Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Μην γίνει το λάδι… εφιάλτης!

Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για την μετάκληση αγροτών γης εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου, αλλά με πολλά ερωτηματικά για την υγειονομική τους επιτήρηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Η κάλυψη των αναγκών για εργατικά χέρια εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου και στην Δυτική Ελλάδα έχει «εκτινάξει» τον αριθμό των αιτήσεων για μετάκληση αγροτών γης από χώρες κυρίως των Βαλκανίων προκαλώντας όμως εν μέσω πανδημίας ποικίλα ερωτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε δύο χρόνια κατατίθεται στα εμπλεκόμενα Υπουργεία ένας συνολικός προγραμματισμός στον οποίο καταγράφονται μετά από διαβουλεύσεις ανά περιοχή οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Αυτό είχε συμβεί και για την διετία 2018-2020, για την οποία είχε εκδοθεί ΚΥΑ που προέβλεπε αναλυτικά τον αριθμό απασχόλησης ξένων εργατών γης ανά περιοχή. Ωστόσο, οι ανάγκες αυξήθηκαν και άρχισαν οι πιέσεις από αγροτικούς φορείς, κυρίως συνεταιρισμούς, συλλόγους, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς, προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Τελικά με απόφαση του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη πριν από λίγες ημέρες και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατάθηκε η ανάκληση της υφιστάμενης ΚΥΑ και κάθε διάταξης αυτής μέχρι τέλος του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι η μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης μπορεί να γίνει με μία απλή αίτηση από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη- αγρότη που υποβάλλει ενιαία δήλωση καλλιέργειας, αφήνοντας επίσης στην διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει ο ίδιος τον αριθμό των εργατών γης που χρειάζεται, καθώς εκτός των άλλων καταργήθηκε και η αντιστοιχία μεταξύ στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και ατόμων που προϋπήρχε.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης είναι οι αλλοδαποί εργάτες γης που θα εισέλθουν στη χώρα να μην χρειάζονται τη visa που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτική, ενώ την ίδια ώρα παραμένει άγνωστος και ο αριθμός των μεταναστών που θα έλθουν να εργαστούν στα χωράφια.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να υποβληθούν αιτήσεις για την «υποδοχή» περισσότερων από 3.000 εργατών γης, η πλειονότητα των οποίων αφορά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η προσέλευση επίσης, στην Ηλεία και στην Αχαΐα.

Τα τμήματα Αδειών Διαμονής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μετά τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αγροτών- εργοδοτών υποχρεούνται να αποστέλλουν στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και στις πύλες εισόδου (όπως το Αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος), λίστες με τα ονόματα των αλλοδαπών εργατών γης που τους έχουν υποδειχτεί.

Αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με επιπλέον καθήκοντα, καθώς εκτός από τις λίστες που αποστέλλουν πρέπει να κοινοποιούν αντίστοιχα τα στοιχεία στις ΔΟΥ κι ακολούθως στον ΕΦΚΑ.

Αυτό που αλλάζει με τη νέα διαδικασία είναι πλέον ότι «ξέρουμε ποιοι αλλοδαποί εργάτες γης θα έλθουν με μετάκληση στη χώρα, αλλά όχι πόσοι», γεγονός που εγείρει ερωτήματα αφενός για τον έλεγχο της παρουσίας τους στην Ελλάδα αφότου ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε διάστημα έξι μηνών –ο ανώτατος χρόνος της μετάκλησης- κι αφετέρου, πώς θα ελέγχονται για τον κορωνοϊό.

Όπως έλεγαν άνθρωποι που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την είσοδο εργατών γης στη χώρα μας, η κατάργηση της αντιστοιχίας στρεμμάτων/ατόμων ανοίγει πολλαπλά μέτωπα με κυρίαρχο τον ανεξέλεγκτο αριθμός τους σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω του κορωνοϊού.

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ»

Αυτό πάντως που προβληματισμό είναι η υγειονομική «διαχείριση» των εισερχομένων εργατών γης και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η επιδημιολογική επιτήρησή τους. Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές είναι προκειμένου να εισέλθουν στην χώρα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή εάν θα ελέγχονται στις πύλες εισόδου. Ωστόσο, ακόμα και εφόσον ζητούνται αρνητικά τεστ, εκφράζονται φόβοι για νέο «κύμα» πλαστών τεστ, που θυμίζουμε πως είχε κάνει την εμφάνισή του και στο παρελθόν, σχετικά με τις εισόδους πολιτών από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, κλπ. Επίσης, όμως, πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται και σχετικά με τον έλεγχο που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην χώρα, καθώς όπως είναι επίσης γνωστό, πολλές φορές συνωστίζονται σε μικρούς χώρους διαμονής.

Εν κατακλείδι, ενώ κανένας δεν αμφιβάλλει για την αναγκαιότητα «χεριών» προκειμένου να συλλεχθεί η αγροτική παραγωγή, εντούτοις εκφράζονται πολλοί φόβοι μήπως η αθρόα προσέλευση αλλοδαπών μετατραπεί σε… εφιάλτη, δημιουργώντας νέες εστίες υπερμετάδοσης στην χώρα….

Χωρίς κατηγορία

Φωτιά-Ζήρια: Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων στους κατοίκους

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει μια σειρά από οδηγίες προς τους κατοίκους που έχουν χτυπηθεί από την πύρινη λαίλαπα:

«Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινήστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ενημέρωση.

Περισσότερα

Διεθνή

Ισραήλ: Τρίτη δόση εμβολίου συστήνει το υπουργείο Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 15 ημέρες, το Ισραήλ που είχε ηγηθεί παγκοσμίως του εμβολιαστικού προγράμματος, θα δεχτεί πλήγμα από το τέταρτο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post».

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 2.000 επί δύο συνεχόμενες ημέρες με τους επικεφαλής των νοσοκομείων να παραδέχονταο ότι έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση της κατάστασης.

«Αν δεν κάνουμε γρήγορα βήματα, στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαμε να δούμε 800, 1.000 ή περισσότερους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του «Rabin Medical Center-Beilinson Campus», καθηγητής Εϊτάν Βέρτχαϊμ.

«Θα είμαστε και πάλι στο ίδιο σημείο, εκεί που βρισκόμαστε ακριβώς πριν από ένα χρόνο».

Στις 28 Ιουλίου του 2020, το Ισραήλ κατέγραφε 2.125 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ χθες (28 Ιουλίου του 2021), οι αρχές εντόπισαν 2.267 νέα κρούσματα.

Ωστόσο, ένα χρόνο πριν, τα σοβαρά περιστατικά ανέρχονταν σε 320 ενώ χθες ήταν μόνο 149.

Την ίδια ώρα, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας συστήνει στους ηλικιωμένους να κάνουν μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αν και η επιτροπή εμφανίζεται διχασμένη για τον όριο ηλικίας: αν δηλαδή θα πρέπει αυτοί που θα κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση να είναι άνω των 60, 65 ή 70 ετών.

Ορισμένα στοιχεία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών έχει μειωθεί στο 81 % από 97 % που ήταν τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Haaretz».

Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής

προτιμούν η τρίτη ενισχυτική δόση να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 60 ενώ άλλοι πρότειναν να αυξηθεί ο πήχης στα 65 ή τα 70. Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Άσχ, θα λάβει την τελική απόφαση.

«Βλέπουμε μια δραματική πτώση στο επίπεδο της ανοσίας και γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια απ΄ότι οι νέοι αλλά δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα για τη νόσο COVID-19», είπε.

Στο μεταξύ, τo 20% των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα που είχαν πλήρως εμβολιαστεί, βρέθηκαν θετικοί και νοσούν από COVID διαρκείας

Τα περισσότερα από τα 39 «σημαντικά» κρούσματα από τα συνολικά 1.497 που μελέτησαν οι επιστήμονες, ήταν ήπια, ωστόσο ο επικεφαλής της έρευνας προειδοποιεί ότι, η επιμονή των συμπτωμάτων «προκαλεί ανησυχία», όπως αναφέρει ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel».

Περισσότερα

Χωρίς κατηγορία

Κρήτη: Βρέθηκε ο 18χρονος ΑμεΑ που φέρεται να έχει βιαστεί και κακοποιηθεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία επικράτησε σήμερα στην Κρήτη, καθώς ο νεαρός ΑμεΑ, που φέρεται να έχει πέσει θύμα βιασμού από έναν άνδρα καθώς και θύμα βίας και κακοποίησης από τον πατέρα του, είχε εξαφανιστεί.

Ευτυχώς, ο νεαρός που αντιμετωπίζει προβλήματα νοητικής στέρησης εθεάθη από συγχωριανούς του σήμερα το απόγευμα.

Μάλιστα, όπως γράφει η ιστοσελίδα flashnews.gr, ήταν μαζί με τον παππού του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο παππούς δεν αφήνει τους αστυνομικούς να μπουν στο σπίτι.

Δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο
Σημειώνεται πως οι Αρχές έψαχναν το νεαρό αγόρι για να το οδηγήσουν στο δικαστήριο, καθώς δεν εμφανίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων όπου εκδικαζόταν η υπόθεση ανάθεσης της κηδεμονίας του.

Την κηδεμονία του έχει ζητήσει ο θείος του και συγκεκριμένα ο αδερφός του πατέρα του, και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται αύριο.

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα