Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καλάβρυτα-Μέγα Σπήλαιο: Αποκαλύφθηκε ένας Θησαυρός

Published

on

Παραδόθηκε σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, μετά από δυόμιση χρόνια επίπονων εργασιών το εξαιρετικά σημαντικό έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων και έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας.

Το σπουδαίο έργο συντήρησης ξεκίνησε το 2021 -όπως είπε στον kalavrytanews.com η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση- και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» προϋπολογισμού 250.000 €.
Διάρκεια έργου από 14.06.2021 έως 29.12.2023
Ομάδα επίβλεψης: Αναστασία Κουμούση, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας –
Αναστασία Σαμπαζιώτη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων – Ελένη Χρήστου, Τεχνολόγος Μηχανικός

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας: Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια Οικονομία φιλική στο Περιβάλλον» του Ε.Π. ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η Δρ Αρχαιολόγος και Διευθύντρια της Εφορείας Αναστασία Κουμούση, μιλώντας στην kalavrytanews.com αναφέρει: Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης Συντήρησης των τοιχογραφιών που εκπονήθηκε το 2018 από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας.
Στο πεδίο απασχολήθηκαν από το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας εννέα Συντηρητές αρχαιοτήτων και έξι ακόμη Συντηρητές ως προσωπικό ορισμένου χρόνου.
Ο τοιχογραφικός διάκοσμος που συντηρήθηκε είχε συνολική έκταση 433 τ.μ. Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου ιδρύθηκε στους χρόνους μετά το τέλος της Εικονομαχίας με αρχικό πυρήνα ένα μεγάλο σπήλαιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το Καθολικό. Η συγκρότηση όμως οργανωμένου μοναστηριού θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε τον 13ο αιώνα. Το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού, με το οποίο επικυρώνεται το 1348 η ακίνητη περιουσία που η Μονή κατείχε από την εποχή του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1282-1328), είναι η παλαιότερη σωζόμενη ιστορική μαρτυρία για το Μέγα Σπήλαιο.
Στην λαμπρή, όσο και ιστορική σημερινή ημέρα, πλήθος πιστών παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στο καθολικό της μονής χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ’ Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου ο οποίος εξήρε το σημαντικό αυτό έργο, ενώ απέδωσε θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Διευθύντρια της Εφορίας Αχρειοτήτων και συντονίστρια του έργου κ. Αναστασία Κουμούση, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο αλλά και στο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιο και όλους όσους συνέβαλαν σε όλα τα έργα που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτα τα χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό έργο που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και ενέταξε η Περιφέρεια λέγοντας χαρακτηριστικά οτι τέτοια έργα αναδικευουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Αναλυτικά οι δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί.
Εκτός του Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και του Δημάρχου κ. Παπαδόπουλου, παραβρέθηκαν επίσης η εκπρόσωπος της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνης που τελευταία στιγμή ακύρωσε την παρουσία της, Γραμματέας του Υπουργείου κα Παπανδρέα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας κ. Νικόλαος Νικολάου, ο Ατιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Λιανόπουλος, Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αιγιαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement