Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Διαμαρτυρίες για την απόφαση ΣΚΕΑΝΑ που απαγορεύει το υπαίθριο ψήσιμο – Ποια μέρα θα επιτραπεί

Published

on

της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ΣΚΕΑΝΑ είναι ξεκάθαρος για τις ημέρες του καρναβαλιού, οι υπαίθριες ψησταριές απαγορεύονται για όλους. Ωστόσο αρκετές είναι οι αντιδράσεις από καταστήματα εστίασης και κυρίως ψησταριές, που θέλουν να παρέχουν τις εκτός των τειχών υπηρεσίες τους στους θαμώνες.

Δεδομένων των συνθηκών, και μετά από τρία χρόνια χωρίς καρναβάλι, η Πάτρα αναμένεται να πλημμυρίσει από κόσμο, κάτι που αν μη τι άλλο, δε θα αφήσει ανεπηρέαστα τα καταστήματα γρήγορου φαγητού. Συνεπώς, οι ψησταριές πρόκειται να πάρουν …φωτιά κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Έτσι λοιπόν, αρκετοί καταστηματάρχες εστίασης εναντιώνονται στην απόφαση του ΣΚΕΑΝΑ, καθώς πιστεύουν ότι η υπαίθρια ψησταριά έξω από τα καταστήματά τους θα δώσει οικονομική πνοή και στην τσέπη τους, ιδίως όταν οι πελάτες θα είναι συνήθως περαστικοί, βιαστικοί, θέλοντας να πάρουν ένα σουβλάκι «στο πόδι» και να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους κάπου αλλού.

Μέρα κομβικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η Τσικνοπέμπτη, καθώς τότε οι ψησταριές παραδοσιακά βγαίνουν στο δρόμο, όχι μόνο για τα καταστήματα εστίασης αλλά και για πολλά άλλα καταστήματα που επιλέγουν να ψήχουν στο δρόμο. Προφανώς, επειδή η ημέρα το επιβάλει για την Τσικνοπέμπτη επιτρέπεται το υπαίθριο ψήσιμο.

Ο νόμος λοιπόν είναι αυστηρός, μιας και για τα καταστήματα η παράβαση του, αφορά σε τροποποίηση της άδειας λειτουργίας και μπορεί να επιβληθεί μέχρι και η αφαίρεση αυτής, αλλά μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί. «Είναι βέβαιο πως θα γίνει τεράστια προσπάθεια ελέγχου των πλανόδιων πωλητών ειδών εστίασης ,ώστε να προστατευθεί πρωτίστως η δημόσια υγεία από ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά καθώς και η δουλειά όλων μας» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κ. Γιατράς. Ενώ επισημαίνει πως «έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη που μας αναλογεί, να αλλάξουμε μια εικόνα που προσβάλει την εστίαση, τον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού και την πόλη μας».

Μένει να δούμε πόσοι καταστηματάρχες θα τηρήσουν το μέτρο, καθώς οι διαμαρτυρίες είναι έντονες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θα ρισκάρουν ψήνοντας έξω από τα καταστήματά τους.

 

Η απόφαση του ΣΚΕΑΝΑ

Στην σύσκεψη με συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου είχαν αποφασιθεί:

* Οι υπαίθριες ψησταριές απαγορευονται για ΟΛΟΥΣ. Ψητοπωλεία ,εστιατόρια ,μαγειρεία ,fast food και φυσικά καφετέριες, bar, restaurant -bar, bistro. Αυτονόητα για όλες τις άλλες επιχειρήσεις μίνι μάρκετ , εμπορικά και άλλα, που γίνονται ψητοπωλεία ημέρας.

 

* Ειδικά για τα ΚΥΕ η παράβαση αφορά τροποποίηση της άδειας λειτουργίας και μπορεί να επιβληθεί μέχρι και η αφαίρεση αυτής.

 

* Είναι βέβαιο πως θα γίνει τεράστια προσπάθεια ελέγχου των πλανόδιων πωλητών ειδών εστίασης ,ώστε να προστατευθεί πρωτίστως η δημόσια υγεία από ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά καθώς και η δουλειά όλων μας.

 

* Είναι μια προσπάθεια που χρειάζεται την βοήθεια του καθενός μας. Η υπαίθρια εστίαση μας απειλεί όλους. Έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη που μας αναλογεί, να αλλάξουμε μια εικόνα που προσβάλει την εστίαση, τον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού και την πόλη μας.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement