Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το νυστέρι που καταργεί την αναμονή-Ανοίγουν στις 26 Μαρτίου τα απογευματινά χειρουργεία στο ΠΓΝΠ

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 Ώρα μηδέν για την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων του ΕΣΥ και για τα μεγάλα περιφερειακά Νοσοκομεία αρχής γενομένης από τα Πανεπιστημιακά.

Όπως  δηλώνει στην «Γ» ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης έχει προγραμματισθεί η έναρξη λειτουργίας του θεσμού των απογευματινών ιατρείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στις 26η Μαρτίου.

Σε ερώτημα της «Γ» αν και το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα εντάξει στον προγραμματισμό του απογευματινά χειρουργεία, ο Διοικητής της 6η ΥΠΕ απάντησε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθότι δεν υπάρχει λίστα αναμονής για τους μικρούς ασθενείς «Τα χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων στο Καραμανδάνειο πραγματοποιούνται όλα και άμεσα με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται λίστα αναμονής, η οποία θα υπέβαλε την ανάγκη ενεργοποίησης της λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων για την αποφόρτισή της», εξηγεί ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Εν τω μεταξύ, από τον κύκλο των γιατρών του χειρουργικού τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου – (όπως η «Γ» σε προγενέστερο ρεπορτάζ έχει αναδείξει)-, επισημαίνεται ότι υπάρχει μακρύς κατάλογος με λίστες αναμονής καθότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο ασθενών από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η πλειονότητα των χειρουργών προτίθεται να μετέχει στα απογευματινά χειρουργεία. Η θετική αντιμετώπιση από την πλευρά των χειρουργών όπως έχει επισημανθεί, συντάσσεται στη λογική του να δοθεί μια επιπλέον επιλογή στους προς χειρουργείο ασθενείς, αφού με τα απογευματινά χειρουργεία μπορούν να παρακάμψουν τη μακρά λίστα αναμονής των πρωινών χειρουργείων και με πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι στοιχίζει μια αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως με τον γιατρό της επιλογής τους.

ΠΟΙΕΣ  ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Επί τη βάσει των δηλώσεων Καρβέλη, η «Γ» ερεύνησε τι επίκειται για την 26η Μαρτίου ημέρα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων για το ΠΓΝΠ και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιατρικό κύκλο στις 26 Μαρτίου έχουν διατεθεί δυο αίθουσες χειρουργείων για αγγειοχειρουργικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ στις 28 Μαρτίου δύο επίσης αίθουσες θα διατεθούν σε γενικούς χειρούργους και ορθοπεδικούς για ήδη κανονισμένα χειρουργεία υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρειαστεί να αλλάξει κάτι σχετικά με τις ημερομηνίες στο πλαίσιο αντιμετάθεσης των συγκεκριμένων χειρουργείων

Μόνιμη δυνατότητα του ΕΣΥ και ενστάσεις από την ΕΙΝΑ

Στις ενστάσεις εναντίωσης στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων των ΕΙΝΑΠ και ΕΙΝΑ , που επισημαίνουν πως αντί να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η κυβέρνηση υλοποιεί τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, η απάντηση έρχεται δια στόματος του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, ο οποίος προτάσσει αντίλογο δηλώνοντας: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του ΕΣΥ.

Θ.Χονδρομάρας: «Σε απόλυτη ετοιμότητα το ΓΝΠ, αναμένονται οι λίστες των ασθενών»

Όσον αφορά τι μέλει γενέσθαι σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας, η «Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Θανάση Χονδρομάρα, με ερώτημα ποια η θέση των γιατρών, και αν, και πότε. θα υλοποιηθεί στο εν λόγω Νοσοκομείο ο συγκεκριμένος θεσμός; Σε απάντηση των ερωτημάτων ο κ. Χονδομάρας δηλώνει: «Υπάρχει η απόφαση και η βούληση του Υπουργείου Υγείας να κλιμακωθεί η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος περισσότερους γιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων του Νοσοκομείου μας. Αυτό που απομένει είναι οι γιατροί να δώσουν μια λίστα με ασθενείς που ενδιαφέρονται να παρακάμψουν την λίστα αναμονής και προτίθενται όπως προβλέπει ο νόμος να πληρώσουν το αναλογούν σύμφωνα με την εγχείρηση κόστος ώστε να ενταχθούν στα απογευματινά χειρουργεία». Σχετικά με την ετοιμότητα του Νοσοκομείου σε επίπεδο χειρουργείων και αναισθησιολόγων ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΠ, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων»

Το κόστος απογευματινών χειρουργείων και ιδιωτικών κλινικών

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση τιμών των απογευματινών χειρουργείων, με τις τιμές που κατά μέσο όρο δίδονται για τα αντίστοιχα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα με απτό παράδειγμα: για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα η δαπάνη για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις εκτιμάται σε 1.800 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα

Ενδεικτικός πίνακας: κόστη απογευματινών χειρουργείων /ιδιωτικού τομέα

-ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ Πολύ Μικρή ή Μικρή 300€ – 500€ > 800 €

-ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ Μικρή ή Μεγάλη 500€ – 1.200€ > 2.500 €

-ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΥ Μεγάλη ή Βαρεία 1.200€ – 1.600€ > 3.500 €

-ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Μεγάλη ή Βαρεία 1.200€ – 1.600€ > 3.500 €

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement