Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η βία και οι δύο κίνδυνοι

Published

on

 

 

 

Ένας ακόμα θάνατος γυναίκας που υπήρξε θύμα βίας…

Και καθώς οι γυναικοκτονίες συνεχίζονται και αυξάνονται, διαβλέπουμε δύο κινδύνους.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι να αρχίσουμε να… συνηθίζουμε αυτούς τους θανάτους, να συνηθίζουμε τις γυναικοκτονίες και τη βία, να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά τα τραγικά και απαράδεκτα περιστατικά ως μέρος της καθημερινότητάς μας.

Εννοείται πως αυτός ο κίνδυνος πρέπει να αποτραπεί. Και ευθύνη έχουμε όλοι. Πρώτα – πρώτα η επίσημη Πολιτεία με τους φορείς της και αμέσως μετά, όλοι όσοι, με τον ένα ή άλλο τρόπο, έχουμε δημόσιο «λόγο».

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να κάνουμε πάλι λάθος συζήτηση. Και η λάθος συζήτηση, κατά την άποψή μας, είναι αυτή που αφορά την ισότητα των φύλων. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισότητα των φύλων, αλλά όταν μιλάμε για δολοφονίες, τότε να μας συγχωρείτε, αλλά το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό και ξεπερνάει τις φιλολογίες περί ισότητας.

Στη βάση του το πρόβλημα είναι ότι παρατηρούμε μία γενικότερη ασέβεια προς την ανθρώπινη ζωή. Και η γυναίκα στην κοινωνία μας παραμένει ένας από τους πιο «αδύναμους κρίκους». Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα φύλου. Πρόκειται για μία γενικότερη αντίληψη που επιβάλλει την ενστικτώδη (ζωώδη) δύναμη του πιο δυνατού στον πιο αδύναμο. Σάμπως δεν το βλέπουμε αυτό και σε άλλες περιπτώσεις τριγύρω μας;

Μήπως πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν συνολικά για τη βία και την αναπτυσσόμενη κουλτούρα απαξίας της ανθρώπινης ύπαρξης, είτε αυτή οδηγεί στον θάνατο μίας γυναίκας, είτε στο bullying σε βάρος ενός παιδιού;

Μήπως πρέπει να βρούμε τρόπους να αντισταθούμε στην τάση «εξόντωσης των αδυνάμων» που τη βλέπουμε να ενισχύεται ακόμα και μέσα από νέα μοντέλα και δήθεν πρότυπα ζωής;

Η άποψή μας, εν κατακλείδι, είναι ξεκάθαρη: Η πολυπεπίπεδη καταπίεση της πανδημίας, λειτούργησε ως επιταχυντής μίας νέας «ωμής» κουλτούρας βίας, με θύματα κυρίως τις γυναίκες, αλλά όχι μόνο αυτές.

Ας μην αρχίσουμε πάλι τις γενικές και αόριστες θεωρίες περί ισότητας, λοιπόν. Στο τέλος – τέλος, κάθε άνθρωπος που σέβεται τη ζωή και τον συνάνθρωπο, υπηρετεί την ισότητα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement