Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα άρματα, η βαριά μας βιομηχανία-Η «Γ» επισκέφθηκε το Καρναβαλικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων και κατέγραψε τον παλμό λίγες μέρες πριν την κορύφωση του κεφιού

Published

on

Ρεπορτάζ: Mαρία Σπ. Ορφανού και Ελένη Α. Γεωργοπούλου

 Έχουν καταθέσει όλη τη φαντασία και την τεχνογνωσία τους κι εκατοντάδες εργατοώρες σκληρής δουλειάς για να παρουσιάσουν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που όπως κάθε φορά έτσι και φέτος θα προσδώσει ξεχωριστό χρώμα στο Πατρινό Καρναβάλι. Τα άρματα που ανοίγουν την παρέλαση αποτελούν σημείο αναφοράς για τον κορυφαίο θεσμό της Πάτρας.

Κι είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση. Μια μικρή γεύση για τις φετινές κατασκευές πήραμε στην προχθεσινή μεγάλη παρέλαση των παιδιών, όμως την παράσταση θα κλέψει το σύνολο των κατασκευών που θα εμφανιστούν το βράδυ της Παρασκευής, στην παρέλαση των φωταγωγημένων αρμάτων και φυσικά, στη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής.

Ποιοι όμως κρύβονται πίσω από τις επιβλητικές κατασκευές που παρελαύνουν στους δρόμους της Πάτρας;

Ο λόγος για τους έξι μόνιμους τεχνίτες – καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου (οι δύο είναι με σύμβαση εργασίας) και σταθεροί καλλιτέχνες του Πατρινού Καρναβαλιού, οι οποίοι κάθε χρόνο αποδεικνύουν το ταλέντο τους μέσα από τις ευφάνταστες καρναβαλικές τους δημιουργίες.

Οι Νίκος Λιβάνης, Νεκτάριος Σαρηγιάννης, Γιώργος Μπαβίλης (ο οποίος παρουσιάζει μια νέα τεχνική χρωμάτων στα άρματα), Δημήτρης Τζουμάνης (είναι ο παλιότερος σήμερα δημιουργός), Χρήστος Κωνσταντακόπουλος και Χριστίνα Κουφάκη αποτελούν την «ψυχή» του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και είναι η σύγχρονη γενιά που με τα σχέδια και τις εμπνεύσεις τους δίνουν χρώμα και ζωή στο Πατρινό Καρναβάλι.

Η «Γ» επισκέφθηκε το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων στο Πετρωτό κατέγραψε τον παλμό της δημιουργίας και το απίστευτο μεράκι που έχουν τα μέλη του Καρναβαλικού Εργαστηρίου για να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ανάμεσα σε φελιζόλ, κόλες, πινέλα, χρώματα ηλεκτροσυγκολλήσεις και φωτισμούς, οι δημιουργοί των αρμάτων μας «σύστησαν» τις φιγούρες που θα κλέψουν την παράσταση. Χρειάστηκαν περισσότεροι από 150 – 200 παλέτες φελιζόλ, σίδερο, αμέτρητα μέτρα χαρτί, αλευρόκολλα, 1,5 με 2 τόνους πολυεστέρας για να ζυμωθούν και να πάρουν σάρκα και οστά.

Ο φετινός βασιλιάς καρνάβαλος δια χειρός Νίκου Λιβάνη είναι αφιερωμένος στην παγκοσμιοποίηση. Η Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού θα σκορπά χαμόγελα πάνω από το άρμα της που φέτος θα είναι μια γοργόνα, ενώ ξεχωρίζει το άρμα με τον βουβό κινηματογράφο με τον Σαρλό, τον χονδρό και λιγνό που αποτελεί έμπνευση του Νεκτάριου Σαρηγιάννη, πέραν από το άνθινο άρμα που και αυτό θα κάνει για μια ακόμη φορά την εμφάνισή του στην παρέλαση κουβαλώντας χιλιάδες γαρύφαλλα.

ΕΠΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΜΑΤΑ ΦΕΤΟΣ

«Φέτος, ετοιμάσαμε επτά ολοκαίνουργια άρματα, εκ των οποίων τα πέντε θα εμφανιστούν στην μεγάλη παρέλαση. Την παρέλαση θα ανοίξει ο προπομπός που έχει δύο κεφάλια, με καπέλο κλόουν και γύρω τους χορευτές σε μίνιμαλ μορφή. Ακολουθεί ο Καρνάβαλος της Παγκοσμιοποίησης, ο οποίος παίζει σκάκι με όλες τις χώρες του πλανήτη. Θέλουμε να δείξουμε ότι το Πατρινό Καρναβάλι υπερισχύει, κάνοντας αυτό το παιχνίδι σε όλο τον κόσμο και τελικά κερδίζουν το γλέντι, η χαρά, η διασκέδαση κερδίζουν και όχι οι γνωστοί – άγνωστοι.

Το άρμα της Βασίλισσας που ακολουθεί είναι καλλιτεχνικό! Παρουσιάζουμε ένα αλογόψαρο με ένα κοχύλι που σέρνει μια γοργόνα. Ακολουθεί το άνθινο άρμα, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός, ένας παπαγάλος που θα κουβαλάει 30.000 γαρύφαλλα… Είναι το τελευταίο άρμα που θα κατασκευάσουμε την Πέμπτη και μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, όπου θα φύγουμε από το Πετρωτό πριν την παρέλαση των αρμάτων και στη συνέχεια για τις δύο παρελάσεις» αναφέρει στην «Γ» ο Νίκος Λιβάνης, ο οποίος έχει κατασκευάσει και τα τέσσερα άρματα.

Επισημαίνει δε πως στο Παιδικό Καρναβάλι παρουσιάστηκε το άρμα μωρό – καρνάβαλος με σκήπτρα και μια κουδουνίστρα δημιουργία του Γιώργου Μπαντίλη, σηματοδοτώντας ότι όλοι γινόμαστε παιδιά στο Καρναβάλι, αλλά και το αεροπλανάκι – χαρτόκουτο του Νεκτάριου Σαρηγιάννη. Ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης παρουσιάζει επίσης ένα μεγάλο το άρμα «Smile», όπου πρωταγωνιστούν ήρωες του βωβού κινηματογράφου, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Χοντρός και ο Λιγνός, σε μια φοβερή απόδοση στις φιγούρες.

ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Επίσης, ο κ. Λιβάνης αναφέρει πως έχουν γίνει οκτώ ανακατασκευές με κύριο κορμό παλιότερα άρματα αλλά παντρεύοντάς τα με νέα στοιχεία για να εμπλουτιστεί η σύνθεση της παρέλασης.

«Αυτό γίνεται διότι δεν έχουμε πολύ προσωπικό. Είμαστε μόνον έξι εργαζόμενοι, από τους οποίους οι τέσσερις είμαστε μόνιμοι και οι άλλοι δύο με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε ετήσια βάση. Καλούμαστε έξι άτομα να βγάλουμε όλο τον όγκο της δουλειάς για το Καρναβάλι (εκτός από τα άρματα και τους μπάστακες), τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές μαζί με το τμήμα Ηλεκτροφωτισμού και άλλες υπηρεσίες του Δήμου όπως ξυλουργοί, παράλληλα με ό,τι μας ζητηθεί για την Πρωτομαγιά. Είναι αυτονόητο ότι καταβάλλουμε υπερπροσπάθεια για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο, προσλήψεις δεν γίνονται και αγωνιούμε για την επόμενη μέρα. Οι χρόνοι είναι πολύ πιεσμένοι και το λεπτό για μας είναι πολύτιμο…».

 

«ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ»

Για πρώτη φορά φέτος το Καρναβαλικό Εργαστήρι διέθεσε προς πώληση παλιούς μπάστακες κι άλλα καρναβαλικά στοιχεία, τα οποία μάλιστα, έγιναν «ανάρπαστα». Όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνης: «Οι κατασκευές μας αποτελούν μια βαριά βιομηχανία. Εάν το εργαστήριο επανδρωθεί με 20 – 30 άτομα θα μπορούμε να αναλάβουμε παραγγελίες για όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ποιοτικές κατασκευές που έχουν ζήτηση. Και αυτό είναι καλό, να ανακυκλώνονται αυτές οι κατασκευές».

«ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000»

Ο ίδιος κουβαλάει το μικρόβιο της δημιουργίας από το 2000, οπότε και αδιάλειπτα εργάζεται στο Καρναβάλι του Δήμου, στο πλευρό του Πέτρου Βρυώνη, ενώ για μια τριετία (1991-93) θήτευσε στο πλευρό του αείμνηστου καλλιτέχνη Τσαϊλάκη.

«Κουβαλάμε ως πολύτιμη αποσκευή την εμπειρία από τους μεγάλους καλλιτέχνες. Από το 2000 μέχρι σήμερα, είμαι μόνιμος υπάλληλος του Εργαστηρίου μαζί με τον Νεκτάριο Σαρηγιάννη, όπου μαζί έχουμε φτιάξει πολλές δημιουργίες αλλά ακόμα και σήμερα ακολουθώντας ο καθένας το δρόμο του, συνεργαζόμαστε άριστα. Όμως, είμαστε ελάχιστοι και αυτό που ζητάμε είναι να έρθει εξειδικευμένο προσωπικό, με ζήλο και αγάπη για αυτό που κάνουν. Χρειαζόμαστε άτομα που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες και να πάρουν τη σκυτάλη για τα επόμενα χρόνια καθώς σε λίγο θα βγούμε σε σύνταξη. Χρειαζόμαστε νέο αίμα, να μυήσουμε νέους καλλιτέχνες, να μάθουν τα μυστικά της δημιουργίας όπως έγινε και με εμάς για να υπάρξει συνέχεια. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το εργαστήριο και να δημιουργήσουμε μια Σχολή, να κάνουμε βήματα μπροστά, να πουλάμε σε όλη την Ελλάδα, να φτιάξουμε υψηλότερες κατασκευές για να γίνει μια πιο φαντασμαγορική παρέλαση».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων που συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια όπως από το Τμήμα Επιστασίας, Πρασίνου και όλους τους συνάδελφους που τους στηρίζουν, τον Χρήστο Κωνσταντακάτο, ο οποίος έχει δώσει ψυχή και σώμα, τον στενό του συνεργάτη Νεκτάριο Σαρηγιάννη, την σύζυγό του Χριστίνα Κουφάκη, η οποία – όπως αναφέρει- αν και έχει τελειώσει τη Σχολή Καρναβαλικών Κατασκευών των ΙΕΚ μαζί με άλλους πέντε δημιουργούς που παρά τις υποσχέσεις δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα από τον Δήμο, αλλά και τον Τάκη Κοντοδημητρόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει τον φωτισμό των αρμάτων.

 

«Με φιγούρες του βωβού

κινηματογράφου»

«Φέτος, παρουσιάζω ένα μίνι αφιέρωμα στους κωμικούς του βουβού κινηματογράφου. Τα πρώτα σχόλια που έχω εισπράξει για τις φιγούρες είναι πολύ θετικά και ελπίζω να δικαιωθεί η όλη προσπάθεια όταν το άρμα στηθεί και ανέβει στην πλατφόρμα. Ο κόσμος εύχομαι να το θαυμάσει στην μεγάλη παρέλαση» δηλώνει στην «Γ» ο δημιουργός του Νεκτάριος Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος είναι μέλος στο Καρναβαλικό Εργαστήριο του Δήμου από το 2000. «Είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα από μεγάλους καλλιτέχνες και τα τελευταία χρόνια συνυπάρχουμε με τον Νίκο Λιβάνη και ο ένας βοηθάει τον άλλο. Έχουμε μείνει ελάχιστοι άλλωστε και δεν γίνεται διαφορετικά και δίνουμε κάθε χρόνο τον καλύτερό μας εαυτό. Στα πρώτα μου βήματα ασχολήθηκα με κατασκευές για το Παιδικό Καρναβάλι, έκανα σατιρικές κατασκευές όπως το rapid test κ.ά. Φέτος, παρουσιάζω κάτι διαφορετικό. Πρωταγωνιστής είναι ο Σαρλό και τον πλαισιώνουν οι βασικότεροι εκπρόσωποι του βουβού κινηματογράφου, ο Χοντρός και ο Λιγνός και μας χαρίζουν το χαμόγελό τους. Μαζί τους είναι ένας σκύλος, ένα παιδάκι και θα πλαισιώσουν στοιχεία και πόστερ κάνοντας παραπομπές στις παλιές ταινίες… Περιμένω με αγωνία τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν σας κρύβω ότι για μένα, η καλύτερή μου στιγμή, είναι η παρέλαση της Παρασκευής γιατί τα άρματα έχουν την τιμητική τους. Δεν θα ξεχάσω πέρυσι όταν ο κόσμος χειροκροτούσε όταν περνούσαν τα άρματα, φωτογραφήθηκαν μικροί και μεγάλοι και ήταν πολύ συγκινητικές στιγμές και ελπίζω να τις ζήσουμε και φέτος. Το βλέμμα αλλά και ο θαυμασμός μικρών και μεγάλων των κατασκευών είναι αυτό που μας αποζημιώνει», καταλήγει ο ίδιος.

ΗΡ. ΚΟΥΡΗ: ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα- Ειρήνη Κουρή, ανέφερε πως «το καρναβαλικό συνεργείο ή εργαστήρι του Δήμου Πατρέων που στεγάζεται στο Πετρωτό είναι τοπόσημο γιατί αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον χώρο κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων, των μπαστάκων και άλλων καρναβαλικών διακοσμητικών στοιχείων. Στο χώρο δούλεψαν σπουδαίοι καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους στον μεγάλο θεσμό της Πάτρας. Την τελευταία πενταετία έχουν κατασκευαστεί επίσης , πολλά στοιχεία – παιχνίδια που κοσμούν το νότιο πάρκο, την πλαζ, τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Λόγω συνταξιοδοτήσεων και λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, το προσωπικό έχει μειωθεί πολύ γι’ αυτό και η ΚΕΔΗΠ- καρναβάλι Πάτρας κάθε χρόνο προσλαμβάνει εποχιακούς εξειδικευμένους τεχνίτες , έτσι ώστε να μην μειωθεί η παραγωγή των καρναβαλικών κατασκευών και το αποτέλεσμα να είναι εξίσου καλό. Μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού η ΚΕΔΗΠ έχει πάρει 4.300.000 ευρώ και θα τα διαθέσει αφενός για να ολοκληρωθεί ο πολιτιστικός πολυχώρος για την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού στα Παλαιά Σφαγεία, αφετέρου για να ενισχυθεί με σύγχρονα μηχανήματα σχεδιασμού, εφαρμογών και υλοποίησης το καρναβαλικό εργαστήρι στο Πετρωτό. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα λειτουργήσει σχολή τριών οκταμήνων για την εκπαίδευση νέων που επιθυμούν να γνωρίσουν τον τρόπο των καρναβαλικών κατασκευών. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε με μηχανήματα και εκπαιδευμένο προσωπικό το καρναβαλικό εργαστήρι. Είναι γνωστό ότι οι κατασκευές που κατασκευάζονται έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, χαρακτηρίζονται για την ξεχωριστή και ιδιαίτερη τεχνοτροπία τους και αποτελούν προϊόντα που μπορούν να φέρουν έσοδα στο Δήμο Πατρέων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement