Connect with us

Αθλητισμός

Πόσο δύσκολη είναι η επιστροφή;

Published

on

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Ανδρέας Νικολάου μιλάει στην «Γ» για το πώς πρέπει οι ομάδες να κάνουν επανένταξη

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχε πάρει ήδη την κατρακύλα με την πολιτεία να μην δίνει χέρι βοηθείας πριν από την πανδημία.

Φανταστείτε τώρα που έχει δεχτεί δύο δυνατά «χτυπήματα» μετά το πρώτο και το δεύτερο lockdown. Οι ομάδες βλέπουν ό,τι προσπάθειες έκαναν να ανασυνταχτούν από το πρώτο lockdown να πηγαίνουν πλέον χαμένες.

Το χειρότερο είναι οι αθλητές, οι οποίοι έχουν χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια, μη γνωρίζοντας πώς να κρατηθούν σε εγρήγορση και το μόνο που έχουν ως εικόνα είναι τα προγράμματα που τους έχουν δώσει οι προπονητές.

Ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα ομαδικό και όχι ατομικό και ό,τι και να κάνει μόνος τους ένας αθλητής δεν θα είναι το ίδιο.

Εδώ έρχεται και η άποψη ενός γνωστού αθλητίατρου, του Ανδρέα Νικολάου.

Η «Γ» επικοινώνησε με τον χειρουργό ορθοπαιδικό και ιατρό των εθνικών ομάδων μπάσκετ, προκειμένου να μας εξηγήσει πόσο εύκολο είναι να επιστρέψει ένας ερασιτέχνης αθλητής στην ενεργό δράση, χωρίς να έχει τραυματισμούς μετά από αυτή την διακοπή.

 

«Γ»: Μετά από τη μακρά αγωνιστική αποχή της αγωνιστικής δράσης πώς μπορούν οι αθλητές να επανέλθουν χωρίς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν;

«Η έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεπάγεται μειωμένη φυσική κατάσταση, μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλαγή στην ψυχική κατάσταση του αθλητή και στον τρόπο επανένταξης στο σύνολο που είναι η ομάδα. Κατά συνέπεια για να γίνει η επαναφορά χωρίς τραυματισμούς, σωματικούς και ψυχικούς, πρέπει ο κάθε σύλλογος να εκπονήσει ένα πρόγραμμα βαθμιαίας επανένταξης στις δραστηριότητες σε συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές) όπου θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και οι εργομετρικές εξετάσεις των αθλούμενων».

«Γ»: Η επανέναρξη για τους ερασιτέχνες αθλητές πρέπει να γίνει άμεσα ή πρέπει να γίνει αργότερα και μετά από μία μίνι προετοιμασία;

«Όπως τόνισα και πιο πάνω, η επανέναρξη των δραστηριοτήτων δεν πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησαν, αλλά να υπάρξει μια περίοδος μίνι προετοιμασίας, όπου θα ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι επιστημονικές παράμετροι που θα καθορίσουν το είδος της επανένταξης ενός εκάστου των αθλουμένων».

«Γ»: Τι θα συνιστούσατε ως γιατρός στους ερασιτέχνες αθλητές που απέχουν για μεγάλο διάστημα από τις προπονήσεις;

«Η βασική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω είναι οι αθλούμενοι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης πάντα στα πλαίσια των προβλεπομένων από τον νόμο εντολών, όπως επίσης να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο ψυχικής υγείας και να δουν τα πράγματα με αισιοδοξία έως ότου περάσει αυτή η λαίλαπα και επανέλθουμε στη φυσιολογική ζωή μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement