Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μόσχα-Φανάρι: Πώς βρήκε έφαδος ο Κύριλλος σε φανατικούς στην πόλη του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου

Published

on

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλά μέτωπα, δεν είναι μόνο τα όπλα στα πεδία των μαχών ανάμεσα στους Ρώσους εισβολείς και τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα τους. Όταν το 2022 ο Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολόγησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναφέρθηκε και στο ρήγμα στις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με τη Μόσχα, ένα ρήγμα που σχεδόν έχει πάρει τις διαστάσεις σχίσματος.

Πήρε θέση με τον τρόπο αυτό σε μια θρησκευτική και πολιτική διαμάχη ανάμεσα σε δύο ορθόδοξους Πατριάρχες με διαφορετικές φιλοσοφίες και στοχεύσεις, τον Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη και τον Κύριλλο στη Μόσχα. Και σε αυτό το παιγνίδι ενεπλάκησαν και Ορθόδοξοι από την Πάτρα.
Οι οποίοι όχι μόνο ανέδειξαν το Ουκρανικό ως το μείζον θέμα για την Ορθοδοξία αλλά και διατυμπανίζουν τη λατρεία τους προς το Ρωσικό δίδυμο Πούτιν-Κύριλλου και την απέχθειά τους προς τον «οικουμενιστή» (όπως τον αποκαλούν οι φανατικοί ορθόδοξοι ταλιμπάν) Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Όλα τα παραπάνω ήταν και η αιτία για μία σειρά κινήσεων του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, ο οποίος χωρίς να προκαλέσει σάλο θέλησε με εύσχημο τρόπο να απαλλαγεί από τους φανατικούς που κάθε τρεις και λίγο δημιουργούσαν προβλήματα έχοντας μία περίεργη εμμονή.
Οι φανατικοί της Πάτρας αμφισβητούν την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έφθασαν σε σημείο να κάνουν και κινητοποίηση στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου όταν Ουκρανοί μοναχοί ήρθαν να προσκυνήσουν, ενώ με αφορμή την πανδημία διοργάνωναν συγκεντρώσεις κατά του Μητροπολίτη.
Δεν ήταν τυχαία παραίτηση από αντιαιρετική επιτροπή ιερέα, ο οποίος έχει λάβει σαφή θέση σε όλα τα παραπάνω (ενάντια στον Μητροπολίτη) αλλά και η καθαίρεση από την ίδια Επιτροπή άλλου συμπολίτη.
Ο τελευταίος ήταν αυτός που την 25η Μαρτίου ανέβηκε στον άμβωνα του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας και φώναζε «ανάθεμα» στους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ουσιαστικά τον Μητροπολίτη ήθελε να χτυπήσει αλλά το έπραξε… διά της πλαγίας (θα μπορούσε να φωνάξει ανάθεμα εκτός Εκκλησίας).
Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε όταν άλλος ιερέας, άρχισε να γράφει κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Μόσχας Κύριλλο και ουσιαστικά… να τάσσεται στο πλευρό του Πούτιν που έχει αιματοκυλήσει την Ουκρανία. Όταν δε έδωσε και συνέντευξη σε φιλορωσικό δίκτυο και αμφισβήτησε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ε τότε ο Μητροπολίτης τον έθεσε σε τιμωρία και τον απείλησε στη συνέχεια με παύση!
Η ρωσική εκστρατεία για την αποκατάσταση της επιρροής της Ρωσίας στα σοβιετικά μεγέθη και πέρα από αυτά, άρχισε από την Ελλάδα, η οποία όπως λένε διεθνείς παρατηρητές είναι μια χώρα με παμπάλαιους θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και κοινούς εχθρούς.
Μετά το 2000 οι ρωσικές επενδύσεις στη θρησκεία στην Ελλάδα (εκκλησίες, εκδρομές στη Ρωσία και τα συναφή) αυξήθηκαν. Το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι το πλέον φιλορωσικό από τα 20 της χερσονήσου του Άθω –αλλά και το πιο καλοφτιαγμένο χάρη στα χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες. Το είδε από κοντά το 2005 και ο Πούτιν, η άνοδος του οποίου μετά το 1999 «πάτησε» και στην αξιοποίηση της θρησκείας.
Βήμα δεύτερο λίγο αργότερα, οι προσπάθειες μέσα από ιστοσελίδες, μπλογκ και ομάδες στο Facebook να απαξιωθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως χειραγωγούμενο όργανο των Τούρκων, του Βατικανού ή των ΗΠΑ. Το τι γράφεται σε πατρινά σάιτ δεν περιγράφεται!
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι σχέσεις Κωνσταντινούπολης και Μόσχας μετά τα γνωστά γεγονότα της Κρήτης μπήκαν σε τροχιά σύγκρουσης. Το Φανάρι πήρε ανοιχτά το μέρος της ουκρανικής πλευράς, ετοιμάζοντας την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.
Τον Αύγουστο του 2018 ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη μετά τις πληροφορίες ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα αναγνώριζε ως αυτόνομη την Εκκλησία της Ουκρανίας.
Υπό την πνευματική ηγεσία της Κωνσταντινούπολης και όχι της Μόσχας η Ουκρανία θα απομακρυνόταν από την επιρροή του Κρεμλίνου και θα έβαζε στο περιθώριο τα σχέδια του Πούτιν να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η απόφαση ήταν αποκλειστικά στα χέρια του Βαρθολομαίου, του μόνου που θα μπορούσε να αποφασίσει για το αυτοκέφαλο των Ουκρανών.
Η συνάντηση πήρε τροπή προς το χειρότερο όταν η κουβέντα έφτασε στην Ουκρανία. Ο Βαρθολομαίος είπε στον Κύριλλο ότι οι Ουκρανοί θέλουν εκκλησιαστική ανεξαρτησία, όπως έχουν και πολιτική. Ο Κύριλλος έμμεσα αναφέρθηκε σε βίαιη ανατροπή της πολιτικής τάξης στην Ουκρανία, μια προτροπή που σόκαρε τον συνομιλητή του.
Τελικά οι Ρώσοι έφυγαν από το Φανάρι μετά τη συνάντηση. Οι δύο Πατριάρχες από τότε δεν έχουν καμιά επικοινωνία, ο Βαρθολομαίος θεωρεί σήμερα τον Κύριλλο «όργανο του Πούτιν».
Οι Ρώσοι έφυγαν, αλλά δεν ξέχασαν. Και άρχισαν να αναζητούν υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα όπως και στην Πάτρα. Και μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει αρκετά, κυρίως προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Βαρθολομαίος είναι «φίλος» του Πάπα της Ρώμης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement