Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντιδράσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων από πολίτες της Ηλείας – Τα περίεργα SMS

Published

on

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και πόσο τελικά προστατεύονται αυτά εγείρουν αναγνώστες της εφ. «Πατρίς», οι οποίοι υπό το φόβο ενδεχόμενης απάτης κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, όπου αποστολέας εμφανίζεται το όνομα «EREUNA», που τους ζητά να συμμετάσχουν σε έρευνα αξιολόγησης των βουλευτών και των Αντιπεριφερειαρχών Ηλείας, καθώς και μελών δημοτικών αρχών του νομού, με το SMS μάλιστα να συνοδεύεται και από έναν σύνδεσμο (σ.σ. link).

Οι αναγνώστες εύλογα αναρωτιούνται ποια εταιρεία κρύβεται πίσω από το όνομα του αποστολέα, αλλά και πως η εταιρεία αυτή –αγνώστου περιεχομένου και προελεύσεως– έχει στην κατοχή της κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι γνωστοποίησαν πως ουδέποτε προχώρησαν σε εγγραφή προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δημοσκόπηση και πως δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ακόμα, αστυνομικές πηγές τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» πως μέχρι και χθες δεν είχε υπάρξει επίσημη καταγραφή κάποιου περιστατικού, αλλά ούτε και καταγγελία πολίτη για τη διερεύνηση των περιστατικών, ωστόσο, δήλωσαν γνώστες των μηνυμάτων που στέλνονται σε πολίτες της Ηλείας. Μάλιστα, εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας στους πολίτες να μην προβαίνουν στην ενεργοποίηση του link. Πάντως, αυτό που διερωτούνται οι αποδέκτες το μηνυμάτων είναι ο τρόπος που έγινε η διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων, χωρίς την έγκρισή τους.

Αντιδράσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων από πολίτες της Ηλείας – Τα περίεργα SMS

Αντιδράσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων από πολίτες της Ηλείας – Τα περίεργα SMS

Οι νέες αυτές περιπτώσεις, επαναφέρουν στο προσκήνιο την αποστολή μηνυμάτων προς ανυποψίαστους πολίτες που είχαν λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. Τότε, οι ψηφοφόροι και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ηλείας είχαν λάβει στο κινητό τους τηλέφωνο SMS από αποστολέα με το όνομα «EKLOGES». Το εν λόγω μήνυμα αναφερόταν σε δήθεν δημοσκόπηση στην Ηλεία που υποτίθεται πως είχε γίνει μέσω τηλεφώνου, βάσει της οποίας ο υποψήφιος τότε και νυν βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος προηγούνταν και βρισκόταν στην πρώτη θέση, με ποσοστό μάλιστα 35%.

Φυσικά, η αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην Ηλεία, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Τότε σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΠ Ηλείας, είχε ανακοινώσει ότι «κατόπιν έρευνας σας πληροφορούμε ότι πρόκειται για μη πιστοποιημένο αποστολέα. Η Ν.Δ. δεν έχει σχέση με αυτή τη δημοσκόπηση και επιπλέον δεν ακολουθεί τέτοιες τακτικές». Έπειτα από την κατάθεση μηνυτήριων αναφορών, για την υπόθεση αυτή είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά αγνώστων για εξαπάτηση εκλογέων.

Υπόθεση Ασημακοπούλου

Πρόσφατα, την πολιτική, και όχι μόνο, σκηνή της Ελλάδας απασχόλησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με την αποστολή email σε απόδημους, που με τη σειρά τους κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρχές. Έρευνα για τις καταγγελίες αποδήμων ψηφοφόρων ότι έλαβαν προεκλογικά email από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Στην υπόθεση της μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία της Αθήνας. Η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο και τα αδικήματα που διερευνώνται είναι παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement