Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Δεν υπάρχει ανησυχία διασποράς

Καθησυχαστικοί ως προς την κατάσταση και την πορεία της ασθενούς με λέπρα στο ΠΓΝΠ, εμφανίζονται ο Καθηγητής Παθολογίας /Λοιμωξιολογίας ο Μάρκος Μαραγκός και η Καθηγήτρια Δερματολογίας Σοφία Γεωργίου

Published

on

Στο ΠΓΝΠ νοσηλεύεται περιστατικό της ξεχασμένης στον Δυτικό κόσμο νόσου Hansen (λέπρας). Το περιστατικό σύμφωνα με την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία αφού απομονώθηκε ετέθη υπό διερεύνηση με διεπιστημονική συνεργασία του Τμήματος Λοιμώξεων και ειδικότερα του Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας/Δντή της Παθολογικής Κλινικής Μάρκου Μαραγκού, της Δερματολογικής Κλινικής υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Δερματολογίας Σοφίας Γεωργίου. Η «Γ» απευθύνθηκε στον Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής Καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό προς διευκρίνηση του περιστατικού της σπάνιας για την σύγχρονη εποχή νόσου «Το Τμήμα Λοιμώξεων, η Δερματολογική Κλινική υπό την Καθηγήτρια Σοφία Γεωργίου, το παθολογοανατομικό εργαστήριο υπό την Καθηγήτρια Ελένη Κουρέα, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπό την κα Παληογιάνννη και το Οφθαλμολογικό Τμήμα υπό την Αρτέμιδα Εξάρχου σε απόλυτη συνεργασία με βάση το ιστορικό και τα εργαστηριακά αποτελέσματα προέβημεν στην διάγνωση . Επιπρόσθετα διάγνωση επαληθεύτηκε πλήρως με τον ειδικό μοριακό έλεγχο που διεξήχθη στον Νοσοκομείο Αττικόν» Στο ερώτημα ποια η κατάσταση της υγείας της ασθενούς ο Καθηγητής Μαραγκός εμφανίστηκε καθησυχαστικός «Η ασθενής είναι σε καλή κατάσταση βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση στην Δερματολογική Κλινική και της χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία. Έχει ενημερωθεί σχετικά ο ΕΟΔΥ και η 6η ΥΠΕ. Είναι αλήθεια ότι μας εξέπληξε το περιστατικό μιας νόσου που έχει σχεδόν ξεχαστεί».

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Δερματολογίας Σοφία Γεωργίου απάντησε με σαφήνεια στα ερωτήματα της «Γ» Πως διεγνώσθη η νόσος στην ασθενή; -Εγείρει ανησυχία διασποράς η νόσος του Hansen(Λέπρα); Πόσο σοβαρά είναι η υπό θεραπεία ασθενής; Πως μεταδίδεται και ποιος ο χρόνος επώασης; Θεραπεύεται ολοκληρωτικά;

Ιδιαίτερα επεξηγηματικές και σαφείς οι απαντήσεις της Καθηγήτριας Δερματολογίας δεν αφήνουν περιθώρια ανησυχίας. « Η νόσος διαγιγνώσκεται σε πρώτη φάση από την κλινική εικόνα του ασθενούς τουτέστιν τις δερματικές βλάβες που όμως σε παραπληροφορούν γιατί η λέπρα μιμείται μια σειρά δερματικών νόσων. Η διάγνωση σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε μέσα από σειρά εξετάσεων που αφορούσαν βιοψία στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ, μικροβιολογικές εξετάσεις που διεξήχθησαν στο Μικροβιολογικό, οφθαλμολογικός έλεγχος γιατί η νόσο του Hansen έχει εκδηλώσεις και στα μάτια και τέλος μοριακός έλεγχος με δείγμα που απεστάλη στο Αττικόν Νοσοκομείο».

«ΘΕΑΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ»

Όσον αφορά τον κίνδυνο διασποράς η κ. Γεωργίου είναι κατηγορηματική «Η συγκεκριμένη νόσος έχει μακρύ χρόνο επώασης της τάξεως 2-5 χρόνια μπορεί και περισσότερο και αφ’ ότου απομονωθεί ο ασθενής δεν εγείρεται θέμα ανησυχίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 4-5 τύποι λέπρας με διαφορετικό δείκτη μεταδοτικότητας και να σημειωθεί ότι μέσα στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να ζει χρόνια κάποιος που έχει μολυνθεί χωρίς να μεταδώσει το νόσημα στους οικείους του. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το ανοσολογικό υπόβαθρο για να μολυνθεί κάποιος και να αναπτύξει τη νόσο. Εμείς επισκεπτόμεθα την ασθενή που νοσηλεύεται στην Δερματολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και βρίσκεται σε πολλή καλή κατάσταση με μόνα μέτρα προφύλαξης μάσκα και γάντια. Στην ασθενή χορηγείται ήδη η ενδεδειγμένη θεραπεία, θα μείνει γύρω στις δυο εβδομάδες στην Κλινική και θα συνεχίσει την θεραπεία στο σπίτι. Η θεραπεία είναι αλήθεια ότι είναι μακροχρόνια χρειάζεται εξετάσεις για τις οποίες θα προσέρχεται στο Νοσοκομείο αλλά θεραπεύεται απολύτως».

«ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ»

Η μετάδοση της νόσου σύμφωνα με την κα Γεωργίου γίνεται κυρίως με σταγονίδια και στενή επαφή και θέλει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινού συγχρωτισμού για να μεταδοθεί η νόσος. Συνήθως μολύνεται κάποιος που έχει μειωμένο ανοσοποιητικό και μετά από μακρύ συγχρωτισμό. «όπως προανέφερα έχουμε παραδείγματα ανθρώπων με νόσο του Hansen που δεν την μετέδωσαν στους οικείους τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται για μια νόσο άκρως μεταδοτική που μπορεί να προσβάλλει ομάδες πληθυσμού ώστε να χαρακτηρισθεί ότι έχει επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Τέλος στο ερώτημα αν ανιχνεύτηκε πως προσβλήθηκε η ασθενής η Καθηγήτρια Δερματολογίας εξήγησε: «Δεν έγινε εφικτό να ανιχνευθεί πως μολύνθηκε η ασθενής γιατί ο πολύ μακρύς χρόνος επώασης δεν συνηγορεί να θυμηθεί ο πάσχων με ποιους ήρθε σε επαφή τα τελευταία 5 ή και δέκα χρόνια έως ότου εκδηλώσει την νόσο».

 

Γιάννης Καρβέλης: «Εφαρμόστηκαν απολύτως τα πρωτόκολλα»

Στο ερώτημα τι έχει να δηλώσει για το ασυνήθες περιστατικό ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης δήλωσε: «Έχουν εφαρμοσθεί απολύτως τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το περιστατικό βρίσκεται σε απομόνωση και χορηγείται η προβλεπόμενη θεραπευτική αγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας».

 

Της Τέτας Γιαννάρου

Ροή ειδήσεων

Advertisement