Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι «καίει» τους Δήμους

Ποια προβλήματα ανέδειξε κατά το συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Ερυμάνθου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, Θεόδωρος Μπαρής

Published

on

 

 

Σε μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών αναφέρθηκε στην εισήγησή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, Θεόδωρος Μπαρής.

Όπως ανέφερε «μετά από δύο χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας, φέτος κατέστη τελικά εφικτό να διεξαχθεί δια ζώσης το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο αποτελεί «σταθμό» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αναδεικνύονται οι παθογένειες και τα προβλήματα των Δήμων και παράλληλα, τίθεται το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων τους, προς όφελος πάντα των δημοτών. Με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, βρέθηκα στο βήμα του συνεδρίου και μάλιστα, ως ο πρώτος ομιλητής μετά τους θεσμικούς εκπροσώπους εστιάζοντας την εισήγησή μου σε μείζονα ζητήματα, αρκετά από τα οποία, διαχρονικά απασχολούν τους Δήμους μας. Μεταξύ άλλων, επεσήμανα την αναγκαιότητα ανακατανομής των κριτηρίων χρηματοδότησης των Δήμων, με δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, δημιουργώντας ΟΤΑ δύο, ακόμη και τριών ταχυτήτων».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Και συνέχισε «ένα ακόμη θέμα που έθιξα και αποτελεί «ναυαρχίδα» των αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η έλλειψη προσωπικού. Οι προσλήψεις στους Δήμους έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ να υπολειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συνδημότες μας, ενώ απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στο θέμα της κινητικότητας που εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, κυρίως, στους μικρότερους Δήμους. Εξίσου σημαντική όμως είναι η αντιμετώπιση της αδυναμίας των μικρών, περιφερειακών Δήμων να συντάξουν μελέτες και να «ωριμάσουν» έργα εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την παροχή τεχνικής βοήθειας εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ, ενώ την ίδια ώρα ιδιαίτερα σημαντική είναι η στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης στους περιφερειακούς δήμους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Ακόμη, ο κ. Μπαρής έθεσε το ζήτημα της χωροταξικής οριοθέτησης των ΑΠΕ που απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας μας, χωρίς να είναι διακριτός ο ρόλος των δήμων, καθώς όπως είπε, οι αρμοδιότητές τους εξαντλούνται στο γνωμοδοτικό τους χαρακτήρα.

Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη οριστικής διευθέτησης του ζητήματος της απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών, που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες, ειδικά εν μέσω της πανδημίας. «Οι Δήμοι καλούμαστε και σε αυτό το θέμα να «καλύψουμε» την ανεπάρκεια της Πολιτείας προκειμένου να έχουμε προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία μας πλήρους απασχόληση», είπε.

Τέλος, για ακόμη μία φορά έθεσε το ζήτημα της τροποποίησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού των ορεινών Δήμων, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας, όπως επεσήμανε, ακόμη και ενδοδημοτικές ανισότητες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement