Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πρωτοδικείο Αχαΐας με έδρα την Πάτρα-Καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων

Published

on

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ύστερα από μακρά αναμονή και σύνθετη επεξεργασία, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τονίζει στην πρόσκλησή του: «Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις».

Ως σκοπός του σχεδίου νόμου, αναφέρονται τα εξής:

α) η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης,

β) η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση των αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών,

γ) η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων,

δ) η απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

Αντικείμενο του νέου Δικαστικού Χάρτη είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (ήτοι ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία), ο εκσυγχρονισμός του χωροταξικού σχεδιασμού των δικαστικών σχηματισμών της χώρας, η δημιουργία ειδικής επετηρίδας και η ρύθμιση της μισθολογικής και υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των δικαστών που είχαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος τον βαθμό του ειρηνοδίκη κ.α.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας.

Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων.

Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως:

α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8),

β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61),

γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3),

δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6),

ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8).

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται.

ΗΛΕΙΑ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται.

Θ. Ζούπας: «Όχι στην δικαστική ερημοποίηση της Περιφέρειας»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας ερωτηθείς από την «Γ» επανέλαβε την θέση του Δικηγορικού Συλλόγου λέγοντας πως «είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια δικαστικής ερημοποίησης της περιφέρειας». Ειδικότερα, αναφέρει πως «πλέον όλες οι οργανικές θέσεις των δικαστών των Πρωτοδικείων θα ανήκουν στο Πρωτοδικείο Αχαΐας με έδρα την Πάτρα. Ζητούμενο είναι οι δικαστικοί συσχετισμοί να παραμείνουν ως έχουν, στις υπάρχουσες υποδομές, με το προσωπικό που έχουν και με την υφιστάμενη δικαστηριακή ύλη με στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών».

Χ. Δαραμούσκας: «Δεν μας κατοχυρώνει»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πάτρας Χρήστος Δαραμούσκας δήλωσε στην «Γ»: «Εμείς από την αρχή είμαστε αρνητικοί σε αυτό το νομοσχέδιο, που προβλέπει καταργήσεις των Ειρηνοδικείων και ενοποιήσεις των Πρωτοδικείων σε μια πόλη γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει μετακινήσεις του προσωπικού. Θεωρούμε πως το σχέδιο νόμου που τέθηκε στη διαβούλευση δεν μας κατοχυρώνει και στο βάθος χρόνου θα επιφέρει αλλαγές. Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και από την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορίσουμε τη στάση μας. Προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε τις ασάφειες και τα αδιευκρίνιστα σημεία του νομοσχεδίου για να δούμε πως θα εφαρμοστεί».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement