Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γ. Γαλαριώτης: «Σε εγρήγορση πνευμονοπαθείς αλλά και υγιείς»

Published

on

Από την πλευρά της Ιατρικής, η «Γ» θέτει το ερώτημα: Αν και ποιων την υγεία επηρεάζει η συχνή «επίσκεψη» της αφρικανικής σκόνης και των λασποβροχών στον Πνευμονολόγο Γιάννη Γαλαριώτη, ο οποίος διευκρινίζει: «Είναι γεγονός πως η αιολική ορυκτή σκόνη από την Σαχάρα μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.ά. αλλά παράλληλα μεταφέρει και ιούς.

Είναι επίσης γεγονός ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια εύκολα εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ερεθισμούς σε υγιή άτομα ή επιδείνωση της υγείας των ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά αλλά και καρδιολογικά προβλήματα. Τα βλαπτικά για την υγεία υλικά που μεταφέρονται με την αφρικανική σκόνη δεν έχουν αθροιστική δράση και έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βλαπτικών ουσιών ώστε να επιδράσουν σε υγιή άτομα.

Βρισκόμαστε ακόμα στην Άνοιξη και υπάρχουν γύρη και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες, επομένως προστιθέμενης της σκόνης είναι προφανές ότι αυξάνεται το αλλεργιογόνο φορτίο. Αυτοί που πρέπει να προσέχουν είναι άτομα που έχουν ευαισθησία στους πνεύμονες και συγκεκριμένα άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως το Άσθμα είναι μια φλεγμονή που πότε κοιμάται και πότε ξυπνάει. Τώρα με τη σκόνη και ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο ή μετά από κάποια λοίμωξη εμφανίζεται με συμπτώματα».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Γαλαριώτης, ότι ασθενείς από συγκεκριμένες παθήσεις πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να τηρούν συγκεκριμένα μέτρα: «Ενδεχομένως να εμφανίσουν παρόξυνση του άσθματος ή της ΧΑΠ.

Άρα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και έως την λήξη του φαινομένου, το οποίο από τους μετεωρολόγους προβλέπεται μέχρι τα τέλη Μαΐου, είναι φρόνιμο οι συγκεκριμένες ομάδες ασθενών να μειώσουν τις μετακινήσεις τους όταν υπάρχει το φαινόμενο ή αν χρειάζεται να κυκλοφορούν με μάσκες, οι οποίες προφυλάσσουν από τις ουσίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παρόξυνση και σε κάθε περίπτωση. Αν εμφανίσουν συμπτώματα αναπνοής με συριγμό, αν εκδηλώσουν δύσπνοια ή βήχα είναι συμπτώματα που θα πρέπει να τους ανησυχήσουν και να συμβουλευτούν τον ειδικό, γιατί μπορεί να υπάρχει μια παρόξυνση του άσθματος ή της ΧΑΠ ή να υπάρξει για πρώτη φορά εκδήλωση αυτής της νόσου που δεν το γνώριζαν. Επίσης τις ίδιες προφυλάξεις πρέπει να τηρούν και οι καρδιοπαθείς», συμβουλεύει ο Πνευμονολόγος κ. Γαλαριώτης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement