Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κανένας δεν παίρνει φάρμακο… από κέφι!

Published

on

 

 

Προφανώς, δεν είμαστε ούτε οι απόλυτοι γνώστες, ούτε οι απόλυτοι ειδικοί επί του «φαρμάκου». Όμως, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι με ρύθμιση του 2022, το δημόσιο ταμείο του ΕΟΠΥΥ γλιτώνει κάποια χρήματα, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον οι πολίτες από την τσέπη τους, αγοράζοντας τα φάρμακα στο φαρμακείο. Και βλέποντας ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλης αύξησης, σπεύδει με ρύθμιση να βάλει «κόφτη», ώστε κανένας να μην επιβαρύνεται με πάνω από 3 ευρώ για τα γενόσημα φάρμακα.

Και εμείς, κάνουμε μία πολύ απλή σκέψη: Ένας πολίτης που λόγω ηλικίας ή παθήσεων έχει ανάγκη από 8-10 φάρμακα κάθε μήνα, θα χρεώνεται με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 25-30 ευρώ μηνιαίως;   Δηλαδή, δεν μας φτάνει η ακρίβεια που υπάρχει σε όλα τα άλλα εμπορικά προϊόντα – κυρίως στα τρόφιμα – έρχεται να προστεθεί μεγαλύτερη ακρίβεια και στα φάρμακα; Τελικά, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση από την μία πλευρά προσπαθεί με κάποια μέτρα να τιθασεύσει το «τέρας» του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας ενώ από την άλλη πλευρά… ταίζει η ίδια το «τέρας» του πληθωρισμού!

Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε δεν χρειάζεται σκέψη ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Ότι, με όποιον τρόπο μπορεί, η κυβέρνηση οφείλει να ανακουφίζει οικονομικά τους πολίτες και όχι να τους επιβαρύνει επιπλέον.

Γνωρίζουμε πως αυτή η άσκηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πολύ δύσκολη. Είναι βέβαιο όμως ότι η κρατική δαπάνη για τα φάρμακα μπορεί να μειωθεί με άλλους τρόπους, με καλύτερους και ποιοτικότερους ελέγχους μέσα στο ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι σε βάρος των πολιτών που έχουν ανάγκη από φάρμακα και προφανώς, δεν τα παίρνουν… από κέφι!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement