Connect with us

Εκπαίδευση

Επιτέλους διορισμός-Πρόσκληση για δήλωση περιοχών στους δικαιωθέντες εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ 2008

Published

on

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την επίσημη πρόσκληση 423 εκπαιδευτικών, εγγεγραμμένων στους πίνακες επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008 για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δήλωση προτίμησης περιοχών, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 73 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄) δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας στην ιστοσελίδα του. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς δικαστικά δικαιωμένους, ένα θέμα που η “Γνώμη” και το gnomip.gr έχουν καλύψει με αποκλειστικά ρεπορτάζ.
Ειδικότερα, σε πρώτη φάση καλούνται 10 θεολόγοι, 234 φιλόλογοι, 36 μαθηματικοί, 48 φυσικοί, 16 χημικοί, 38 γυμναστές και άλλες ειδικότητες με μονοψήφιο αριθμό δικαιωθέντων (η πρόσκληση για τον διορισμό των 38 νηπιαγωγών αναμένεται προσεχώς) να δηλώσουν περιοχές διορισμού από σήμερα Δευτέρα έως και την Πέμπτη 18 Απριλίου.
Κατόπιν αυτού του προτελευταίου σταδίου, θα γίνει η έκδοση του ΦΕΚ διορισμού τους στις περιοχές δήλωσης-προτίμησής τους με βάση τη σειρά επιτυχίας-κατάταξής τους στον γραπτό ΑΣΕΠ.
Ακολούθως η τοποθέτησή τους σε σχολεία θα πραγματοποιηθεί με κοινωνικά κριτήρια και προϋπηρεσία σύμφωνα με νέα δήλωση που θα κάνουν στην οικεία Διεύθυνση.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων (ΠΕ02, ΠΕ11, ΠΕ04.01, ΠΕ13, ΠΕ03, ΠΕ60, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ18.02, ΠΕ19, ΠΕ14.040 κ.ά.) συμμετείχαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις 2Π/2008, 3Π/2008, 4Π/2008 και 5Π/2008 προκηρύξεις του, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για την κατάρτιση των πινάκων διορισμών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011. Οι συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία κατετάγησαν στον πίνακα επιτυχόντων του κλάδου τους.
Παρά το γεγονός ότι για τον διαγωνισμό του 2008 η μεταβατική περίοδος παρατάθηκε με σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας έως και το σχολικό έτος 2013-2014, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δεν έτυχαν του αναμενόμενου διορισμού τους. Η παραπομπή της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μετά τη δικαστική απόφαση-ορόσημο ΣτΕ 527/2015, η οποία ουσιαστικά προτάσσει τους επιτυχόντες στους μόνιμους διορισμούς, οδήγησε από το 2017 και εξής στην έκδοση ονομαστικών αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εκπαιδευτικών αυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των δικαιωθέντων είναι ελάχιστος σε σχέση με τα χιλιάδες οργανικά κενά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης λόγω της χρόνιας αδιοριστίας και των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα εργαζόμενοι ως αναπληρωτές σε δημόσια σχολεία και γυρίζοντας για χρόνια πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ
Η τροπολογία υπ’ αριθμ. 1921/218 17.1.2019 για τον μόνιμο διορισμό των δικαιωθέντων κατατέθηκε ως διάταξη στο Νομοσχέδιο “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”.
Υπέρ της εν λόγω διάταξης για τον άμεσο διορισμό των δικαιωθέντων ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ., ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν η Χ.Α., το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Επί της ουσίας η υπερψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης κατοχύρωσε, διασφάλισε και «θωράκισε» νομικά τους δικαιωθέντες, καθώς πρόκειται για Νόμο του Κράτους.
Επιπλέον, στο πλευρό των δικαιωθέντων είχαν ήδη ταχθεί από πέρσι με ψηφίσματα-υπομνήματα, που έκαναν λόγο για σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ, περισσότερες από 30 τοπικές ΕΛΜΕ, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ.ά.
*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” (15/4/2019)

Ροή ειδήσεων

Advertisement