Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Θα θρηνήσουμε θύματα στο Ρίο γιατί λείπει… μία μεθοδολογία

Published

on

Του Κωνσταντίνου Φλαμή

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, που διαγνώστηκε με καλπάζουσα μηνιγγίτιδα. Η 20χρονη παραμένει διασωληνωμένη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ και τον Διοικητή της Γιάννη Καρβέλη, «όλες οι ιατρικές ομάδες με επικεφαλής, τη διευθύντρια της ΜΕΘ Φωτεινή Φλίγκου, είναι στο πλευρό της φοιτήτριας. Όλες οι ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται, καρδιολόγοι, αγγειοχειρουργοί κ.ά., είναι παρούσες και δίνουν μάχη».

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο μέσα σε ένα μήνα, αφού στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε περιστατικό με 18χρονο φοιτητή. Υπενθυμίζεται ότι η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών, όπου φοιτά και ο οποίος τελούσε υπό κατάλειψη. Είχε υποστεί σοκ και κατέρρευσε. Συμφοιτητές της κάλεσαν ασθενοφόρο, το οποίο τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Ρίου, όπου διασωληνώθηκε, καθώς η κατάστασή της ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Δεδομένου μάλιστα ότι η 20χρονη συμμετείχε στην κατάληψη του Τμήματος, από τις Πρυτανικές Αρχές ελήφθησαν όλα τα μέτρα πρόληψης για τους φοιτητές, με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή.

Την ιχνηλάτηση ανέλαβε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας: «Η ιχνηλάτηση δεν ήταν εύκολη καθώς το Τμήμα ήταν σε κατάληψη και οι φοιτητές πηγαινοέρχονταν. Καθοριστικός σε όλη την προσπάθεια που κάναμε, πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ, ήταν ο ρόλος της φοιτήτριας και φίλης της πάσχουσας, η οποία μας βοήθησε πάρα πολύ στο να εντοπίσουμε αρκετά από τα άτομα που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Έτσι χορηγήθηκε προληπτικά φαρμακευτική αγωγή σε όλους. Παράλληλα, ως Ιατρικός Σύλλογος, στείλαμε στα μέλη μας επείγουσα ενημέρωση, έτσι ώστε αν τους επισκεφτεί κάποιος φοιτητής και πει ότι ήρθε σε επαφή με το κρούσμα να του συνταγογραφηθεί το προβλεπόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου!

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Γνώμη» η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ρίου έχει εκφράσει από τις 30 Ιανουαρίου την έγγραφη διαμαρτυρία της σε σχέση με τις καθυστερήσεις εξακρίβωσης σοβαρών κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Σε έγγραφο που έχουμε στην διάθεσή μας και υπογράφεται από την Πρόεδρο και Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Φ. Παληογιάννη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Μ. Μαραγκό, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φ. Κολανίτσιου, την Διευθύντρια ΜΕΘ Φ. Φλίγκου, την Διευθύντρια ΕΣΥ Λ. Λεωνίδου, την Διευθύντρια ΕΣΥ Λ. Λέκκου, τον καθηγητή αιματολογίας Αλ. Σπυριδωνίδη, τον αν. καθηγητή παθολογίας Σ. Ασημακόπουλο, κλπ επισημαίνονται τα εξής (εισηγήτρια η κ. Παληογιάννη): «Η Πρόεδρος αναφέρει ότι στο τελευταίο σοβαρό περιστατικό μηνιγγίτιδας που απασχόλησε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, η πλήρης ταυτοποίηση του παθογόνου καθυστέρησε, διότι το δείγμα με δικές της ενέργειες και δεσμεύσεις εστάλη σε εργαστήριο στην Αθήνα που διαθέτει την μεθοδολογία MALTIDOF. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει πως οι εκ μέρους της ενέργειες προς την διοίκηση του ΠΠΝΠ έχουν αρχίσει από τις 17 Σεπτεμβρίου 2021 (υπάρχουν στην διάθεση όλων όλα τα αντίστοιχα έγγραφα) και ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει παρά την σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων του Νοσοκομείου Ρίου που εκφράστηκε εγγράφως. Η ευθύνη για την καθυστερημένη διάγνωση του όποιου περιστατικού (με ότι συνεπάγεται για τον ασθενή) βαρύνει πλέον την Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Τμήμα Προμηθειών»! Θα πρέπει να τονιστεί πως το παραπάνω επισημάνθηκε γραπτώς τρεις ημέρες πριν νοσήσει η φοιτήτρια και αφορούσε το πρώτο περιστατικό με τον 18χρονο φοιτητή, ο οποίος ευτυχώς είναι πλέον καλά. Η «Γ» απευθύνθηκε στον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρίου Δημήτρη Μπάκο ο οποίος δήλωσε: «δεν υφίσταται κανένα θέμα καθυστερήσεων. Το Νοσοκομείο Ρίου κάνει καλά την δουλειά του και δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης αυτού».

Ροή ειδήσεων

Advertisement