Connect with us

Ελλάδα

Γεραπετρίτης: Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά μέσα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Published

on

Tα μνημόνια συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα έρθουν προς κύρωση σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κύρωση των μνημονίων συναρτάται από την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Το μέλος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πλέον αποτελεί δεσμευτικό, υπερνομοθετικό κείμενο. Ωστόσο οι γείτονές μας δεν έχουν εκπληρώσει ακόμη βασικά σημεία της Συμφωνίας όπως η προσαρμογή των ταξιδιωτικών της εγγράφων στην νέα Συνταγματική της ονομασία.

«Για να υπάρξει εξέλιξη και να ολοκληρωθεί σε όλα τα κεφάλαια η Συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις και οι αιρεσιμότητες που είχαν προβλεφθεί από την ίδια την Συμφωνία. Για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος 5 ετών. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές αλλά έως σήμερα δεν έχουν συντελεστεί, – όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης – αλλά με γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής χώρας. Είναι δική μας υποχρέωση να παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή και όταν βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα να προχωρούμε στις νόμιμες ενέργειες» είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας ότι κεντρική επιθυμία της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.

«Συνεχίζουμε να είμαστε πιστοί στην ευρωπαϊκή επιλογή των δυτικών Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η επιλογή αυτή κρίνεται και από την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως κρίνεται και από την αρχή των επιδόσεων της χώρας σε σχέση με ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement