Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ελίζα Βόζεμπεργκ στη “Γ”: «Kρίσιμες κάλπες με διπλό διακύβευμα»

Published

on

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ Κ. ΓΡΑΨΑ

Με δυο θητείες, έως τώρα, στην Ευρωβουλή, η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η κυρία Βόζεμπεργκ, που σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση διαλόγου, που διοργανώνει στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο “MY WAY» η ΔΕΕΠ Αχαϊας της Ν.Δ., μιλάει στη «Γ» για όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας, για τη σημασία των ευρωεκλογών αλλά και για τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ψηφίσουμε.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ποια είναι η άποψη σας και τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που πρέπει;

Δράττομαι της ευκαιρίας για να τονίσω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προστάτευσε με επιτυχία τα σύνορα, πέτυχε τη δραστική μείωση των ροών, αποσυμφόρησε τα νησιά, δημιούργησε νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, απλούστευσε τις διαδικασίες ασύλου, δημιούργησε μητρώο ΜΚΟ και εργάστηκε για την πάταξη των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.
Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού περνά μέσα από την ευρωπαϊκή συνεννόηση και ένα σημαντικό βήμα έχει ήδη γίνει με τον μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών πρώτης υποδοχής, όμως είναι προφανές ότι ακόμη έχουν να γίνουν πολλά.
Στον αγώνα που δίνει η πατρίδα μας στις Βρυξέλλες είχα την χαρά να συμβάλω ως εισηγήτρια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Παράλληλα ως αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου στην ευρωομάδα της ΝΔ επιχείρησα να αναδείξω με σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων τις δυσλειτουργίες και τα κακώς κείμενα.
Πρόκειται για ένα σύνθετο και διογκούμενο πρόβλημα, εξαιτίας της απορρύθμισης του διεθνούς συστήματος, το οποίο δεν χρειάζεται κραυγές και λαϊκισμό, αλλά εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις στη βάση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή και ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

-Πολλές οι συζητήσεις για την επαγγελματική και μισθολογική εξέλιξη των γυναικών στη χώρα μας. Επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τι πρέπει να γίνει;

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και η εις βάρος τους μισθολογική απόκλιση δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό, με την πατρίδα μας, σε ό,τι αφορά στα ποσοστά, να κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα και έχει λάβει σειρά μέτρων, όπως ο ψηφιακός χάρτης ισότητας, η ποσόστωση στα Δ.Σ εισηγμένων εταιρειών, η δράση “Gender Budgeting” για προϋπολογισμούς με γνώμονα το φύλο και η αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην ανάγκη εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με μέτρα όπως άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, γονική άδεια και για τους δύο γονείς, άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και για τους δύο γονείς παιδιών έως 12 ετών, επίδομα 2.400 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, μηνιαίο κουπόνι για κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό και πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”, για την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων.
Όμως αυτό που πρέπει κυρίως να αλλάξει είναι τα στερεότυπα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, που ευθύνονται για τις έμφυλες διακρίσεις και παρεμποδίζουν την ισότιμη ανέλιξη των γυναικών.

-Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, σημειώνονται πολλά τραγικά γεγονότα με γυναικοκτονίες, ενώ έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο;

Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, δοθέντος ότι στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ επανήλθε μόνο η ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, βιασμού και πρόκλησης βαριάς ή επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Η έξαρση της βίας, με έμφαση στη βία κατά των γυναικών, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς καταγράφεται αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και απαιτούνται εκστρατείες ενημέρωσης, στήριξη των θυμάτων, ανατροπή στερεοτύπων που μειώνουν τις γυναίκες και μεγάλη έμφαση στο σχολείο και την οικογένεια.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές και να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας.
Τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η διαδικτυακή πύλη metoo.gr και η εφαρμογή panic button, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι εκεί για να τις βοηθήσουν.

– Πιστεύετε πως η επιστολική ψήφος θα καταφέρει να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στην αποχή που συνήθως παρατηρείται στις ευρωεκλογές;

Η επιστολική ψήφος είναι ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση και σημαντική δημοκρατική κατάκτηση, που απαντά στο αυξανόμενο πρόβλημα της αποχής, η οποία καταγράφεται πανευρωπαϊκά.Κατά μείζονα λόγο όταν η αποχή οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες συμπολιτών μας που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, όπως επί παραδείγματι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, άτομα με αναπηρία, ασθενείς, υπερήλικες, εποχικά εργαζόμενοι εκτός τόπου κατοικίας, όσοι εργάζονται την ημέρα των εκλογών, φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και μαθητές τρίτης λυκείου που διαβάζουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αυτοί οι συμπολίτες μας για πρώτη φορά θα μπορέσουν να ψηφίσουν, γεγονός που συμβάλλει στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας καθιστώντας την πιο αντιπροσωπευτική.

-Σε λιγότερο από δυο μήνες έχουμε τις ευρωεκλογές, που είναι μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Σε ποιους στόχους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τη χώρα μας καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε πρόσφατα στο συνέδριο το στίγμα της κρισιμότητας;

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και μάλιστα με διπλό διακύβευμα.
Για την Ευρώπη είναι κρίσιμες, γιατί την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας και η νέα ΚΑΠ, που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών.
Για την Ελλάδα είναι κρίσιμες, γιατί θα κρίνουν εάν η πατρίδα μας θα διατηρήσει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα, την οποία με τόσο κόπο οικοδόμησε και εάν θα παραμείνει απρόσκοπτα στο δρόμο της προόδου και των μεταρρυθμίσεων.
Οι στόχοι μας για την επόμενη πενταετία είναι να διατηρήσουμε την πατρίδα μας στην καρδιά της Ένωσης, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη και να εργαστούμε για την πολιτική και θεσμική εμβάθυνση της Ένωσης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στην ενίσχυση της κοινής μας άμυνας, στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στην αύξηση των κονδυλίων για τους αγρότες μας.

«Υπηρέτησα τα εθνικά μας συμφέροντα»

-Έχετε ήδη δυο θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποια είναι τα σχέδια σας, εφόσον οι πολίτες σας εμπιστευτούν εκ νέου, για τη νέα θητεία;
Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη. Στη μέχρι τώρα πορεία μου εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για να αναδείξω και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα.
Το ίδιο θα πράξω, εάν στην επόμενη θητεία με την ψήφο των πολιτών έχω την τιμή να συνεχίσω να εκπροσωπώ την πατρίδα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα και οι παρεμβάσεις
-Η Αχαΐα και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα, έχουν υστέρηση στην ανάπτυξη, αποζητώντας περισσότερες κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Υπάρχει σχεδιασμός για παρεμβάσεις;
Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ Δήμοι και Περιφέρειες αποκτούν πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους. Για τους Δήμους η κρατική χρηματοδότηση αυξάνεται, ενώ για τις Περιφέρειες με σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, εξασφαλίσαμε αυξημένους πόρους για μεγάλα έργα στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Θα ήθελα να τονίσω το εμβληματικό έργο της νέας εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, που θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και θα αλλάξει τον οδικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.
Η ολοκλήρωση του έργου θα ενισχύσει όχι μόνο την οδική ασφάλεια, αλλά και τις εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής μας οικονομίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου είχε φθάσει σε τέλμα, όμως τα προβλήματα λύθηκαν με την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξασφάλισε την έγκριση και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ομιλήτρια στις 8 μ.μ. σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ στο «MY WAY»
Εκδήλωση διαλόγου με τα στελέχη, τα μέλη και τους εθελοντές διοργανώνει σήμερα στις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο «MY WAY», η
ΔΕΕΠ Αχαϊας της Ν.Δ.
Προσκεκλημένη είναι η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία θα έχει την ευκαιρία αφενός μεν να μιλήσει για τα συμπεράσματα του 15ου επετειακού συνεδρίου της Ν.Δ. αλλά και για τις επικείμενες εκλογές οι οποίες είναι καθοριστικές για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π., Αντώνη Κουνάβη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement