Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Μάχη ζωής δίνει 21χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Από κεραυνοβόλο βαριά μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη λόγω προσβολής από μηνιγγιτιδόκκοκο πάσχει 21χρονη φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε σοβαρή κατάσταση στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ».
Το γεγονός έχει αναστατώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία, που έχουν στραμμένη την προσοχή στην εξέλιξη της υγείας της φοιτήτριας, ενώ όλος ο μηχανισμός του ΕΟΔΥ και της Δημόσιας Υγείας επαγρυπνεί.

Συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» από ιατρικούς κύκλους, η φοιτήτρια μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων και με κλινική εικόνα εμφανών στιγμάτων από υποδόριες αιμορραγίες που παρέπεμπαν σε μηνιγγοκοκκαιμία, με σηπτικά έμβολα, η οποία χαρακτηρίζεται ως σοβαρή κατάσταση με υψηλό κίνδυνο θνητότητας και ο ασθενής χρήζει επειγόντως υποστήριξης σε ΜΕΘ. Η διασωλήνωση έγινε άμεσα ενώ εν παραλλήλω γινόντουσαν όλες οι εξετάσεις για να βγει η τελική διάγνωση στις 4 χθες τα ξημερώματα, που επιβεβαίωσε την κλινική εικόνα. Παράλληλα ειδοποιήθηκαν άμεσα από τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής καθηγητή Μ. Μαραγκό το Πανεπιστήμιο, ο ΕΟΔΥ και η Δημόσια Υγεία, ενώ ελήφθησαν με βάση τις οδηγίες από το Πανεπιστήμιο όλα τα μέτρα διασφάλισης, διεξάγεται ιχνηλάτηση και δόθηκαν οδηγίες σε 30 περίπου φοιτητές που ήρθαν σε άμεση επαφή με την φοιτήτρια για χρήση της ενδεδειγμένης χημειοπροφύλαξης.
Ο Τομέας Λοιμώξεων της Παθολογικής Κλινικής με τον Διευθυντή του, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με τους γιατρούς της ΜΕΘ, για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό το τελευταίο διάστημα προσβολής φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών από μηνιγγίτιδα που ευτυχώς στην περίπτωση του 1ου περιστατικού αποκαταστάθηκε η υγεία του πλήρως.
Στο πλαίσιο αυτό σήμανε για δεύτερη φορά συναγερμός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ελήφθησαν όλα τα μέτρα μετά την είδηση ότι φοιτήτρια του Ιδρύματος που μετείχε στην κατάληψη με πολλούς συμφοιτητές της, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένη, διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα.

Λ. Αλμπάνη: «Διεξάγεται ιχνηλάτηση»
img src=”https://gnomip.gr/wp-content/uploads/2024/02/ALMPANH.jpg” alt=”” width=”230″ height=”230″ class=”alignnone size-full wp-image-264471″ />

Σε επικοινωνία της «Γ» με την καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα, Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, αν. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Λένα Αλμπάνη, ερωτηθείσα για το ιστορικό και την λήψη μέτρων, δήλωσε: «Η φοιτήτριά μας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο σε λήθαργο, δεν είχε επικοινωνία. Οι γιατροί την διασωλήνωσαν άμεσα και όταν βγήκε η διάγνωση ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός ενημέρωσε ως όφειλε αμέσως σο Πανεπιστήμιο, τον ΕΟΔΥ και τη Δημόσια Υγεία. Η φοιτήτρια βρισκόταν στο χώρο της κατάληψης όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις της. Οι συμφοιτητές της ανησύχησαν, κάλεσαν ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εμείς ακολουθήσαμε από χθες σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τη Δημόσια Υγεία όλες τις οδηγίες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλείς οι χώροι του πανεπιστημίου για τους φοιτητές. Βεβαίως δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στο πανεπιστήμιο, ούτε όλοι οι φοιτητές εκτός από όσους μετείχαν στην κατάληψη γιατί το Τμήμα ήταν κλειστό υπό κατάληψη τις τελευταίες εβδομάδες η οποία έληξε χθες το βράδυ. Στο πλαίσιο των οδηγιών έγινε απολύμανση, κλείσαμε προληπτικά τον χώρο για μια μέρα ενώ το Πανεπιστήμιο και ο ΕΟΔΥ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την φοιτήτρια που μετέφερε την φίλη της στο Νοσοκομείο ώστε να βοηθήσει στην ιχνηλάτηση. Είναι δύσκολο αυτό όταν μιλάμε για κατάληψη, να ξέρουμε ποιος κόσμος βρέθηκε εκεί και προς τούτο έχουμε ενημερώσει όσοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο να επικοινωνήσουν με το Πανεπιστήμιο και τον ΕΟΔΥ για να κριθεί από τον γιατρό αν πρέπει να πάρουν χημειοπροφύλαξη».
Η Αντιπρύτανης παράλληλα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για να δημιουργηθεί πανικός, καθότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν μένει στο περιβάλλον πάνω από τέσσερις ώρες και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα.

Σ. Ασημακόπουλος: «Σοβαρή νόσος η μηνιγγοκοκκαιμία»

Η «Γ» απευθύνθηκε στον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Στέλιο Ασημακόπουλο με ερώτημα: Είναι ιάσιμες οι σοβαρές μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις και από ποια συμπτώματα εκτιμάται ο βαθμός σοβαρότητας του πάσχοντος;
Στην απάντησή του ο καθηγητής διευκρινίζει: «Η λοίμωξη από μηνιγγιτιδόκοκκο ποικίλει και εκτείνεται από λοίμωξη με ήπια κεφαλαλγία και πυρετό συνήθως ιάσιμη μέχρι τοξική καταπληξία και θάνατο. Τα συμπτώματα που θέτουν τους γιατρούς σε εγρήγορση εμβάλλοντάς τους σε υπόνοιες ότι πρόκειται για σοβαρή λοίμωξη εστιάζονται στο ποιο είναι το επίπεδο συνείδησης και η εμφάνιση ενός ιδιαίτερου εξανθήματος το οποίο έχει αιμορραγικό χαρακτήρα. Η μηνιγγίτιδα γενικώς χρήζει νοσοκομειακής θεραπείας με χορήγηση ενδοφλεβίως των ενδεδειγμένων αντιβιοτικών. Όταν πρόκειται για περιστατικό μηνιγγοκοκκαιμία η κατάσταση του ασθενούς είναι βαρύτερη, σχετιζόμενη δυνητικά με δυσλειτουργία πολλών οργάνων και ο ασθενής χρήζει υποστήριξης σε ΜΕΘ».

Καμπανάκι για εμβόλιο

μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β

Ο ίδιος παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχουν άτομα που έχουν προδιάθεση να νοσήσουν από μηνιγγίτιδα γιατί στερούνται ενός συστατικού της άμυνας του οργανισμού που ονομάζεται (Συμπλήρωμα). Επιπρόσθετα ενημερώνει «Η μινιγγίτιδα προλαμβάνεται με εμβόλιο. Όμως για πάρα πολλά χρόνια, τα εμβόλια περιλάμβαναν τους υποτύπους. Α, C, W, Y Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η επίπτωση των συγκεκριμένων υποτύπων να μειωθεί και πλέον ο κύριος ορότυπος να είναι ο τύπου Β που δεν περιλαμβάνεται στα εμβόλια με τα οποία διεξάγονταν οι συνήθεις εμβολιασμοί. Τώρα όμως πλέον υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και για τον ορότυπο τύπου Β το οποίο όμως δεν χορηγείται δωρεάν».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement