Connect with us

Ελλάδα

Διπλό χτύπημα των Χούθι: Το Rubymar κινδυνεύει να βυθιστεί, υλικές ζημιές στο πλοίο με ελληνική σημαία – Σώοι οι 5 έλληνες ναυτικοί

Published

on

Οι Χούθι στην Υεμένη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο Rubymar στον Κόλπο του Άντεν και ότι το πλοίο κινδυνεύει τώρα να βυθιστεί – αυξάνοντας το διακύβευμα της εκστρατείας τους να διαταράξουν την παγκόσμια ναυτιλία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρέα, ενώ όπως τόνισε είχαν επίσης καταρρίψει ένααμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη-λιμάνι Χοντέιντα

«Το πλοίο χτυπήθηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να σταματήσει εντελώς. Ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη, κινδυνεύει τώρα να βυθιστεί στον Κόλπο του Άντεν», δήλωσε ο Σαρέα και μεταδίδει το Reuters.

Το Rubymar υπέστη ζημιές μετά από δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του πλοίου, αν και το πλήρωμα μπόρεσε να απομακρυνθεί, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας του πλοίου LSS-SAPU. «Γνωρίζουμε ότι έβαζε νερό», δήλωσε η LSS-SAPU όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του σκάφους. «Δεν υπάρχει κανείς στο πλοίο τώρα. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές εξετάζουν τις επιλογές για ρυμούλκηση».

Χτύπημα σε πλοίο υπό ελληνική σημαία
Σε ένα δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες, ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό ελληνική σημαία και ιδιοκτησίας των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση από πυραύλους σε δύο διαφορετικές προσπάθειες, χωρίς να τραυματιστεί το πλήρωμα, αν και ένα παράθυρο του πλοίου υπέστη ζημιές, δήλωσαν πηγές του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας στο Reuters.

Το πλοίο έπλεε από την Αργεντινή προς το Άντεν με σιτηρά, με 23 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων 5 Ελλήνων υπηκόων, ανέφερε η πηγή του υπουργείου.

Οι επιθέσεις έχουν ωθήσει αρκετές εταιρείες να σταματήσουν τα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα και να ακολουθήσουν μεγαλύτερη και ακριβότερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Οι ναυτικοί παραμένουν στη γραμμή του πυρός και έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για να αρνηθούν να ταξιδέψουν με πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και να λάβουν διπλή αμοιβή όταν εισέρχονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση δεν έχει βυθιστεί ή κανένα πλήρωμα δεν έχει σκοτωθεί, αλλά οι φόβοι για την ασφάλεια αυξάνονται, αναφέρει το Reuters.

Από τα μέσα Νοεμβρίου οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement