Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κτίριο και εξοπλισμός έτοιμα τον Ιούνιο- «Όπλα» τελευταίας τεχνολογίας στο ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» με την δωρεά του επιχειρηματία, Αθ. Στεφανόπουλου

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του κτιρίου και η εγκατάσταση των νέων υπερσύγχρονων συστημάτων τομογραφίας pet -ct scan και G Camera spect- ct στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, των οποίων η λειτουργία θα αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον, καθότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι απόλυτα αξιόπιστες και εξαιρετικά κοστοβόρες για αυτό η λίστα αναμονής μακραίνει εξαιρετικά.

Είναι γνωστό ότι η εξέταση τομογραφίας pet -ct scan είναι η πλέον ακριβής εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει όλο το σώμα και να δώσει απόλυτα ακριβή στοιχεία.

Συγκεκριμένα, το κτίριο εμβαδού 414 τ.μ και το πλήρες σύστημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων συνολικού κόστους 3,5 εκ. όπως είναι γνωστό, είναι δωρεά του ομογενούς Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αθ. Στεφανόπουλου και η περάτωση του όλου έργου που αναμένονταν το 2025 καθότι όμως επισπεύσθηκαν εξαιρετικά οι εργασίες, μειώθηκε κατά πολύ ο χρόνος παράδοσης με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο σύμφωνα με δηλώσεις στην «Γ» του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Δρ. Θανάση Χονδρομάρα : « Είναι γεγονός ότι ενώ αναμένετο η ανέγερση να περατωθεί το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο και αμέσως μετά θα εγκατασταθούν τα υπερσύγχρονα συστήματα τομογραφίας pet -ct scan και G Camera spect- ct και το πυρηνικό εργαστήριο του Νοσοκομείου. Ήδη έχει προσληφθεί ο ειδικός γιατρός ο οποίος εκπαιδεύει το προσωπικό για τον άρτιο χειρισμό των συγκεκριμένων μηχανημάτων και το μόνο που θα απομείνει καθαρά διαδικαστικό, είναι η διαδικασία του διαγωνισμού για τα φάρμακα, θέμα που ολοκληρώνεται άμεσα και ο έλεγχος ραδιενέργειας από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό θα είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τον πρώτο ασθενή».

«Ανάσα για τους ασθενείς»

Ο ίδιος επισημαίνει: «Με δεδομένο ότι το μοναδικό για όλη την περιφέρεια έως τώρα pet -ct scan υπάρχει μόνον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και για τις συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις που απαιτούν την χρήση αυτού του είδους την τομογραφία είναι εύλογο ότι χρειάζεται μακρά αναμονή για τα περιστατικά που συνήθως αφορούν καρκίνους και όχι μόνον. Ειδικότερα στην κλινική πράξη, η PET/CT χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα για την ανίχνευση κακοήθειας. Σε μικρότερο βαθμό, η PET/CT χρησιμοποιείται για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου (αιμάτωση ή και βιωσιμότητα), για διαταραχές εγκεφάλου (περιλαμβάνοντας εγκεφαλικούς όγκους, διαταραχές μνήμης, ανίχνευση επιληπτογόνων εστιών) ή για ανίχνευση φλεγμονών.Για καθεμία από αυτές τις ενδείξεις, υπάρχουν διαφορετικά ραδιοφάρμακα, με διαφορετική οδό πρόσληψης. Στην εξέταση ΡΕΤ/CT οι διαγνωστικές πληροφορίες εξαρτώνται αποκλειστικά από το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να καταλάβει ο κάθε πολίτης, γιατί δυστυχώς οι πάσχοντες έχουν ιδίαν αντίληψη, όχι απλά την χρησιμότητα αλλά την αδήριτη αναγκαιότητα λειτουργίας ενός ακόμα pet -ct scan για όλη την Περιφέρεια που θα αναστείλει την μετακίνηση των ασθενών στην πρωτεύουσα και βεβαίως σε μεγάλο βαθμό θα μειώσει την υψηλή δαπάνη που καλείται να καταβάλλει ο ασθενής για μια τέτοια εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο».

Τέλος, αναφερόμενος ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δρ. Χονδρομάρας, στα συγκεκριμένα μηχανήματα τομογραφίας, τόνισε, ότι είναι τα πλέον σύγχρονα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα επομένως και εξαιρετικά αξιόπιστα που θα εξοπλίσουν το Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας με ένα σημαντικό «όπλο» της τελευταίας λέξης της Τεχνολογίας προς όφελος των ασθενών «Πρόκειται πραγματικά για μια γενναία προσφορά του Αθανάσιου Στεφανόπουλου στο Νοσοκομείο μας που θα δώσει «ανάσα» και ελπίδα στους πολίτες».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement