακόμα και σε στελέχη εντός της ΝΔ (ίσως και εντός της κυβέρνησης).

Γιατί, άραγε, σε αυτή τη χώρα ακούμε για συμμετοχή της Ελλάδας σε κάποια διεθνή ή πολυεθνική στρατιωτική επιχείρηση και… τα κάνουμε πάνω μας; Πως σκεφτόμαστε άραγε την Ελλάδα; Ως μία μικρή και ασήμαντη κουκίδα στον χάρτη που πρέπει πάντοτε να κρύβεται στο καβούκι της; Και ποια είναι η άποψη που έχουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας; Ότι είναι καλές μόνο μέχρι… τις Θερμοπύλες;

Οι επιθέσεις των Χούθι πλήττουν πρώτα και κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία. Και η Ελλάδα, οφείλει να πρωτοστατήσει, πρώτον για να μην παραχωρεί κύρος σε άλλους, δεύτερον για να αναδεικνύει τη γεωστρατηγική της θέση, τρίτον γιατί ένας από τους μεγαλύτερους στόλους του κόσμου είναι ελληνόκτητος και τέταρτον γιατί η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τα συμφέροντα των συμμάχων της για να στηρίξουν και αυτή τα δικά της συμφέροντα. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμμαχοι της Ελλάδας δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι και η Αίγυπτος, που επίσης πλήττεται από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (λόγω Σουέζ).

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα σοβαρός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να πρωτοστατήσει: Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ταυτόχρονα και μία καλή «άσκηση» ευρωπαϊκής άμυνας. Και ως χώρα, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε τη σύσταση μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης που θα κινείται και ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Όσοι λοιπόν πιστεύουν στη δυνατή και πρωταγωνιστική Ελλάδα, όσοι έχουν πραγματική εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και όσοι καταλαβαίνουν τη σημασία δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής μηχανής, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό. Το μόνο που μπορούν να πουν, είναι ένα μπράβο στον Μητσοτάκη και στον Δένδια που θέτουν την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων. Γιατί όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ του ρόλου του πρωταγωνιστή και του κομπάρσου, η επιλογή είναι εύκολη…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement