Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΛΑΔΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Αμοιβαία εκτίμηση!- Tου Νίκου Σουγλέρη

Published

on

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είχε έναν υψηλό συμβολικό χαρακτήρα στην εκπνοή των 16 χρόνων της στην Καγκελαρία. Αλλά όχι μόνον.

 

Ήταν και μία επίσκεψη ουσίας με αναφορά και σε πολιτικά και σε οικονομικά θέματα. Η κ. Μέρκελ ως γνώστης και εκπρόσωπος του “βαθέος” Γερμανικού κράτους συζήτησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα πάντα- από την οικονομία, την πανδημία, τα γεγονότα σε Συρία και Λιβύη, τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τα Ελληνοτουρκικά.

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει εν μέσω πανδημικής, μεταναστευτικής και ενεργειακής κρίσης και της αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο Επίσης τους δύο ηγέτες απασχόλησαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση «για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει το αίτημα αναπροσαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, στα δεδομένα της μετά τον Covid-19 εποχής Ο κ Μητσοτάκης έστειλε μέσω της κ Μέρκελ και ένα μήνυμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και με πολλούς αποδέκτες, ότι: “Η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει πλέον σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και δεν είναι όπως ήταν χθες”. Και ανέφερε ότι : “Οι λάθος αποφάσεις που πάρθηκαν για την χώρα μας ευνόησαν τον λαϊκισμό και την δημαγωγία”. Φράσεις που πήγαιναν συστημένες- σε ποιον άλλον- τον πρώην Υπουργό της, Σόιμπλε, ο οποίος, με την στάση του, γιγάντωσε τα άκρα στην Ελλάδα. Όμως και η Καγκελάριος είπε κάτι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον : Πως ναι μεν γνωρίζει ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες, όμως από την άλλη υπήρξαν διαφορετικές κυβερνήσεις στην χώρα μας που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις σωστές και τις προχώρησαν. Σίγουρα η διήμερη επίσκεψη υπήρξε παραγωγική και η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Ο απολογισμός και οι καρποί που απέδωσε θα φανούν εν καιρώ. Ο Πρωθυπουργός πάντως απέδωσε εύσημα στην Καγκελάριο χαρακτηρίζοντας θετική την επιμονή της τότε (2015) να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστική η φράση του πως : ” Η κ Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ΕΕ” . Η Καγκελάριος έδειξε ενδιαφέρον και για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λέγοντας ότι: “Τα προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι προβλήματα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στάση όλων θα είναι ενιαία στην αντιμετώπισή τους” Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι : “Συχνά η δυτική ψυχραιμία εκλαμβάνεται λάθος από την Τουρκία και ενθαρρύνει την επιθετικότητα της!” Ως γνωστόν ο κ Μητσοτάκης, σε όλες τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, σε όλους τους τόνους, αναφερόταν από την αρχή της πρωθυπουργίας του στην συμπεριφορά αυτή της Αγκυρας και το πόσο την αποθρασύνει η ήπια στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Θα έλεγα κλείνοντας πως η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ήταν η αφορμή να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα και να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι πως η Ελλάδα δεν είναι πια ο εταίρος που του υπαγορεύουν το πως θα “μεταρρυθμιστεί”. Η Ελλάδα έχει πλέον αποκτήσει αξιοπιστία και ηγετικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οπως όλα δείχνουν οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την συνεργασία χέρι-χέρι σε όλα τα επίπεδα για το καλό και των δύο μερών και της Ενωμένης Ευρώπης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement