Connect with us

Ελλάδα

Στα ύψη οι τιμές σε σοκολάτα και πασχαλινά αυγά – Το ράλι στο κακάο ξεπερνά μέχρι και το bitcoin

Published

on

Αυτό το Πάσχα, οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας, λόγω της κακής σοδειάς στο κακάο, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και επακόλουθα στην αύξηση των τιμών, που, όπως λένε οι ειδικοί, πλήττει για άλλη μία φορά τους καταναλωτές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο (γνωστά και ως futures) έχουν «ανέβει κατακόρυφα» φέτος, ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τα futures είναι ένας τρόπος μέτρησης των τιμών των εμπορευμάτων με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης, για την παρακολούθηση των τιμών για εμπορεύματα όπως το σιτάρι, ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Έκθεση του Φεβρουαρίου από τη συνεταιριστική τράπεζα CoBank που επικεντρώνεται στα γεωργικά προϊόντα, σημείωνε ότι οι τιμές του κακάο ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και οι προθεσμιακές τιμές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκαν σε υψηλό 46 ετών.

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται τόσο γρήγορα που ξεπερνούν μέχρι και το bitcoin, ενώ το Πάσχα είναι προ των πυλών. Πράγματι, η άνοδος της τιμής του κακάο κατά 186% τους τελευταίους 12 μήνες ξεπέρασε το ρεκόρ του bitcoin κατά 150% την ίδια περίοδο, αναφέρει το «BusinessInsider».

Η αύξηση των τιμών, όπως είναι λογικό, θα μετακυλήσει και στα καταστήματα. Πέρυσι, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, πουλούσαν με αύξηση 11,6% τη σοκολάτα από ό,τι το 2022, σχολιάζουν αναλυτές.

Η ραγδαία άνοδος οφείλεται στις απογοητευτικές σοδειές κακάο της Δυτικής Αφρικής, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού που παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου κακάο και στη Γκάνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ξηρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τους καλλιεργητές κακάο. Τόσο η Ακτή Ελεφαντοστού όσο και η Γκάνα έχουν πληγεί από ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement