Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Ημέρες… Μαρτίου στην Πάτρα-Κλειστά καταστήματα και ελάχιστος κόσμος στο κέντρο 

Published

on

Ημέρες…Μαρτίου θύμισε και πάλι χθες η Πάτρα, η οποία κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown έμοιαζε με άδεια πόλη.

Με την μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων να έχουν κατεβάσει ρολά – πλην όσων επιτρέπεται η λειτουργία – και με τον κόσμο που κυκλοφορεί να είναι ελάχιστος, η γενική εκτίμηση ήταν πως η νέα καραντίνα ξεκίνησε πιο… «δυναμικά» από ότι η προηγούμενη, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Ελάχιστα διαφοροποιημένη η εικόνα στις συνοικίες, όπου ο κόσμος που κυκλοφορούσε ήταν περισσότερος, γεγονός λογικό όμως, καθώς πρόκειται για περιοχές στις οποίες διαβιεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής.

Η αίσθηση της «απουσίας» των πολιτών πάντως, ήταν έντονη ακόμα και στις λαϊκές αγορές που λειτούργησαν χθες και στις οποίες η κίνηση ήταν περιορισμένη.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία προχώρησε σε αρκετούς ελέγχους, πραγματοποιώντας κυρίως συστάσεις και συμβουλεύοντας τους πολίτες για τους τρόπους μετακίνησης (με τις έγγραφες φόρμες ή την αποστολή sms στο 13033).

Σε γενικές γραμμές πάντως, η κοινωνία φαίνεται πως αντιμετωπίζει το νέο lockdown με πειθαρχία, αλλά και με την… εμπειρία που ήδη διαθέτει από την περίοδο της περασμένης άνοιξης.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Εξάλλου, μπορεί το νέο lockdown να έχει ισχύ τριών εβδομάδων, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ωστόσο, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων διαμηνύεται πως η διάρκειά του θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

Όλοι περιμένουν πως η νέα καραντίνα θα επιφέρει μείωση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια εκτόνωση του συστήματος υγείας που έχει αρχίσει να πιέζεται (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα), ωστόσο αυτό είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί τουλάχιστον μετά από δέκα μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλά κρούσματα και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο είναι να κάνει υπομονή.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 14 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 200%. Το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε πολύ.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε μεγάλες χώρες. Η κορύφωση έρχεται μετά από μερικές μέρες, μέχρι και δέκα ημέρες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαίδης, ενώ από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, είπε: «Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχουμε κάποια αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα, αλλά στα πραγματικά κρούσματα στο σύνολο πιστεύω θα υπάρξει μείωση, και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο, του lockdown, θα αποδώσει κάτι, αν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement