Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Στοίχημά μας η φορολογική δικαιοσύνη»-Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Θεοχάρης μιλά στη «Γ» για όλα τα κρίσιμα θέματα

 «Η εφαρμογή των POS είναι ένα στοιχείο κομβικής σημασίας»

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Οι αλλαγές της φορολογικής πολιτικής που στοχεύουν στη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου που θα έχει σήμερα στην Πάτρα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στη «Γ» μιλά για τη φιλοσοφία των νέων φορολογικών μέτρων, την καθολική εφαρμογή των POS από αρχές Μαρτίου και τις κυρώσεις που θα ισχύσουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, με στόχευση τον περιορισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την μάχη κατά της ακρίβειας αλλά και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στους αγρότες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ. Κύριε Υφυπουργέ, έρχεστε στην Πάτρα για πρώτη φορά όπου θα έχετε επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες και με φορείς για τη νέα φορολογική πολιτική.

Ο σκοπός της επίσκεψής μου στην Πάτρα είναι ο ωφέλιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους παράγοντες της αγοράς, με τους πρωταγωνιστές της πραγματικής οικονομίας για την φορολογική πολιτική. Στόχος μου είναι να συμβάλλω όσο μπορώ περισσότερο στην επίλυση τυχόν ζητημάτων σχετικών με τον νέο φορολογικό νόμο. Διότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια, αφ’ ενός για καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή της νομοθεσίας, αφ’ ετέρου όμως για επιμέρους βελτιώσεις, ακόμη και στους ίδιους τους νόμους. Μέσα από τις συζητήσεις μας με σειρά φορέων και παραγόντων, με εκπροσώπους από διάφορα πεδία δραστηριότητας ενός τόσο σημαντικού οικονομικού κόμβου για την Ελλάδα όσο η πόλη σας, θα ενημερωθώ αλλά και θα ενημερώσω. Θα ακούσω παρατηρήσεις και θα εξηγήσω τις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Θα ακούσω με προσοχή κάθε πρόταση, όπως και κάθε τυχόν παράπονο. Εξάλλου, η επίσκεψή μου στην Πάτρα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοδείας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, την καθολική υποχρέωση χρήσης POS κ.λπ., η άμεση επαφή με την τρέχουσα πραγματικότητα, με τους αληθινούς φορείς της οικονομίας, είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για να προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο αύριο.

Ερ. Η εφαρμογή των POS αποτελεί προτεραιότητα για το μέλλον. Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτό; Με αυστηρότερους κανόνες και νέα μέτρα;

Η εφαρμογή των POS είναι ένα στοιχείο κομβικής σημασίας για το μέλλον, για την ψηφιοποίηση και τον καλύτερο έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας στο επίπεδο των καθημερινών συναλλαγών. Κατ’ ουσίαν μιλάμε για τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης, οπότε, κατ’ ανάγκην οι αυστηρότεροι κανόνες αποτελούν μέρος της λύσης. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να βλέπουμε την εφαρμογή των POS σε όλη τη λιανική σαν ένα τρίγωνο, ένα σχήμα με τρεις κορυφές. Η πρώτη από αυτές είναι το φορολογικό πλαίσιο, όπου το στοίχημα για το κράτος έγκειται στο πώς θα βελτιώσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ενεργειών μας είναι η μεταρρύθμιση που φέραμε στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στη δεύτερη κορυφή έχουμε την παραγωγή δεδομένων από την οικονομία, δεδομένα τα οποία διοχετεύονται πλέον απευθείας στην ΑΑΔΕ. Εδώ, έχουμε σαφώς τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό, τα POS και όλα όσα κάνουμε σε αυτήν την περίοδο. Και στην τρίτη κορυφή έχουμε την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων από την ΑΑΔΕ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε ο έλεγχος να είναι πιο στοχευμένος, όλο και περισσότερο ψηφιακός, άμεσος και εν τέλει πιο αποτελεσματικός. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι χωρίς τη θέσπιση νέων κανόνων και τη λήψη νέων μέτρων, η ενάρετη τριγωνική αλληλεπίδραση που σας περιέγραψα δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει.

Eρ. Από το τέλος του μηνός η χρήση των POS στη λιανική θα είναι καθολική. Ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης;

Η γενίκευση της χρήσης POS, καθ’ ολοκληρίαν στον κλάδο της λιανικής, είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της αγοράς -ασφαλώς- όμως και της φορολογίας. Η υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά στα POS αποτελεί άμεσο στόχο, εφόσον είναι σαφές ότι δεν μπορεί να νοείται προσπάθεια περιορισμού και πάταξης της φοροδιαφυγής χωρίς να υπάρχει καταγραφή, κατ’ αρχήν των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Γι’ αυτό επιμένουμε στην οριζόντια και καθολική χρήση των POS και τη σύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές. Όσο για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν θα συμμορφωθούν εγκαίρως με την απαίτηση του νόμου για χρήση POS, το πρόστιμο που προβλέπεται ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα κληθεί να πληρώσει όποιος επαγγελματίας αμελήσει την εγκατάσταση POS ώς το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Εκτός εάν είναι σε θέση να αποδείξει ότι το POS έχει παραγγελθεί και υπάρχει καθορισμένο ραντεβού για εγκατάσταση του μηχανήματος ακόμη και μέσα στο Μάρτιο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα βεβαιώνεται πρόστιμο, καθώς γνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν, όχι από υπαιτιότητα του επιτηδευματία, αλλά λόγω αυξημένου φόρτου παραγγελιών στους προμηθευτές POS.

 

Ερ.Με τα μέτρα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, πιστεύετε πως θα υπάρξει αντίδραση από τη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί το βασικό εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας;

Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέτε. Οι συμπολίτες μας που κατατάσσονται στη μεσαία τάξη είναι πρωτίστως νομοταγείς, τηρούν αλλά και γενικότερα επιθυμούν τη νομιμότητα. Δηλώνουν οι ίδιοι τα εισοδήματά τους και, κατά συνέπεια, πληρώνουν στο ακέραιο το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί, συμβάλλοντας ουσιαστικά στα έσοδα του κράτους. Διότι αντιλαμβάνονται το προφανές και αυτονόητο: Ότι από τους φόρους χρηματοδοτούνται έργα υποδομής, με τους φόρους από το εισόδημά μας μπορούμε να ελπίζουμε πως θα έχουμε όλο και καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα σχολεία, καλύτερους και πιο ασφαλείς δρόμους κ.ο.κ. Η μεσαία τάξη, η οποία είναι και η κινητήριος δύναμη της αγοράς και της οικονομίας, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η φοροδιαφυγή είναι, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια απροκάλυπτα αντικοινωνική πρακτική. Συνεπώς, η δική μας κύρια υποχρέωση συνίσταται στο πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτούς τους λίγους που παραβιάζουν τη νομιμότητα και φοροδιαφεύγουν. Πώς θα τους πείσουμε ότι, μπορεί βραχυπρόθεσμα να νομίζουν πως έχουν όφελος, μακροπρόθεσμα όμως πληρώνουν οι ίδιοι ακριβά τη φορολογική παραβατικότητα. Στερώντας πχ από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να αναπτυχθούν επιχειρηματικά, εφόσον δεν μπορούν να εμφανίσουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια για τον τραπεζικό δανεισμό κ.λπ.

 

 

«Αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ και μείωση της φορολογίας»

Ερ. Η ακρίβεια παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Μπορεί το ζήτημα αυτό ρυθμιστεί;

Συμφωνώ, το πρόβλημα με το οποίο παλεύουμε καθημερινά, όχι μόνο οι πολίτες αλλά και η κυβέρνηση, είναι η ακρίβεια. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει τη μάχη υπέρ των πολιτών με όσα μέσα διαθέτει, με όποιο μέτρο ανακούφισης μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, κάτι που θα μας οδηγούσε σε δυσάρεστες και οδυνηρές περιπέτειες. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε προχωρήσει σε σειρά πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Παράλληλα λαμβάνουμε άμεσα μέτρα για την κατάργηση αναποτελεσματικών πρακτικών ή για την άρση άλλων εμποδίων στον ανταγωνισμό, ο οποίος είναι και ο κύριος σύμμαχός μας ενάντια στην ακρίβεια. Παρακολουθείτε το πώς κινείται ο κυβερνητικός μηχανισμός, επιβάλλοντας ογκώδη πρόστιμα στις εταιρείες που κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών -δηλαδή όλων μας- στον κλάδο των ειδών πρώτης ζήτησης. Και συνιστώ να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε τα αποτελέσματα που θα αποφέρουν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πέραν αυτού, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά ταυτόχρονα και η μείωση της φορολογίας το τελευταίο διάστημα ήταν ταχύτερη στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, το ευχάριστο είναι ότι παρατηρούμε ενίσχυση της τάσης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς τη φορολογική συμμόρφωση, κάτι που μακροπρόθεσμα μόνο επ’ ωφελεία μπορεί να αποβεί.

 

«Τα περιθώρια της οικονομίας μας  δεν έχουν απεριόριστη ελαστικότητα»

Ερ. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους και ζητούν επιπρόσθετη στήριξη.

Οι αγρότες, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και σύσσωμη η κυβέρνηση της ΝΔ κατανοούν πλήρως τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Και δίνουμε αγώνα να συμβιβάσουμε τις επιπλέον, έκτακτες παροχές, με τη δημοσιονομική τάξη και ισορροπία. Αλλά τα περιθώρια της εθνικής μας οικονομίας δεν έχουν απεριόριστη ελαστικότητα, άρα θα πρέπει όλοι να είμαστε συνετοί με τις απαιτήσεις μας. Θα έλεγα, λοιπόν, πως επί του παρόντος δεν προέχει το να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα. Είναι η στιγμή να εφαρμόσουμε τα μέτρα που, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Και να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά γρήγορα, ώστε εκτός των άλλων, σε επίπεδο πολιτικής και εντυπώσεων, να εξουδετερώσουμε ακόμη και την παραμικρή υποψία εκείνων που ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση ανακοινώνει χωρίς να εφαρμόζει. Απλώς και μόνο διότι αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ έχει να επιδείξει πράξεις και όχι παχιά λόγια και δημαγωγικές υποσχέσεις. Αυτά ήταν χαρακτηριστικά μιας εποχής -και μιας ηθικής θα έλεγα- που τελείωσε το 2019, αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνοψίζοντας, η άποψή μου για το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι ότι οι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν, να δούμε στην πράξη, με ψυχραιμία και με αντικειμενικότητα τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν -μέτρα καίρια και ουσιαστικά, με σημαντικές εκπτώσεις και ελαφρύνσεις για τους αγρότες. Και κατόπιν, αν και εφόσον χρειαστεί, να εξετάσουμε το περιθώριο βελτιώσεων. Το πρωτεύον στην παρούσα φάση είναι να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, με την αλλαγή στάσης εκ μέρους των αγροτών. Η αδιαλλαξία δεν οδηγεί πουθενά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “ΓΝΩΜΗΣ”

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement