Connect with us

Πολιτισμός

Η βραβευμένη συγγραφέας, Ζέτη Φίτσιου μιλά στη «Γ» για τη νέα της ραδιοφωνική ηχητική θεατρική παράσταση «Το Κουνούπι»

Published

on

 

Η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη ζωή με μηνύματα που προσπαθούν να μας αφυπνίσουν αποτελούν πεδίο έμπνευσης για τη βραβευμένη συγγραφέα, Ζέτη Φίτσιου, έργα της οποίας έχουν ανέβει στο θεατρικό σανίδι, γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση. Η Ζέτη Φίτσιου, εδώ και μερικά χρόνια έχει «επενδύσει» στο ηχητικό θέατρο δημιουργώντας την πλατφόρμα www.iroes.art μέσω της οποίας παρουσιάζει νέα έργα της, δίνοντας τη δυνατότητα στους ακροατές να δημιουργούν οι ίδιοι εικόνες με την φαντασία τους. Με αφορμή το τελευταίο της έργο, «Το Κουνούπι» με πρωταγωνιστές σας Μυρτώ Αλικάκη και Νίκο Ψαρρά η Ζέτη Φίτσιου μίλησε στη «Γ».

 

EΡ.: Πώς προέκυψε η ανάγκη αυτού του εγχειρήματος; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του;

 

Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν διαδικτυακό χώρο που θα μπορούσε να εξερευνήσει νέες μορφές σας θεατρικής τέχνης. Έτσι, ξεκινήσαμε το www.iroes.art με το ραδιοφωνικό ηχητικό θέατρο. Μέχρι στιγμής έχουν ανεβεί τα θεατρικά μου έργα: «Το Πάτωμα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Φλουράκη και μουσική Κώστα Παρίσση, με σας Πέτρο Λαγούτη και Πάνο Βλάχο, η «Ευτέρπη» σε σκηνοθεσία Διαμαντή Καραναστάση με τη Φαίη Ξυλά, (επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Podcast του διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και «Το κουνούπι» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Φλουράκη και μουσική Κώστα Παρίσση, με σας Μυρτώ Αλικάκη και Νίκο Ψαρρά.

 

ΕΡ.: Μπορεί το ραδιοφωνικό θέατρο να έχει μακρά παράδοση, σας πόσο δύσκολο είναι να αναδείξεις ένα έργο μόνο ακουστικά;

 

Όταν ξεκινήσαμε δεν γνωρίζαμε αν θα είναι εύκολο ή δύσκολο το εγχείρημά σας. Σας, εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι όλη η διαδικασία κύλησε αρμονικά. Το να ανεβάζεις ένα ηχητικό έργο έχει κάποιες δυσκολίες, σας σου ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο στο μαγικό χώρο του ήχου. Εκεί που μπορείς να φανταστείς σας ήρωες με τον δικό σου τρόπο και να «δεις» το έργο με τη φαντασία σου. Εν τέλει ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία.

 

ΕΡ.: Επίκαιρο όσο ποτέ το έργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εγκλωβισμός σας ανθρώπινης υπόστασης εντάθηκε ακόμη περισσότερο λόγω σας πανδημίας.

 

Σίγουρα ο εγκλωβισμός σας απασχόλησε ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα. Σας, ήταν μια συνθήκη που ήρθε από έξω σας τα μέσα. Το έργο πραγματεύεται κυρίως σας εσωτερικούς εγκλωβισμούς που έχουμε ως άτομα και ως κοινωνία. Όταν μέσα σου αισθάνεσαι «φυλακισμένος», τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλεις είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

ΕΡ.: Πώς ήταν η συνεργασία με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Νίκο Ψαρρά;

 

Είναι και οι δυο εξαιρετικοί ηθοποιοί, με μεγάλη πείρα. Είναι σπουδαίο να ασχολούνται με το έργο σου τέτοιοι καλλιτέχνες. Η συνεργασία σας ήταν εξαιρετική.

 

ΕΡ.: Ποιοι ή τι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κουνούπια» στη ζωή σας;

 

Το κουνούπι, είναι οτιδήποτε σας ξυπνά, οτιδήποτε σας ενοχλεί και σας ξεβολεύει από μια κατάσταση που σας έχει «κοιμίσει». Το κουνούπι μπορεί να είναι από μια σκέψη μέχρι ένα γεγονός που σας συνταράσει. Πρέπει να έχουμε τα αυτιά σας ανοιχτά να το ακούσουμε και να το αφήσουμε να σας «ξυπνήσει». Εκείνη την ώρα δεν είναι κάτι το ευχάριστο, σας στο τέλος, αυτή η διαδικασία πάντοτε αφήνει και ένα μικρό δώρο…

 

ΕΡ.: Τι άλλο ετοιμάζεις;

 

Ετοιμάζουμε κάποια πράγματα που θα χαρούμε σύντομα να τα μοιραστούμε μαζί σας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement