Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Όλοι ανοιχτοί, πλην εστίασης…

Ερμητικά κλειστή παρά τους φόβους για «λουκέτα» και ανεργία σε τη χώρα

Published

on

Σε μια νέα καθημερινότητα, με ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό μπαίνει από αύριο , η Ελλάδα, με το σύνολο των καταστημάτων να ανεβάζει ρολά μετά από δύο εβδομάδες «λουκέτου».

Οι επιστήμονες έδωσαν το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση, αφού όπως όλα δείχνουν, οι φόβοι για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, διαψεύστηκαν.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία είπε ότι μετά από πολύ καιρό «έχουμε λόγο να χαμογελάμε».

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ωστόσο, παρά το άνοιγμα των καταστημάτων, η εστίαση παραμένει κλειστή από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown. Από τότε και για 70 ημέρες τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away.

Και παρά τις φήμες για πιθανό άνοιγμα των εστιατορίων για τις εορταστικές μέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατήσει να μην… τραβήξει τότε τη σκανδάλη για το άνοιγμα των εστιατορίων κάτι που δεν έγινε ούτε σήμερα.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Σήμερα η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα: Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την οικονομία μας, χωρίς να έχουμε επανεμφάνιση της οικονομίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε πως «αυτό για να το επιτύχουμε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ αργά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης».

«Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικό σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση» συμπλήρωσε.

«ΠΡΩΤΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ»

«Όμως πρέπει να πηγαίνουμε με ένα βήμα τη φορά» υπογράμμισε και εξήγησε ότι πρώτα προέχει το λιανικό εμπόριο.

«Στην εστίαση ξέρουμε ότι πρέπει για να φας ή να πιείς να βγάλεις τη μάσκα, άρα είναι μεγαλύτερη η μετάδοση» τόνισε.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος» κατέληξε.

«Δεν είναι ακόμα ώρα» λένε και οι ειδικοί

Στο ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για άνοιγμα της εστίασης συμφώνησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η εστίαση δεν έχει τεθεί στη συζήτηση για πιθανό άνοιγμα. Όπως είπε «δεν βρισκόμαστε ακόμα στην φάση να ανοίξουμε».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του είχε παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 7 Δεκεμβρίου είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι πολύ πιθανό η νυχτερινή διασκέδαση να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα.

Όπως είχε διευκρινίσει διαχωρίζει τα μπαρ από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορωνοϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» είχε καταλήξει.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και η μαζική ανοσία του πληθυσμού… αχνοφαίνεται στο καλοκαίρι, δεν είναι διόλου απίθανο να μην έχουμε νυχτερινή διασκέδαση για το επόμενο εξάμηνο.

Απειλή λουκέτου για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης

Όλα αυτά με τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους να βγάζουν κραυγή αγωνίας.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στεργίου: Ακροβατούμε

Είναι εξάλλου ενδεικτική και η τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών, Εστίασης και Αναχυψής Αχαϊας, Σπύρου Στεργίου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα.

Ο κ. Στεργίου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αχαϊας, ανέφερε πως «η εστίαση ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και εκτιμούμε πως η ώρα μηδέν πλησιάζει. Είναι πλέον επιβεβλημένη η παροχή έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας για να μπορέσει να ανακάμψει ο κλάδος και να συνεχίσουν να υφίστανται οι επιχειρήσεις μας, με τα πολλαπλά οφέλη που αυτές παρέχουν στο κράτος». Κατέθεσε μάλιστα τα αιτήματα του κλάδου, όπως η μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% και 13%, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή που αφορά τόσο τις προηγούμενες επιστρεπτέες όσο και τις επόμενες, επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) μέχρι τέλους του 2021 και μείωση τους για την μετά- covid εποχή, διατήρηση της απαλλαγής των ενοικίων για τους μήνες που θα παραμείνει κλειστή η εστίαση, εφαρμογή καθεστώτος προστασίας για τις επιχειρήσεις εστίασης εάν κρίνει ο επιχειρηματίας ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται, μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στις 30/4/21 καθώς και λογικό κούρεμα αυτών και ρύθμιση σε 120 δόσεις, απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το επόμενο 6μηνο και ένταξη της εστίασης στον τομέα της μεταποίησης και ευκολότερη πρόσβαση στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement