Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Απογευματινό νυστέρι μόνο σε χρόνια περιστατικά-Δύο αίθουσες λειτουργούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο ΠΓΝΠ

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα για κάλυψη κενών θέσεων και χρήση των απαραίτητων χειρουργικών αιθουσών, αντιλέγει στην ΕΙΝΑ ο Διοικητής του ΠΓΝΠ, δεν υπάρχει λίστα για τα σοβαρά χειρουργεία δηλώνει ο Δ/ντής του Χειρουργικού Τομέα Γ. Μαρούλης και απουσία ενδιαφέροντος για απογευματινά επισημαίνει ο Δ/ντής του Χειρουργικού Τομέα του ΓΝΠ Π. Αθανασόπουλος, άνοιγμα όλων των χειρουργείων, κατάργηση των απογευματινών και διπλασιασμό μισθών, είναι το ζητούμενο για τον Πρόεδρο της ΕΙΝΑ Χρήστο Δάβουλο.

Με δεδομένο τις συνεχιζόμενες ενστάσεις και την εξαγγελθείσα απεργία στις 17 Απριλίου της ΕΙΝΑ σχετικά με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, χαρακτηρίζοντας πρόφαση το επιχείρημα μείωσης της λίστας ενώ η αλήθεια, όπως υποστηρίζουν, αφορά στην εκβιαστική ώθηση των ασθενών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να παρακάμψουν τις πολυετείς αναμονές η «Γ» επιχειρεί να τεθεί εις τον τύπον των ήλων.

Υπάρχει ανεπάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως υπογραμμίζει η ΕΙΝΑ για το Γ.Ν. Πατρών που φέρεται να απαριθμεί 54/183 θέσεις κενές, ενώ το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παραμένουν κενές 87/244 θέσεις, μεταξύ αυτών 8 κενές αναισθησιολόγων και 24 θέσεις ειδικοτήτων χειρουργικού τομέα; Παραμένουν τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες στο ΠΓΝΠ λόγω έλλειψης προσωπικού ώστε να μην είναι δυνατόν λειτουργήσουν με το ίδιο ανεπαρκές προσωπικό και το απόγευμα, ενώ εγείρουν θέμα διπλασιασμού μισθών, χρηματοδότησης της υγείας και άνοιγμα των κλειστών χειρουργικών αιθουσών;.

Ποια είναι η αλήθεια, όπως βιώνεται εκ των έσω; Υπάρχουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες που αν άνοιγαν θα γίνονταν το πρωί χειρουργεία που θα μείωναν τις λίστες αναμονής; Είναι αλήθεια ότι υφίσταται έλλειμμα θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού; Υπάρχει ζήτηση ασθενών να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία; Βοηθάει στο συγκεκριμένο μέτρο το Σύστημα Υγείας και είναι επωφελές για τον ασθενή; Οι μη έχοντες σοβαρά ασθενείς παραμένουν σε ατέρμονη αναμονή; Στα ερωτήματα της «Γ» απαντούν ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος, ο Δ/ντής του Χειρουργικού Τομέα του ΠΓΝΠ Καθηγητής Γ. Μαρούλης και ο Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα του ΓΝΠ Π. Αθανασόπουλος.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ
«Σχεδιασμός με χρονοδιάγραμμα»
Ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δρ Δημήτρης Μπάκος αναφερόμενος στην καταγγελτική αναφορά της ΕΙΝΑ για τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες και την υποστελέχωση , επισημαίνει πως «από τις δώδεκα (12) χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν κανονικά τρείς μέρες την εβδομάδα οι 8 αίθουσες και δύο μέρες οι εννέα( 9 ) αίθουσες συμπεριλαμβανομένων και των οφθαλμιατρικών χειρουργείων ενώ ουδέποτε από την έναρξη της λειτουργίας του ΠΓΝΠ υπήρξε έστω και μια φορά που να λειτούργησαν και οι δώδεκα. Παράλληλα, αναφερόμενος στις αυξημένες δραστηριότητες τονίζει : «στο ΠΓΝΠ πραγματοποιούνται πλέον πληθώρα δραστηριοτήτων που χρήζουν αναισθησιολογικής κάλυψης όπως π.χ. ενδοσκοπικά και επεμβατικά περιστατικά που δεν πραγματοποιούνταν στο παρελθόν». Ο Διοικητής του ΠΓΝΠ επίσης απαντώντας στο ερώτημα περί χρονίζουσας υποστελέχωσης, επισημαίνει:« ένα μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τον όγκο ασθενών που υποδέχεται είναι εύλογο να χρειάζεται και χρειάζεται, επιπλέον προσωπικό και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπ. Υγείας καθότι στο πλαίσιο της επίλυσης του έχει καταρτισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάλυψης των κενών θέσεων».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΛΗΣ
«Σοβαρά χειρουργεία πρωί χωρίς αναμονή»
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα Καθηγητής Γιάννης Μαρούλης ερωτηθείς αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους ασθενείς για απογευματινά χειρουργεία, αν θεωρεί πως ο θεσμός είναι προς όφελος των ασθενών ή επηρεάζει τους μη έχοντες για την διεξαγωγή σοβαρών χειρουργείων και τι μέλει γενέσθαι απαντά: «Ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια σε πάρα πολλές χώρες και ήταν αναμενόμενο ότι θα έρχονταν και στην Ελλάδα που πραγματοποιείται με χρονοκαθυστέρηση. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στα σοβαρά περιστατικά δεν υπάρχει λίστα πέραν του ενός μηνός. Καρκίνοι και δύσκολες εγχειρήσεις γίνονται στα πρωινά χειρουργεία και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αναμονή, τουναντίον υπάρχει εγρήγορση από όλους να σωθεί ο ασθενής. Τώρα τα απογευματινά χειρουργεία αφορούν χρόνια νοσήματα (κοίλες, χολή κ.α) που δεν εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο για τον πάσχοντα. Σε αυτό το πεδίο αν κάποιοι θέλουν να επισπεύσουν το χειρουργείο και να μην ταλαιπωρούνται πληρώνουν τα προβλεπόμενα που βεβαίως είναι πολύ λιγότερα από τον ιδιωτικό τομέα καθότι οι υποδομές, η νοσηλεία και τα φάρμακα διατίθενται δωρεάν από το ΕΣΥ και αυτό είναι μια σημαντική διαφορά»
Όσον αφορά στο ποιος είναι ο βαθμός επιλεξιμότητας των απογευματινών χειρουργείων από το πόσα χειρουργεία διεξάγονται και παράλληλα τι προβλέπει μεσοπρόθεσμα για την δημόσια υγεία ο Καθηγητής Μαρούλης απαντά: «Για τα απογευματινά χειρουργεία διατίθενται δυο (2) χειρουργικές αίθουσες κάθε Τρίτη και Πέμπτη».
Σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι στο θέμα των παροχών υγείας, ο Καθηγητής Μαρούλης διαβλέπει «ενισχυτική» ανάγκη ασφάλισης «Είναι γεγονός ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και οι νέοι συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να απευθυνθούν σε πρόσθετες μορφές ασφάλισης που θα τους καλύπτουν πιθανά προβλήματα υγείας όσον αφορά την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών.»

 


ΠΑΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν έχουμε λίστα πλην ορθοπεδικών»
Στην έλλειψη προς το παρόν ανάγκης χειρουργείων γενικής ιατρικής για το Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, αλλά απροθυμίας του νοσηλευτικού προσωπικού για την διεξαγωγή Απογεματινών Χειρουργείων, εστιάζει ο Δ/ντής Χειρουργικού Τομέα του ΓΝΠ Παύλος Αθανασόπουλος «Δεν υπάρχει λίστα αναμονής στα προς διεξαγωγή χειρουργεία με μέγιστο όριο αναμονής στα μη επείγοντα σοβαρά χειρουργεία δέκα μέρες. Επίσης δεν έχουν εκφράσει την διάθεση ασθενείς για απογευματινά χειρουργεία αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται λόγος και αυτό νομίζω συμβαίνει και στα περιφερειακά νοσοκομεία. Βέβαια στα χειρουργεία της ορθοπεδικής υπάρχει λίστα αναμονής έως και 8κτάμηνο πλην όμως δεν υπάρχει προθυμία από το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς του οποίου την καθοριστική συμβολή δεν μπορούν να διεξαχθούν χειρουργεία. Βεβαίως δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες επί του παρόντος και όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν διεξοδικά με την διοίκηση του Νοσοκομείου άμεσα».
Ούτε ένας στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας»
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με καλά ενημερωμένους ιατρικούς κύκλους του ΓΝΠ, η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντιλαμβάνεται ότι δεν πληρούνται οι παράγοντες διεξαγωγής Απογευματινών Χειρουργείων καθότι οι γιατροί δεν έχουν παρουσιάσει λίστα ασθενών, επί τη κυριολεξία ούτε ένα όνομα ασθενούς που να ‘έχει εκφράσει επιθυμία να χειρουργηθεί σε Απογευματινό Χειρουργείο και εν προκειμένω τηρεί στάση αναμονής.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΒΟΥΛΟΣ
«Πρόφαση ο θεσμός»
Στην κατάργηση του θεσμού των Απογευματινών Χειρουργείων καθότι αποτελεί πρόφαση υποστηρίζει σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑ, ο Πρόεδρος της Χρήστος Δάβουλος ζητώντας διπλασιασμό των μισθών και της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας «καθότι το δωρεάν αποτελεί φενάκη ενώ μέσα ο ασθενής οδηγείται να πληρώσει.» Παράλληλα ο ίδιος, εκπέμπει SOS για την διεξαγωγή χθες του 1ου Απογευματινού Χειρουργείου με επισφάλεια για το ασθενή στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική, ο οποίος δηλώνει ότι «το χειρουργείο γίνεται με επισφάλεια καθότι η Κλινική διαθέτει δυο κρεβάτια ανάνηψης και είναι απαράδεκτο να πραγματοποιεί Απογευματινό χειρουργεία καθότι πραγματοποιεί τέσσερα χειρουργεία τον μήνα»

IATΡIKOΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: «Αμφίβολης αποτελεσματικότητας»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι μία λειτουργία αμφίβολης αποτελεσματικότητας λόγω υποστελέχωσης και μεγάλου εργασιακού φορτίου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» και προσθέτει ότι «είναι επιτακτική είναι η ανάγκη διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο χειρουργικό κρεβάτι».

Ροή ειδήσεων

Advertisement