Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Μην γίνει το λάδι… εφιάλτης!

Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για την μετάκληση αγροτών γης εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου, αλλά με πολλά ερωτηματικά για την υγειονομική τους επιτήρηση

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Η κάλυψη των αναγκών για εργατικά χέρια εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου και στην Δυτική Ελλάδα έχει «εκτινάξει» τον αριθμό των αιτήσεων για μετάκληση αγροτών γης από χώρες κυρίως των Βαλκανίων προκαλώντας όμως εν μέσω πανδημίας ποικίλα ερωτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε δύο χρόνια κατατίθεται στα εμπλεκόμενα Υπουργεία ένας συνολικός προγραμματισμός στον οποίο καταγράφονται μετά από διαβουλεύσεις ανά περιοχή οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Αυτό είχε συμβεί και για την διετία 2018-2020, για την οποία είχε εκδοθεί ΚΥΑ που προέβλεπε αναλυτικά τον αριθμό απασχόλησης ξένων εργατών γης ανά περιοχή. Ωστόσο, οι ανάγκες αυξήθηκαν και άρχισαν οι πιέσεις από αγροτικούς φορείς, κυρίως συνεταιρισμούς, συλλόγους, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς, προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Τελικά με απόφαση του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη πριν από λίγες ημέρες και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατάθηκε η ανάκληση της υφιστάμενης ΚΥΑ και κάθε διάταξης αυτής μέχρι τέλος του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι η μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης μπορεί να γίνει με μία απλή αίτηση από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη- αγρότη που υποβάλλει ενιαία δήλωση καλλιέργειας, αφήνοντας επίσης στην διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει ο ίδιος τον αριθμό των εργατών γης που χρειάζεται, καθώς εκτός των άλλων καταργήθηκε και η αντιστοιχία μεταξύ στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και ατόμων που προϋπήρχε.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης είναι οι αλλοδαποί εργάτες γης που θα εισέλθουν στη χώρα να μην χρειάζονται τη visa που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτική, ενώ την ίδια ώρα παραμένει άγνωστος και ο αριθμός των μεταναστών που θα έλθουν να εργαστούν στα χωράφια.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να υποβληθούν αιτήσεις για την «υποδοχή» περισσότερων από 3.000 εργατών γης, η πλειονότητα των οποίων αφορά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η προσέλευση επίσης, στην Ηλεία και στην Αχαΐα.

Τα τμήματα Αδειών Διαμονής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μετά τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αγροτών- εργοδοτών υποχρεούνται να αποστέλλουν στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και στις πύλες εισόδου (όπως το Αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος), λίστες με τα ονόματα των αλλοδαπών εργατών γης που τους έχουν υποδειχτεί.

Αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με επιπλέον καθήκοντα, καθώς εκτός από τις λίστες που αποστέλλουν πρέπει να κοινοποιούν αντίστοιχα τα στοιχεία στις ΔΟΥ κι ακολούθως στον ΕΦΚΑ.

Αυτό που αλλάζει με τη νέα διαδικασία είναι πλέον ότι «ξέρουμε ποιοι αλλοδαποί εργάτες γης θα έλθουν με μετάκληση στη χώρα, αλλά όχι πόσοι», γεγονός που εγείρει ερωτήματα αφενός για τον έλεγχο της παρουσίας τους στην Ελλάδα αφότου ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε διάστημα έξι μηνών –ο ανώτατος χρόνος της μετάκλησης- κι αφετέρου, πώς θα ελέγχονται για τον κορωνοϊό.

Όπως έλεγαν άνθρωποι που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την είσοδο εργατών γης στη χώρα μας, η κατάργηση της αντιστοιχίας στρεμμάτων/ατόμων ανοίγει πολλαπλά μέτωπα με κυρίαρχο τον ανεξέλεγκτο αριθμός τους σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω του κορωνοϊού.

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ»

Αυτό πάντως που προβληματισμό είναι η υγειονομική «διαχείριση» των εισερχομένων εργατών γης και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η επιδημιολογική επιτήρησή τους. Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές είναι προκειμένου να εισέλθουν στην χώρα θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή εάν θα ελέγχονται στις πύλες εισόδου. Ωστόσο, ακόμα και εφόσον ζητούνται αρνητικά τεστ, εκφράζονται φόβοι για νέο «κύμα» πλαστών τεστ, που θυμίζουμε πως είχε κάνει την εμφάνισή του και στο παρελθόν, σχετικά με τις εισόδους πολιτών από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, κλπ. Επίσης, όμως, πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται και σχετικά με τον έλεγχο που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην χώρα, καθώς όπως είναι επίσης γνωστό, πολλές φορές συνωστίζονται σε μικρούς χώρους διαμονής.

Εν κατακλείδι, ενώ κανένας δεν αμφιβάλλει για την αναγκαιότητα «χεριών» προκειμένου να συλλεχθεί η αγροτική παραγωγή, εντούτοις εκφράζονται πολλοί φόβοι μήπως η αθρόα προσέλευση αλλοδαπών μετατραπεί σε… εφιάλτη, δημιουργώντας νέες εστίες υπερμετάδοσης στην χώρα….

Ροή ειδήσεων

Advertisement